
Waarom het juist een goed teken is als je baby in de buik hard schopt
In het begin twijfel je nog: zijn dat nou je darmen of is het je baby die schopt? In de weken daarna is er geen twijfel over mogelijk. Baby's hebben vanaf week 20 behoorlijk veel kracht. Soms schopt hij zó hard dat het lijkt alsof hij je ribben eruit trapt. Eén troost: dat is alleen maar een heel goed teken.
De eerste keer dat je je baby voelt bewegen, is een bijzondere mijlpaal. In welke week dit is verschilt per vrouw. Sommige vrouwen voelen de baby al schoppen tussen de 16 en 18 weken, maar de meeste vrouwen voelen de baby voor het eerst rond de 20 weken. Als je eenmaal je baby zelf kan voelen, kun je vast niet wachten tot ook je partner de baby in je buik voelt. Daar moet je vaak nog even geduld voor hebben, meestal zijn de schopjes vanaf 24 weken ook voor je partner voelbaar.
Van een reflex naar een bewuste schop
De eerste bewegingen in de buik maakt je baby niet zozeer bewust, zegt bio-engineer Niamh Nowlan van Imperial College London, samen met zijn collega’s deed hij onderzoek naar het schoppen in de buik van baby’s. Het schoppen is meer een reflex dan dat het wordt aangestuurd vanuit de hersenen. Maar een paar weken later wordt je baby zich er steeds meer bewust van wat, wanneer en hoe hij beweegt in de buik.
Ja, die schopjes zijn écht hard
Sommige baby’s kunnen flink schoppen, je kunt het zelfs zien aan de buitenkant van je buik. En ja, dat kan ook weleens pijnlijk zijn, sommige baby’s trappen zo hard dat het kan voelen alsof hij je ribben eruit trapt. Dat is geen aanstellerij: de onderzoekers van Imperial College London hebben vastgesteld dat de beentjes van een baby van 20 weken al sterk genoeg zijn om een bal weg te schoppen. Tien weken later zijn de benen op hun sterkst. Daarna neemt de spierkracht in de benen nog steeds toe, alleen heeft de baby steeds minder ruimte in de buik om een goede trap te kunnen geven.
Flinke schoppen zijn een goed teken
De schopjes van je baby zijn niet alleen krachtig (en gezellig!), maar hij trappelt ook met goede redenen. Volgens Brits onderzoek, gepubliceerd in het wetenschapsblad Scientific Reports, schoppen baby’s in de buik om hun hersenen te laten groeien, in het bijzonder het gebied in de hersenen dat zintuiglijke informatie verwerkt. Daardoor krijgen ze betere feedback op hun bewegingen.
Door te bewegen en schoppen, brengt de baby in je buik dus zijn eigen lichaam en omgeving in kaart. Ook traint hij zijn benen vast voor het leven buiten de baarmoeder: die heeft hij dan tenslotte nodig om te kruipen, lopen en rennen. Het is dus een heel goed teken als jouw baby geregeld van zich laat horen met een flinke schop.
Ook leuk om te lezen:
- Vanaf dit moment kun je de baby echt voelen bewegen
- 18 slimme hacks die elke ouder van een pasgeboren baby moet weten
- Dáárom ruiken baby’s zo verslavend lekker
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Motherly – Beeld: Getty Images