Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
visolie zwanger
door

'Visolie tijdens zwangerschap verkleint kans op astma bij kind'

Zwangere vrouwen die tijdens het laatste trimester een hoge dosis visolie slikken, verkleinen daarmee de kans dat hun kinderen op latere leeftijd astma ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Kopenhagen.

Advertentie

Wereldwijd hebben meer dan 330 miljoen kinderen en volwassenen last van astma.

Visolie versus placebo’s

Ruim zevenhonderd vrouwen deden mee aan het onderzoek. Hierbij slikte de helft visolie en de andere helft placebo’s. Een kwart van de vrouwen had zelf ook astma.

Van de kinderen van de vrouwen die het supplement innamen, had 16,9% op driejarige leeftijd astma ontwikkeld. Bij de kinderen van vrouwen die een placebo slikten was dit 23,7%.

Extra hoge dosis

Bij de groep vrouwen die het supplement innamen ging het wel om een extra hoge dosis visolie, namelijk 2,4 gram per dag. Dat is vijftien à twintig keer de hoeveelheid van de normale dagelijkse hoeveelheid die consumenten binnenkrijgen.

Advertentie

Vrouwen met lage niveaus EPA en DHA (omega 3-vetzuren) in hun bloed leken het meest te profiteren van de visolie. Ter vergelijking: 17,5% van de vrouwen kreeg een kind dat astma ontwikkelde. Van de vrouwen die een placebo innamen, was dit 34,1%. Een opmerkelijk verschil.

Een tweede onderzoek

Toch kan het onderzoek nog niet met zekerheid zeggen dat visolie de kans op astma verkleint. Daarvoor moet opnieuw onderzoek worden gedaan, waarbij de visolie al in een eerder stadium van de zwangerschap wordt ingenomen.

Voldoet een haring ook?

Wij vroegen ons af; voldoet het eten van een lekkere haring ook, in plaats van het slikken van supplementen? Het Voedingscentrum laat weten dat de visvetzuren belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind. Elke week vette vis eten (maximaal twee keer) tijdens de zwangerschap is dus goed voor je kind. Wat betreft het onderzoeksresultaat dat visvetzuren de kans op astma bij kinderen lijken te verkleinen, laat het Voedingscentrum weten:

‘In deze studie is gebruikgemaakt van een hoge dosis om, als er al een effect is, te zorgen dat dit ook te meten valt in daadwerkelijke gevallen van astma. Het wil niet zeggen dat dit de ideale dosis is. De kans is groot dat ook bij een lagere hoeveelheid het beschermende effect optreedt, want in het onderzoek werd gevonden dat met name bij de vrouwen die aan het begin van de studie een lage hoeveelheid visvetzuren in hun bloed hadden (waarschijnlijk omdat ze weinig vette vis aten) het effect het grootst was.’

Advertentie

Vette vis voor zwangere vrouwen

Zolang er nog geen specifiek advies over de dosis visvetzuren en het verlagen van de kans op astma bij het kind kan worden opgegeven, blijft het advies om elke week vette vis te eten. Makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel vallen allemaal onder vette vis en zijn prima voor de zwangere vrouw. Verhit de vis altijd door en door. Haring kun je eten als je het goed verhit of als het net uit blik komt.

Daarbij lijkt het eten van vis ook voor de moeder meer voordelen te hebben (lagere kans op hart- en vaatziekten) dan het nemen van viscapsules.

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Nu.nl/Voedingscentrum – Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Babykookboek

Babykookboek - voor 6-18 maanden

€20,99
Bestel nu