Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: Borstvoeden in het openbaar nog voor veel moeders onprettig

Borstvoeden in het openbaar, is vaak spannend. Bijna de helft van alle moeders die borstvoeding geeft, voelt zich onprettig bij het voeden in een openbare gelegenheid zoals een speeltuin of koffietentje, zo blijkt uit onderzoek.

Advertentie

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek over borstvoeding uitgevoerd in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl. Aanleiding voor het onderzoek was de heftige discussie op socialmedia over het beleid van KLM. De luchtvaartmaatschappij kwam recent onder vuur te liggen, omdat het bedrijf wil dat moeders die aan boord borstvoeding geven een dekentje over de baby en de borst leggen om te voorkomen dat anderen er aanstoot aan nemen.


Lees ook: 13x bekende moeders geven borstvoeding in het openbaar

Negatieve reacties

Uit onderzoek onder meer dan 3000 zwangere vrouwen en moeders blijkt dat 70 procent van de borstvoeding gevende moeders weleens borstvoeding heeft gegeven in een openbare gelegenheid. Van hen voelt 45 procent zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid.

Dat gevoel is niet geheel onterecht: een aantal van de borstvoeding gevende moeders geeft aan weleens negatieve reacties te krijgen bij het voeden in openbare ruimtes. ‘Als je op een openbare plek je baby borstvoeding geeft, krijg je allerlei reacties. Helaas zijn er ook mensen die negatieve reacties geven. Terwijl borstvoeding geven, gewoon hoort te zijn’, zegt Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl. ‘Het is heel natuurlijk en je kunt mensen vriendelijk op je wettelijke recht om te voeden wijzen. Maar misschien wel belangrijker: probeer het van je af te laten glijden en focus op je baby.’

Advertentie

Lees ook: Opvoeden in het openbaar: 5 tips

Tolerant

Van de vrouwen die aangeven zelf geen borstvoeding te geven, geeft 23 procent aan dat ze het prima vinden dat moeders in openbare ruimtes hun kind de borst geven, zolang ze dat zelf maar niet hoeven te zien.

Een uitkomst waar Visser van schrikt. ‘Het blijkt dat moeders die zelf geen borstvoeding geven een stuk minder tolerant zijn als het gaat om het geven van borstvoeding in openbare ruimtes. We hadden gedacht en gehoopt dat juist andere moeders met jonge kinderen het prima zouden vinden als een moeder haar kind borstvoeding geeft in een openbare ruimte. Zij hebben zelf toch ook liever een rustige baby dan een huilende baby?’

Bron: Gewoonborstvoeden Beeld: Shutterstock

Zwangerbox partnerpagina Waterwipes 2022

Waterwipes

Bekijk de website