Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

De 10 mooiste Nederlandse Geboortefoto's van 2021

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor: een professionele fotograaf inhuren om foto's te maken tijdens de bevalling. Maar er zijn ook genoeg stellen die zelf prachtige foto's schieten van de geboorte van hun kind. Om deze bijzondere en persoonlijke foto’s een podium te kunnen geven reikt Ouders van Nu vanaf nu jaarlijks twee prijzen uit voor de Geboortefoto van het jaar.

Advertentie

Uit ruim 200 inzendingen koos de jury twee winnaars; een in de categorie professioneel en een niet-professionele foto. Drie weken lang konden professionele fotografen en amateurfotografen hun foto’s inzenden. Dit zijn de genomineerden:

Lees ook: Dit zijn de winnaars van de eerste Geboortefotowedstrijd van Ouders van Nu

Top 5: Professionele inzendingen

 1. Esther Eva Steenvoorden
  De jury was unaniem onder de indruk van deze foto. ‘Het is een origineel beeld dat lastig in scène te zetten is. De compositie met de houding van moeder en kind die synchroon lopen is prachtig. Elke keer als je naar de foto kijkt zie je nieuwe dingen.’ Ook het feit dat de verloskundige nog half in beeld is vindt de jury een meerwaarde.
 2. Inzending gedaan door Yvette Stortelder. Foto gemaakt door Rayke Knippers.
  De jury was even stil van na het zien van deze foto. ‘De baby op de buik van de moeder is hier vijftien weken en hoe klein het ook is: je ziet aan alles dat het hun kind is. Met deze foto zal de herinnering aan dit kindje voor altijd tot leven komen. Prachtig hoe geboortefotografie op deze manier een rol kan spelen bij de verwerking van dit verlies.’ De ouders zijn ontzettend trots op deze foto: ‘Zo ontzettend waardevol om dit als aandenken te hebben van een zeer heftige, verdrietige maar toch ook mooie dag.’
 3. Rayke Knippers
  Aan het aantal inzendingen van badbevallingen is duidelijk te zien dat dit erg populair was in 2021. Deze foto in bad stak er voor de jury bovenuit. ‘Het licht dat door het water komt, de vlokjes vruchtwater in het water, de navelstreng in beeld en het hoofdje dat net boven het water komt. Alles laat zien hoe puur een bevalling is.’
 4. Jaleesa Koelen
  Deze foto is een minder traditioneel beeld in de bevallingsfotografie, maar daarom volgens de jury ook een plek in de top 5 waard. De foto roept vragen op en de emotie van de vader is voelbaar. Ook dit is bevallen en mooi dat het in dit bijna journalistieke beeld is vastgelegd.
 5. Marloes van Delft
  De jury oordeelt: ‘De emotie en liefde in deze foto is zo authentiek en echt. Zo wil iedereen dat zijn bevalling eindigt, toch?’ De foto is bijna niet bewerkt en de jury vindt dat dat in dit geval bijdraagt aan de puurheid.

Lees ook: 85% zegt: ‘Terugkijken bevallingsfoto’s helpt bij de verwerking’

Top 5: Niet-professionele inzendingen

 1. Linda de Wit
  De jury oordeelt: ‘Deze foto laat zien hoe een bevalling er soms ook écht aan toe gaat. Aan de focus op het bloed kun je zien dat het een amateurfoto is. Je vraagt je echt af wat er ging er door de moeder én de vader/fotograaf heen toen hij de foto maakte.’ Rauwe fotografie is een trend, maar dit is heel echt en puur.
 2. Mandy Linssen
  ‘Deze foto is gemaakt door een OK medewerker’, vertelt Mandy. ‘Door de felle belichting is het erg moeilijk om de foto goed scherp en mooi belicht te krijgen’. De jury vindt de timing van de foto perfect: ‘Je moet ook echt even goed kijken voordat je ziet wat er op de foto gebeurt.’
 3. Danielle Wiegmans
  ‘Deze foto raakt meteen omdat hij zoveel vragen oproept’, zegt de jury. ‘Het kindje op de foto is zó klein, de vraag die je direct hebt is of de baby het heeft gered?’ De vader was er via scherm bij met onderin broertje of zusje. De jury vond het daarnaast een beeld dat typerend is voor bevallen in 2021.
 4. José Schoneveld
  De jury laat weten: ‘Deze foto is pure emotie en dankbaarheid. Het kindje is duidelijk net geboren, de schedel elektrode zat hier nog ín het hoofdje. Daarnaast zie je ook de totale uitputting en ontlading van de moeder.’
 5. Daphne van der Plas
  Nóg een foto die won op emotie. ‘Traan fotograferen als rest ook scherp is is heel moeilijk.

De jury

De jury bestond uit vlogger Bibi Breijman (vorig jaar winnaar van tv-programma Het perfecte plaatje en zwanger van haar tweede kind), fotograaf Mirjam Cremer van Pure Life geboortefotografie, en namens Ouders van Nu Hilde Tholen (hoofdredacteur) en Lidewij Smeur (beeldcoördinator).

Lees ook:
Bevallingsverhaal: ‘Ik duik steeds dieper in mijn eigen bubbel’
Bevallingsverhaal: ‘Hij moet zakken! Ik probeer van alles, niks helpt’
Bevallingsverhaal: ‘Waar blijven die persweeën? Hoe moet ik dit doen?’
Bevallingsverhaal: ‘Je gaat toch niet in de auto bevallen?’

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier