Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
babyboom pandemie gevolgen
door

Komt bij jou ook de zoveelste echofoto voorbij? Ja, er is écht een babyboom aan de gang

En wéér vertelt een collega dat ze zwanger is: het lijkt wel alsof de halve wereld een baby verwacht. Vliegen de echofoto’s je om de oren? Je bent niet de enige. De pandemie heeft geleid tot een heuse babyboom, maar dat kan gevolgen hebben voor de zwangere vrouwen.

Advertentie

Je opent Facebook of Instagram en ja hoor, weer een zwangerschapsaankondiging. Misschien ben je zelf ook in verwachting. Het blijde nieuws lijkt overal te zijn. Als je ook het idee hebt dat iedereen tegelijk zwanger is (oké, dat is misschien licht overdreven), dan ligt het in ieder geval niet aan jou. Er is namelijk een heuse babyboom aan de gang, in tegenstelling tot wat experts voorspelden.

Tip: Dit zijn 8 waterdichte ‘ik drink niet’-smoesjes voor als je net zwanger bent

Nieuw leven in de pandemie

De pandemie leidt óók tot nieuw leven. In de eerste helft van dit jaar zijn er meer kinderen geboren dan in de eerste zes maanden van 2020. Het geboortecijfer in Nederland stijgt met gemiddeld 6 procent ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, bevestigen cijfers van het CBS. Vooral in Flevoland, Utrecht, Drenthe en Limburg zijn stellen goed aan de slag gegaan.

Experts hadden het mis

En dat terwijl experts dachten dat stellen hun babyplannen juist zouden uitstellen. Seksuologen waarschuwden dat het thuiswerken in huispak en alle ergernissen door het op elkaars lip zitten niet bepaald goed waren voor slaapkamerperikelen. Economen gingen uit van de trend dat economische onzekerheid ervoor zorgt dat stellen nog even wachten met het krijgen van kinderen. Inmiddels blijkt dat de coronacrisis juist wel voor de nodige romantiek heeft gezorgd.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn (onverwachte) zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen

Waarom nu een babyboom?

Wat de grootste reden van de babyboom is, moet nog onderzocht worden. Al zijn er een paar verklaringen. De eerste verklaring is de oververhitte huizenmarkt: nu een ruimer huis voor veel stellen onbetaalbaar is, besluiten velen om daar niet meer op te wachten en dan toch een kind te krijgen in een kleiner (huur)huis. Een tweede verklaring is dat veel plannen, zoals een grote reis, door de pandemie in het water zijn gevallen en mensen nu doorgaan met het volgende plan: kinderen.

Topdrukte bij de verloskundige

Waar de geboortegolf pas écht goed te merken is, is bij verloskundigenpraktijken. Veel verloskundigen weten niet wat ze meemaken en werken zich al maanden een slag in de rondte. De topdrukte komt niet alleen door de babyboom, maar ook door personeelstekort. Dit tekort was er al, maar in de pandemie is dat alleen maar groter geworden doordat er minder verloskundigen afstudeerden en stages werden uitgesteld. Die drukte kan ook gevolgen hebben voor zwangere vrouwen: in sommige delen van het land kunnen ze niet bevallen in het ziekenhuis van hun keuze. Wel wordt de veiligheid van moeder en kind te allen tijde gewaarborgd.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Volkskrant, Hart van Nederland – Beeld: Getty Images

Advertentie
Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier