Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
gezinsvriendelijke werkgevers Nederland

Onderzocht: dít zijn de meest gezinsvriendelijke werkgevers van Nederland

Er zijn bedrijven die snappen dat een jong gezin een enorme impact op je leven heeft, en dus passen ze zich daarop aan. En er zijn bedrijven die nog amper oog hebben voor een goede werk-privébalans. Ouders van Nu zocht samen met Intermediair uit wie de top-10 meest family friendly-werkgevers van Nederland zijn.

Advertentie

Als de coronacrisis en het sluiten van de scholen en kinderopvang ons één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel hoe lastig het kan zijn om werk en zorg voor kinderen te combineren. De cijfers liegen er ook niet om: bijna 670.000 werkende ouders met jonge kinderen hebben moeite met het combineren van werk en privé, 1 op de 8 (met een kind tot 4 jaar) ervaart zelfs problemen, zoals een negatief zelfbeeld, oververmoeidheid, angstklachten en stress. En dat raakt iedereen: de werkgever, de ouders, maar óók het kind. Gezinsvriendelijk werken moet daarom wat ons betreft de nieuwe norm worden.

Gelukkig vragen veel werkgevers zich al langere tijd af hoe ze gezinsvriendelijker bezig kunnen zijn. En dus besloten we samen met Intermediair onderzoek te doen naar welke bedrijven oog hebben voor de gezinssituatie van werkgevers, hoe ze dat invullen en wat je er nou precies aan hebt.

WWF meest gezinsvriendelijke werkgever

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) komt als winnaar uit de bus en mag zich dit jaar de meest gezinsvriendelijke werkgever van Nederland noemen. Op de tweede plaats is a.s.r. geëindigd. Hema, Tony’s Chocolonely en Deloitte delen de derde plaats. Het onderzoek laat zien dat steeds meer werkgevers oog hebben voor de gezinssituatie van medewerkers en dat is goed nieuws! Niet alleen voor de werknemers, óók voor de werkgevers. Eerder onderzoek toonde namelijk al aan dat werkgevers die family friendly-werkgeverschap hoog in het vaandel hebben staan, kunnen rekenen op hogere loyaliteit van werknemers, minder verzuim en het doorbreken van traditionele gendernormen.

Aanvullende verlofregelingen na miskraam

Het WWF, dat als winnaar uit de bus komt, scoort in het bijzonder goed op de onderdelen ‘Zwangerschap & Werk’ en ‘Bedrijfscultuur’. De organisatie houdt zich actief bezig met werknemers met een gezin. Dit was vóór de coronacrisis al zo en sinds de school- en opvangsluiting is de aandacht voor deze groep binnen het bedrijf alleen maar gegroeid. Ook hebben zij aanvullende verlofregelingen voor vrouwen die een miskraam hebben gehad en is er veel ruimte voor flexibel werken.

Advertentie

Lees ook:
Aanvullend geboorteverlof voor partner: hoe zit dat precies?

Volledige doorbetaling tijdens verlof

Ook a.s.r. houdt veel rekening met de groep ouders binnen de organisatie. Zij scoren voornamelijk hoog vanwege hun aanvullende verlofregelingen. Zo heeft a.s.r. anderhalf jaar voor het wettelijk verplicht werd het geboorteverlof voor partners al uitgebreid. De verzekeringsmaatschappij is daarmee een van de voorlopers. Ook betalen zij salarissen tijdens de verschillende vormen van verlof volledig uit, in plaats van gedeeltelijk of niet.

Babybonus

De werkgevers op de gedeelde derde plek hebben ook noemenswaardige initiatieven waarmee ze werkende ouders binnen de organisatie tegemoetkomen. Zo heeft Hema een bijzondere regeling voor regenboogfamilies: alle ouders, ook als dit er meer dan twee zijn, hebben hier recht op verlof. Medewerkers van Tony’s Chocolonely krijgen bij de geboorte van hun kind een babybonus en bij Deloitte kun je een oppas via de zaak regelen.

Lees ook:
Calamiteitenverlof: aan het werk als je kind ziek is?

Gelijke kansen voor iedereen

Volgens Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu, is dit onderzoek erg belangrijk: ‘In de media en politiek is momenteel veel aandacht voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Deze doelen kunnen alleen behaald worden als het bedrijfsleven zelf actief meedenkt en beleid aanpast op de thuissituatie van werknemers. Bij Ouders van Nu en Intermediair vinden wij dat bedrijven die hierin vooroplopen een podium verdienen. Vandaar dat we dit onderzoek samen gestart zijn.’

Top 10 meest familievriendelijke werkgevers:

 1. Wereld Natuur Fonds (44)
 2. a.s.r. (39)
 3. Tony’s Chocolonely (38)
  Hema (38)
  Deloitte (38)
 4. ING (37)
 5. Unilever (36)
 6. Ministerie van Buitenlandse Zaken (35)
  Avans (35)
  Rijkswaterstaat (35)
  Ministerie van Defensie (35)
  Greenpeace (35)
 7. ABN-AMRO (34)
  Nederlandse Spoorwegen (34)
  Universitair Medisch Centrum Utrecht (34)
 8. Achmea (33)
  Philips (33)
  Amsterdam Universitair Medisch Centrum (33)
 9. Ministerie van Volksgezondheid, Werkgelegenheid en Sport (32)
 10. EY (31)
  IKEA (31)

Lees ook:
Eerder deed Ouders van Nu onderzoek naar de werk-zorgverdeling in Nederland. Daaruit kwam naar voren dat Nederlandse ouders een ander kinderopvangsysteem willen om werk en zorg gelijker te kunnen verdelen én financiële stress weg te nemen.

Zwangerbox partnerpagina Goedgemerkt 2022

Goedgemerkt

Bekijk de website