
Strijd tegen obesitas begint al in de baarmoeder
Teveel en verkeerd eten tijdens je zwangerschap kan ervoor zorgen dat je baby zal tijdens de zwangerschap een aanleg voor obesitas ontwikkelt, zo blijkt uit onderzoek.
Zes jaar lang volgden wetenschappers vijftienhonderd kinderen in hun eerste levensjaren en zagen dat het dieet van de moeders tijdens de eerste negen maanden in de buik een belangrijke rol speelt bij latere aanleg voor obesitas. ‘We kunnen nog niet precies vaststellen hoe het verband tussen de eetgewoonte van de moeder en de effecten op de ongeboren baby in elkaar zit, maar er is wel voldoende onderbouwing dat het verband er is’, zegt een van de onderzoekers, professor Lillycrop.
Epigenetica
Hoewel je DNA bij de geboorte vastligt, kan onder invloed van de omgeving de genfunctie veranderen. Dit wordt epigenetica genoemd. Zo kan grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap ervoor zorgen dat er een effect optreedt bij het ongeboren kind dat ‘epigenetisch’ werkt. Met andere woorden: de genen die bijdragen of verantwoordelijk zijn voor obesitas worden ‘aan’ gezet.
Dieetverandering
Een kleine geruststelling die de wetenschappers kunnen geven is dat een epigenetische verandering niet per definitie onomkeerbaar is. Welke dieetveranderingen na de geboorte het effect kunnen omkeren, kunnen de wetenschappers alleen nog niet zeggen. ‘Daar zal vervolgonderzoek naar gedaan moeten worden’, aldus Lilycrop.
Bron: The Times Beeld: Shutterstock