Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Stem moeder stimuleert hersengroei baby’

De hersengroei van baby’s wordt tot op zekere hoogte gestimuleerd door de stem van hun moeder. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.

Advertentie

Dit melden onderzoekers van Harvard Medical School in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Als vroegtijdig geboren baby’s regelmatig een door hun moeder gezongen liedje krijgen te horen in hun couveuse, lijkt hun auditieve cortex opvallend snel te groeien. Mogelijk heeft die versterkte ontwikkeling van het hersengebied voor gehoor een positieve invloed op de taalverwerving van kinderen op latere leeftijd.

Kinderliedjes

Bij het experiment werd de moeders van 20 couveusebaby’s gevraagd om de tekst van 2 kinderliedjes te zingen in een geluidsstudio. Omdat foetussen voornamelijk lage tonen kunnen horen, werden de hoge toonfrequenties uit de opnames gefilterd. Vervolgens kregen de 20 couveusebaby’s de opnames een maand lang 3 uur per dag te horen.

Groter

Aan het einde van het experiment werden de hersenen in kaart gebracht met behulp van ultrageluid. Deze scans werden vergeleken met hersenscans van een controlegroep van baby’s die niet naar liedjes van hun moeder hadden geluisterd. De couveusebaby’s die dagelijks de stem van hun moeder hadden gehoord, bleken allemaal een relatief grote auditieve cortex te hebben. Hoogstwaarschijnlijk profiteren de baby’s daar op latere leeftijd van, bijvoorbeeld bij het leren van taal: ‘We weten uit eerdere studies dat een grote cortex ook beter is,’ verklaart hoofdonderzoeker Amir Lahav op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Advertentie

Zekerheid

Er is echter ook wat kritiek op het experiment. De onderzoekers maakten alleen achteraf hersenscans bij de pasgeborenen. In theorie zou het dus zo kunnen zijn dat de hersengebieden bij de onderzochte baby’s al vóór het experiment relatief groot waren.

Meer en uitgebreider onderzoek is dan ook nodig om met zekerheid te kunnen zeggen dat de hersenen van baby’s sneller gaan groeien door de stem van hun moeder.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Zintuigen prikkelen van je baby

Advertentie

Gehoor van je baby 

Contact met je baby

 

 

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu