Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
stress beïnvloedt geslacht baby
door

Zwanger en heb je veel stress? Dan heb je meer kans op een meisje

Stress is nooit fijn, maar al helemaal niet tijdens je zwangerschap. Het kan best wat gevolgen voor je baby hebben. Nu blijkt uit onderzoek dat stressklachten zelfs van invloed kunnen zijn op het geslacht van de baby.

Advertentie

Dat je je extra zorgen maakt tijdens je zwangerschap, is helemaal niet gek. Je leven gaat compleet veranderen en opeens krijg je de verantwoordelijkheid voor zo’n klein hummeltje. Maar nachtenlang piekeren en overdag erg gespannen zijn, is niet de bedoeling. Voor jou niet, maar ook niet voor de baby. Als je vaak stress hebt, kan je baby namelijk minder goed groeien, omdat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast wordt in de wetenschap langdurige stress gekoppeld aan vroeggeboorte en in sommige gevallen aan een laag geboortegewicht.

Lees ookAlles over vroeggeboorte baby

Stress? Meer kans op een meisje

Wetenschappers van de Columbia-universiteit hebben nog een opmerkelijk effect van stress tijdens de zwangerschap ontdekt: je hebt een grotere kans om een dochter te krijgen. Die conclusie trokken zij nadat ze 187 gezonde, zwangere vrouwen vroegen om een dagboek bij te houden. Uit het onderzoek bleek dat 17 procent van de vrouwen kampte met psychische klachten door stress en 16 procent met fysieke klachten. Opvallend was dat de vrouwen die echt klachten van stress hadden, vaker een meisje dan een jongen kregen.

Lees ook: Mogelijke gevolgen van stress voor de baby

Beschuit met roze muisjes

Wie gespannen is tijdens de zwangerschap, serveert daarna dus veel vaker beschuit met roze muisjes. Deze conclusie wordt door andere onderzoekers ondersteund. Zo worden er ook na grote traumatische gebeurtenissen, zoals de aanslag van 9/11-aanslagen, opvallend meer meisjes geboren. Maar hoe zit dat precies? Het geslacht van je baby wordt toch al bepaald bij de bevruchting, niet tijdens de zwangerschap? Dat klopt. De onderzoekers gaan ervan uit dat zwangere vrouwen met stress die stressklachten ook al hadden vóór de bevruchting. Die stressklachten zouden er – hypothetisch gezien – voor kunnen zorgen dat de kans groter is dat de eicel bevrucht wordt door een zaadcel met x-chromosoom, dan een zaadcel met y-chromosoom.

Advertentie

Mocht je nu dolgraag een meisje willen, dan is het niet aan te raden om ’s avonds flink te gaan piekeren. Voor de kleine spruit dient stress altijd zo veel mogelijk vermeden te worden.

Lees ook: 13 dingen die je ongeboren baby kan voelen en horen (en 4 waarvan hij niets merkt)

Wat kun je doen tegen stress?

Natuurlijk is een beetje stress helemaal niet erg. Maar merk je dat je zo gespannen bent dat het echt een belemmering wordt en ben je er misschien letterlijk ziek van? Dan kun je er vanuit gaan dat je te maken hebt met de ongezonde variant van stress. Gelukkig kun je daar wel wat aan doen. Zorg in elk geval voor voldoende rust. Ga vroeg naar bed en sta steeds rond dezelfde tijd op.

Beweeg ook voldoende, een dagelijks blokje om kan wonderen doen. Probeer niet te veel te doen op een dag, maar zorg wel dat je ook leuke dingen blijft doen om je gedachten te verzetten. Als het je echt te veel wordt, kun je je ook aansluiten bij een praatgroep of zwangerschapscursus die is gericht op ontspanning.

Bron: HLN.be – Beeld: Shutterstock

Advertentie
Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten