Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Feest der herkenning: er komt steeds meer inclusief speelgoed op de markt

We dromen van een wereld waarin iedereen gelijk is en waar alle kinderen trots zijn op wie ze zijn. Extra fijn dus dat er steeds meer inclusief speelgoed op de markt komt waarin ieder kind zichzelf en zijn vriendjes kan herkennen.

Advertentie

Spelen met inclusief speelgoed maakt kinderen bewust van het feit dat er mensen zijn in alle soorten, kleuren en maten. Goed om te zien dat er de laatste jaren steeds meer speelgoed bij komt dat daarop gericht is. Ook de speelgoedexperts van bol.com zien dat er steeds meer speelgoed met een divers en inclusief karakter geïntroduceerd wordt. Deze merken brachten de afgelopen jaren verschillende soorten divers en inclusief speelgoed uit:

Lees ook: Hoe kies je geschikt speelgoed voor je peuter?

Legopoppetjes van nu

Speelgoedfabrikant Lego komt met nieuwe karakters die beter aansluiten op de leefwereld van kinderen. De verschillende karakters zijn divers in gender, etniciteit en fysieke en mentale kenmerken. Zo mist een poppetje een arm en heeft een ander een huidziekte.

Het is overigens niet de eerste keer dat het merk zich inzet voor divers speelgoed. Nadat Lego er jaren geleden op werd gewezen te weinig op diversiteit te letten bracht het merk een figuurtje van een jonge rolstoelgebruiker op de markt. Ook bracht Lego al een MRI-scanner van bouwsteentjes op de markt. Speciaal ontworpen om kinderen gerust te stellen. Iedereen die weleens een MRI-scan heeft doorstaan kan beamen dat het geen pretje is. Lego hoopt dat kinderen door deze set beter begrijpen wat ze te wachten staat en daardoor minder angstig zijn.

Lees ook: Veilig babyspeelgoed: waar moet je op letten?

Poppen in verschillende kleuren en maten

Ook aan diversiteit wat betreft poppen is de laatste jaren een flinke inhaalslag gemaakt. Zo zijn er inmiddels jongenspoppen en meisjespoppen met alle soorten huidskleuren, poppen met een hoofddoek, poppen met vitiligo (een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen), albinisme (gedeeltelijk of geheel ontbreken van het pigment melanine), syndroom van Down of met een gehoorapparaat.

Advertentie

Inmiddels zijn er zo veel verschillende poppen dat bijna ieder kind kan spelen met een pop die op hem lijkt. Ben je op zoek naar een inclusieve pop? Er zijn verschillende merken die dit verkopen zoals Coloured Goodies, Wesco en Paola Reina. Voor wie creatief aan de slag wil en zelf poppetjes wil tekenen, is er gelukkig ook meer diversiteit in de potlodendoos te vinden. Met de potloden, viltstiften en waskrijtjes van Crayola Colors of the World kunnen kinderen nu kiezen uit 24 verschillende huidskleuren.

Genderneutrale (barbie)poppen

In het verleden is vaak geklaagd over het beeld dat de barbiepoppen creëerden. De poppen waren voornamelijk lang, slank en blond. Inmiddels is het merk met de tijd meegegaan. In de schappen vind je nu poppen in allerlei soorten en maten. Een tijd terug kwam Barbie met haar nieuwe lijn Barbie Creatable World. Deze genderneutrale poppen zijn in een mum van tijd om te toveren tot de pop waar jouw kind graag mee speelt.

Ook opvallend is dat merken minder stereotiep en rolbevestigend speelgoed produceren. Zo laat het merk Schleich met de Leo & Rocky starterset zien dat paarden niet alleen leuk zijn voor meisjes.

Lees ook: Educatief speelgoed per leeftijd

Inclusieve voorleesboeken

Lees jij je kind graag voor? Dan zijn er genoeg leerzame kinderboeken over racisme, diversiteit, inclusiviteit of het doorbreken van stereotypes. Want het is natuurlijk nooit te vroeg om je kind te leren dat iedereen gelijk is. Voorbeelden van boeken zijn: Julian is een zeemeermin van Jessica Love, Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes van Elena Favilli en Francesca Cavallo, Iedereen telt van Kristin Roskifte en Samen hier van Oliver Jeffers.

Advertentie

Bekijk ook: 14x kinderboeken met diversiteit (en waarom dit zo belangrijk is)

Bron: Lego, bol.com – Beeld: GettyImages

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten