Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer leert je baby omrollen?

Zodra je baby zijn hoofd goed kan optillen en zijn spieren sterk genoeg zijn, kan hij zich gaan omrollen. Een grote mijlpaal, die je baby door veel te oefenen steeds beter beheerst.

Advertentie

Wanneer kan een baby omrollen?

Vanaf 4 maanden bestaat de kans dat je baby zich plotseling omrolt, maar de meeste baby’s hebben het omrollen rond 6 maanden pas echt onder de knie. Je baby zal zich waarschijnlijk eerst van zijn buik naar zijn rug rollen. Daarna is het kwestie van tijd tot hij van zijn rug naar zijn buik rolt. Vooral dit laatste kost je baby veel kracht. Maak je geen zorgen als hij niet in deze volgorde omrolt. Je baby bepaalt zijn eigen manier én tempo. Tegen de tijd dat je baby 9 maanden is, kan hij alle kanten op rollen.

Veilig omrollen

Je baby kan op de één op andere dag besluiten om te rollen. Vaak zie je dit niet van te voren aankomen. Het is daarom goed om vanaf 3 maanden extra alert te zijn op bewegingen van je baby en hem niet meer ergens neer te leggen waar hij vanaf kan rollen (bank, commode). Leg je baby liever veilig in de box of op de grond op een kleed.

TIP: op zoek naar een mooi speelkleed voor je baby? Hier vind je mooie exemplaren.

Mijn baby rolt nog niet om

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dat geldt voor praten, lopen en ook voor omrollen. Er zijn baby’s die na 4 maanden al vrolijk door de kamer rollen, maar er zijn net zo goed baby’s die deze stap helemaal overslaan en meteen beginnen te kruipen of zitten. Is je baby ouder dan 6 maanden en maak je je zorgen, bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Tips om het omrollen te stimuleren

Dat omrollen gaat in het begin nog niet helemaal soepel, simpelweg omdat je baby nog niet voldoende spierkracht heeft. Je kunt je baby helpen zijn spieren te trainen, waarmee je het omrollen stimuleert.

  • Het is voor je baby belangrijk om de spieren in zijn nek en bovenlijf te trainen. Door hem regelmatig op zijn buik te leggen worden deze spieren steeds sterker. Bouw deze zogenoemde tummy time op tot een aantal keer per dag een paar minuten. Voor sommige baby’s is tummy time niet echt een feest. Begin in dat geval met een minuut en bouw het langzaam op. Zo went je baby eraan en gaat hij het steeds leuker vinden.
  • Ligt je baby ontspannen op zijn buik, dan kan je een speeltje naast hem bewegen. Zijn gewicht leunt die kant op en zo zet je hem aan tot rollen, tegelijkertijd train je ook zijn armspieren.
  • Leg je baby in een grote handdoek (én op een zachte ondergrond) en rol hem zachtjes in de handdoek. Trek daarna zachtjes aan één kant van de handdoek, zodat je baby er rustig uitrolt. Op deze manier laat je hem wennen aan de verschuiving van gewicht.
  • Als je baby op zijn buik ligt, kun je hem rond zijn as draaien. Door een speeltjes steeds iets op te schuiven, draait hij rond. Een mooie voorbereiding op het rollen en gelijk een goede training voor sterkere spieren.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting