Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Gehoorbescherming

Gehoorbescherming voor je baby en kind

Samen met je kind naar een festival, de kermis of een andere plek waar harde muziek of ander geluid klinkt. Superleuk, maar het is wel belangrijk om de oren van je baby goed te beschermen. Gelukkig heb je tegenwoordig speciale gehoorbescherming voor baby’s en kleine kinderen.

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Tip! Verschillende soorten kindergehoorbeschermers shop je via deze link.

Advertentie

Het belang van gehoorbescherming

Het is belangrijk om het gehoor van je kind te beschermen. Kinderen die minder goed kunnen horen, hebben vaak meer moeite met het leren van een taal en met leren praten. Voorkom dat je kind (vaak en lang) wordt blootgesteld aan harde muziek en harde geluiden. Dat kan natuurlijk ook gebeuren bij evenementen die je kind wél heel leuk vindt, zoals de kermis of een carnavalsoptocht. Ook door geluidsinstallaties op festivals kunnen de decibellen je onverwacht om de oren vliegen.

Kinderen luisteren ook steeds vaker via oortjes of een koptelefoon naar muziek of kijken op die manier films of YouTube-video’s, met het volume hard in hun oren. Na verloop van tijd kunnen hierdoor de volgende klachten ontstaan: oorsuizen, een piep in het oor, gehoorverlies en concentratieproblemen. De oren van je kind zijn nog volop in ontwikkeling en kwetsbaar, met name de binnenoren. Is er eenmaal gehoorschade, dan is hier niets meer aan te doen.

Lees ook: Het gehoor van je baby: de ontwikkeling van maand tot maand

Hoe ontstaat schade

Het draait allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Die zijn constant druk bezig met het verwerken van geluid, waar we bijna 24/7 mee te maken krijgen. Harde geluiden, vanaf 80 decibel, kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken. Bij kinderoren is dat zelfs al eerder het geval. De trilhaartjes raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Trilhaartjes gaan ook kapot als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.

Het gevolg van beschadigde trilhaartjes: ze geven verkeerde signalen door aan de hersenen. Je hoort bijvoorbeeld een piep. Als er steeds meer trilhaartjes kapot gaan, blijven er niet genoeg over om geluiden door te geven en word je langzaam slechthorend. Het continu horen van een piep of ruis heet tinnitus. Andere vormen van gehoorschade zijn overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), vervorming van geluid (distortie) en geluiden links en rechts verschillend waarnemen (diplacusis). Er kan veel tijd zitten tussen het oplopen van gehoorschade door lawaai en er serieus last van krijgen. Soms duurt het wel twintig tot dertig jaar, maar als het zover is, is het vaak onomkeerbaar.

Advertentie

het-gehoor

Illustratie: dwarsdoorsnede van het oor (Bron: oorchirurg.nl).

Oorzaken gehoorschade

Baby’s, maar ook kinderen, lopen vooral gehoorschade op door omgevingsgeluiden. Natuurlijk hoef je je kind niet de hele dag tegen harde geluiden te beschermen door hem permanent gehoorbeschermers te laten dragen, maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn. Ga je met je kind naar een plek waar veel lawaai is of waar harde muziek of geluiden klinken, dan is een speciale gehoorbeschermer een goed idee. Dit is een soort koptelefoon die schadelijke en luide geluiden dempt.

Voor de allerkleinsten, maar zeker ook voor kinderen die je op je nek draagt, is gehoorbescherming noodzakelijk. Hoog boven het publiek wordt je kind namelijk meer blootgesteld aan het geluid.

Advertentie

Gehoorschade thuis

Ook thuis is het decibelgehalte vaak hoger dan je denkt: de televisie, de geluidsinstallatie, de tablet… En wat dacht je van speelgoed waar hard geluid uitkomt? Je kind vindt het misschien leuk, maar de kans bestaat dat hij gehoorschade oploopt als hij dit speelgoed te dicht bij zijn oor houdt of er te lang en te vaak mee speelt. Denk aan de sirene van een speelgoedbrandweerwagen of een speelgoedtrompet.

Het volume van geluidsapparatuur, zoals een mobiele telefoon of tablet, is niet altijd standaard begrensd. Wel geeft steeds meer apparatuur een melding dat lang gebruik een gehoorbeschadiging kan veroorzaken. Soms zelfs herhaaldelijk tijdens het gebruik of wanneer je het volume aanpast. Maar jonge kinderen, vooral als ze nog niet kunnen lezen, begrijpen deze boodschap niet.

Oudere kinderen kunnen gehoorschade oplopen doordat ze muziek luisteren of gamen met een koptelefoon op en de volumeknop helemaal open. Of door de televisie te hard zetten en dan ook nog dicht bij het apparaat te gaan zitten.

Lees ook: Waarom muziek maken belangrijk is voor je kind en zijn ontwikkeling

Wanneer is een geluid te hard?

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen bij volwassenen schadelijk zijn, maar bij kinderen is minder dan 80 dB al schadelijk. Kinderen hebben nog een nauwe gehoorgang, zodat de (lawaai)druk bij hen harder binnenkomt. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen.

Hoe schadelijk geluiden in de gevarenzone zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel dat gelijkstaat aan ‘schoolplein-geluid’ (zie tabel hieronder) kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week).

Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.

Wil je zelf meten hoe hard het geluid is van bijvoorbeeld je televisie of een andere geluidsbron? Download een decibel-app, bijvoorbeeld SafeNoise.

decibel-tabel

Soorten gehoorbeschermers

De speciale gehoorbeschermers voor baby’s en kinderen zijn online volop te koop. Ze dempen het geluid, waardoor de kans op gehoorbeschadiging kleiner wordt. Ze zijn er in verschillende maten die passen bij de leeftijd van je kind. Zelfs voor kleine baby’s zijn er al gehoorbeschermers verkrijgbaar.

 1. Oorkappen met elastiek

  Deze zijn geschikt voor de allerkleinsten. Ze zijn lichtgewicht en eenvoudig met klittenband te verstellen. Door de elastische band zijn de oorkappen ook goed te gebruiken bij een baby die slaapt in een kinderwagen of draagdoek. Het elastiek loopt over het voorhoofd van de baby, zodat het geen druk geeft op de kwetsbare fontanel. Pas als je baby ouder is dan een jaar kun je gehoorbeschermers met een harde hoofdband gebruiken. Oorkappen met elastiek bestel je direct via deze link.

 2. Gehoorbeschermers

  Deze lijken nog het meeste op een koptelefoon en zijn geschikt voor peuters en schoolkinderen. Sommige zijn inklapbaar, waardoor je ze makkelijk kunt meenemen. Let erop dat de gehoorbeschermers minimaal een demping hebben van 25 dB (bij 500Hz). Gehoorbeschermers shop je via deze link.

 3. Oordopjes met geluidsfilter

  Als je kind geen oorkappen op wil, zijn er ook oordopjes met een geluidsfilter verkrijgbaar, voor kinderen vanaf drie of vier jaar. Ze dempen het geluid en voorkomen ook oorpijn bij drukverschil, zoals in het vliegtuig. Oordopjes kun je overigens beter niet gebruiken voor baby’s of jonge kinderen. Deze beschermen minder goed en zijn niet geschikt voor kleine oren. Oordopjes met geluidsfilter kun je hier bestellen.

Gehoorbeschermers beschermen niet alleen tegen gehoorschade, maar dempen ook het geluid, zodat je de prikkels voor je kind vermindert. Gehoorbeschermers worden dan ook steeds vaker in de klas gebruikt voor kinderen die moeite hebben om zich te concentreren.

Tips om het gehoor van je kind te beschermen

Een op de zes kinderen tussen negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor. En dat is nog voordat kinderen te maken krijgen met harde muziek op festivals en in discotheken. Wij zetten daarom nog eens op een rij hoe je de gevoelige oren van kinderen zoveel mogelijk beschermt.

 1. Let op het volume

  Houd het volume van de televisie, tablet of telefoon in de gaten als je kind hier iets op kijkt of een spelletje speelt. Maar hoe doe je dat precies?

  Kies een veilige muziekspeler
  Een veilige muziekspeler voldoet aan de Europese norm. Daarin is geregeld dat er standaard een volumebegrenzer van 85 decibel (dB) is ingeschakeld, het volume maximaal op 100 dB kan, en een waarschuwing verschijnt als je boven de 85 dB uitkomt.
  Wil je controleren of de volumebegrenzer aanstaat of wil je deze instellen? Kijk dan op Veiligheid.nl

  Kies een veilige koptelefoon
  Een veilige koptelefoon zit comfortabel en sluit de oren goed af. Je hoeft het volume dan niet harder te zetten om storend omgevingsgeluid te blokkeren. Nog beter: een geluiddempende koptelefoon. Hierin zit een handige geluidsbegrenzer, waardoor de kinderen nooit te hard geluid te horen krijgen. Kijk voor meer informatie over veilige koptelefoons en oortjes op Veiligheid.nl

 2. Gehoorbeschermers

  Ga je ergens met je kind naartoe waar hij (vermoedelijk) wordt blootgesteld aan harde geluiden, neem dan een gehoorbeschermer of oorkappen voor hem mee.

 3. Controleer speelgoed

  Check het geluid van speelgoed. Maakt het voor jouw gevoel té hard geluid, gooi het dan weg of haal de batterijen eruit. Ook een tip: plak plakband over de microfoon heen.

 4. Gebruik geen wattenstaafjes

  KNO-artsen roepen het al jaren: maak de oren van je kind niet schoon met wattenstaafjes. Dit kan namelijk het trommelvlies (permanent) beschadigen, waardoor gehoorbeschadiging kan ontstaan. Was de oren liever met warm water en een washandje.

 5. Verzorging oren

  Omdat ze een kleinere gehoorgang hebben en dus kwetsbaarder zijn voor infecties, ligt een oorontsteking snel op de loer bij kinderen. Heeft je kind een oorontsteking en houdt deze lang aan, ga dan naar de huisarts. Een verwaarloosde oorontsteking kan in het ergste geval leiden tot gehoorproblemen. Met name als het gaat om een middenoorontsteking, dit is het deel van het oor dat achter het trommelvlies zit.

Piep na het luisteren?

Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep of ruis nadat hij ergens naar heeft geluisterd? Dat kan een teken zijn dat het gehoor al een kleine beschadiging heeft opgelopen. Ga naar de huisarts als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen aanhoudt.

Online gehoortest

Je kunt zelf online testen hoe goed je kind hoort met de Kinderhoortest. Deze test is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Bron: VeiligheidNL

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu