
Immuunsysteem baby sterker dan gedacht
Veel mensen denken dat baby’s zwakke poppetjes zijn? Absoluut niet. Het immuunsysteem van een baby is anders, maar niet minder sterk dan dat van een volwassene. Dit blijkt uit een onderzoek van het King’s College in London.
Tot nu toe werd altijd gedacht dat het immuunsysteem van baby’s zwakker was dan dat van volwassenen. De reden: een te heftige immuunrespons zou schade kunnen aanbrengen aan de ontwikkeling van het kind. Britse wetenschappers zetten hier echter grote vraagtekens bij en deden een diepgravend onderzoek.
Onderdrukte T-cellen
De wetenschappers keken hierbij specifiek naar de T-cellen van de baby’s. Dit zijn cellen die door het immuunsysteem gebruikt worden om de strijd aan te gaan met virus- of bacterie geïnfecteerde cellen. Er werd tot nu toe altijd gedacht dat deze T-cellen bij baby’s nog ‘slapend’ waren.
Blije verrassing
De wetenschappers waren blij verrast actieve T-cellen aan te treffen bij alle baby’s. De cellen bleken wel anders te zijn en andere stoffen te produceren dan bij volwassenen. Zo produceerden ze onder andere interleukine-8, een molecuul dat andere cellen met een zeer antibacteriële werking aan het werk zet.
Betere zorg voor prematuur baby’s
Met de resultaten hopen de onderzoekers bij te kunnen dragen aan een betere zorg voor te vroeggeboren baby’s. Deze prematuurtjes overlijden namelijk nog te vaak aan infecties. Als het lukt om de nieuw ontdekte T-cellen een ‘boost’ te geven, kan het jonge immuunsysteem bacteriën en virussen hopelijk beter te lijf.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Sciencedaily – Foto: iStock
Lees ook:
– Waarom is inenten belangrijk?
– Vitamines en weerstand: zo zit het