Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Te vroeg geboren vrouwen krijgen vaker prematuur

Vroeggeboorte kan erfelijk zijn

Vrouwen die zelf te vroeg geboren zijn hebben een grotere kans op een baby die te vroeg geboren wordt. Dat blijkt uit onderzoek van het Sainte-Justine University Hospital in Montreal.

Advertentie

Uit het onderzoek bleek dat premature vrouwen (geboren vóór 37 weken zwangerschap) een 40% hogere kans hebben om zelf ook een te vroeg geboren baby te krijgen. Hoe vroeger de moeders geboren zijn, hoe groter de kans dat hetzelfde geldt voor hun nageslacht.

900.000 moeders

Voor het onderzoek zijn de medische gegevens van 900.000 vrouwen uit de Canadese provincie Québec gebruikt, die minstens 1 baby hebben gekregen. Deze vrouwen zijn verdeeld in 3 groepen.

Premature baby

De eerste groep bevatte alle vrouwen die binnen 32 weken geboren waren. In de tweede groep zaten vrouwen die binnen 32 tot 36 weken waren geboren en de laatste groep bevatte alle vrouwen die na 40 weken ter wereld kwamen.

Bij de vrouwen die zelf vóór 32 weken zwangerschap geboren waren, had gemiddeld 14% een premature baby. Van de vrouwen die tussen de 32 en 36 weken geboren waren had 13% een te vroeg geboren baby. Van de laatste groep had 10% een vroeggeboorte.

Advertentie

Geen paniek

‘We willen geen paniek zaaien,’ zegt een onderzoeker. ‘Zelfs als 14,2% van de te vroeg geboren vrouwen een premature baby krijgt, moeten we niet vergeten dat 85% van de baby’s wel pas rond de 40 weken geboren wordt. Bovendien blijft de meerderheid van de te vroeg geboren baby’s leven.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Obstetrics & Gynecology – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Te vroeg geboren

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen