Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Te vroeg geboren kind vaker introvert’

Kinderen die te vroeg geboren worden hebben een grotere kans om later introvert en onzeker te worden. Een van de oorzaken is dat hun ouders extra bezorgd om ze zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Warwick.

Advertentie

Te vroeg geboren baby’s zouden later ook meer worstelen met werk en relaties.

Hersenen en ouders

Dit heeft 2 mogelijke oorzaken, stellen de onderzoekers. Ten eerste kan de medische hulp bij vroeg geboren baby’s leiden tot een trauma, waardoor de hersenen zich anders ontwikkelen. Ten tweede maken ouders van vroeg geboren kinderen zich vaak meer zorgen, wat zou leiden tot een ‘ongeruste’ manier van opvoeden.

Minder risico’s

In het onderzoek werden 200 te vroeg geboren kinderen (met ondergewicht) vergeleken met 197 kinderen van wie de geboorte volgens plan verliep, in de jaren 1985 en 1986. Mensen die te vroeg waren geboren, bleken later vaker angstig en neurotisch. Ook scoorden ze hoger binnen het autistisch spectrum. Ze scoorden juist lager als het ging om het aandurven van risico’s.

Snel zorgen maken

Een combinatie van dergelijke eigenschappen creëert volgens de onderzoekers een ‘sociaal teruggetrokken persoonlijkheid’. Deze mensen maken zich sneller zorgen, zijn minder sociaal betrokken, nemen minder risico’s en zijn communicatief minder sterk, aldus de onderzoekers.

Advertentie

Stoornissen

‘Persoonlijkheid is een uiting van de hersenfunctie,’ aldus professor Celso Arango, voorzitter van het Europese College voor Neuropsychofarmacologie. ‘Dus als de hersenen abnormaal functioneren, heeft dat impact op de persoonlijkheid. In extreme gevallen kan de ontwikkeling van de hersenen zó afwijken, dat er persoonlijkheidsstoornissen ontstaan.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: The Telegraph – Foto: 123rf

 

Ook interessant:

Alles over vroeggeboorte

‘Vroeggeboorte kan erfelijk zijn’

Advertentie

‘Aspirientje tegen vroeggeboorte’

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu