Probiotica voor je baby: wat zijn het?
In onze dikke darm, en dus ook in die van je baby, leven grote hoeveelheden bacteriën. Die kun je grofweg verdelen in nuttige en schadelijke bacteriën. Als het goed is, zijn die twee in evenwicht. Raakt het evenwicht verstoord, dan kunnen de schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je ziek bent, antibiotica gebruikt of langdurig ongezonde voeding krijgt. Het gevolg is dat je gezondheidsklachten kunt krijgen.
Probiotica zijn nuttige, levende bacteriën. Ze zitten bijvoorbeeld in supplementen of drankjes. Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën. Ze zijn in te delen in groepen, soorten, geslachten en stammen. Dat klinkt ingewikkeld, maar vergelijk het maar met auto's: de Toyota Yaris Comfort heeft net weer andere eigenschappen dan de Toyota Yaris Active.
Probiotica kun je op verschillende manieren innemen. Volwassenen bijvoorbeeld via yoghurtdrankjes, zoals Yakult of als voedingssupplement. Voor baby's zijn het vaak druppels of poeder. Verder is er geen verschil tussen probiotica voor volwassenen en probiotica voor baby's.
Lees ook: Zo werkt het afweersysteem van je kind
Probiotica voor je baby: helpen ze?
De probiotica, de bacteriën dus, komen via de maag in de darmen terecht. Veel bacteriën halen de darmen niet. Ze zijn al gedood door bijvoorbeeld maagzuur of gal. Producten met probiotica erin moeten dan ook zeer grote hoeveelheden bacteriën bevatten. Des te meer kans dat de bacteriën de juiste plek bereiken.
Er wordt vaak geclaimd dat probiotica een positief effect hebben op de gezondheid. Zo zouden ze darmklachten verminderen en de weerstand verhogen. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor, vertelt Elvira George. Zij is kinderarts met als specialisatie maag-lever-darmziekten. En mócht er een positief effect gevonden worden op bijvoorbeeld darmklachten, dan zegt dat nog niet veel. George: 'Er zijn zo veel verschillende soorten probiotica. Er is dus niet gezegd dat er onderzoek is gedaan naar precies de samenstelling van probiotica die jij bij de drogist koopt.'
Bovendien heeft ieder mens, en dus ook iedere baby, een unieke darmflora. Dat is de precieze samenstelling van de darmbacteriën. De ene baby reageert heel anders op een probioticum dan de andere baby. Je kunt dus niet zeggen: deze probiotica helpen tegen buikkrampjes of diarree. George: 'Het is een onderwerp waar we nog te weinig van weten en de vraag is of dat ooit wel gaat gebeuren.'
Lees ook: Obstipatie (verstopping) bij je kind
Probiotica bij darmkrampjes
Het is logisch dat je je baby wilt helpen bij darmkrampjes. Misschien heb je weleens gehoord dat probiotica een oplossing kunnen zijn. Er zijn inderdaad onderzoeken bekend waaruit blijkt dat probiotica mogelijk helpen om eindeloos huilende baby's stil te krijgen. Dat schreef wetenschappelijk tijdschrift New Scientist enkele jaren geleden. Veel huilbaby's hebben last van darmkrampjes en soms ook darmontstekingen. Behandeling met bepaalde probiotica deed deze kinderen nog slechts 80 minuten huilen, tegenover 170 bij de controlegroep.
Mooi nieuws, zou je denken. Maar ook hier geldt: er zijn veel verschillende soorten probiotica. En iedere baby heeft een unieke darmflora. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat probiotica helpen tegen darmkrampjes. Het heeft ook geen zin om probiotica uit voorzorg aan je baby te geven. Er is geen bewijs dat dit zou helpen, stelt George.
Lees hier wat je wél kunt doen bij darmkrampjes
Wat doet Bactiol bij een baby?
Bactiol is is een voedingssupplement met levende bacteriën en is over het algemeen veilig voor gebruik bij baby's. Het bevat de volgende mogelijke voordelen:
-
Darmgezondheid
Bactiol kan helpen bij het behouden of herstellen van een gezonde balans van darmbacteriën, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid van de spijsvertering. -
Ondersteuning bij spijsverteringsproblemen
Het kan nuttig zijn bij het verlichten van spijsverteringsproblemen zoals kolieken, constipatie of diarree. Probiotica kunnen de darmfunctie helpen reguleren en ongemak verminderen. -
Versterking van het immuunsysteem
Een gezonde darmflora speelt een rol in de werking van het immuunsysteem. Probiotica kunnen helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem door het ondersteunen van de darmbarrière en het stimuleren van immuunresponsen. -
Preventie van antibiotica-geassocieerde diarree (AAD)
Als een baby antibiotica krijgt voorgeschreven, kunnen probiotica zoals Bactiol helpen bij het voorkomen van diarree die kan ontstaan door verstoring van de intestinale microflora door antibiotica.
Twijfel je over het gebruik, neem dan contact op met je huisarts of een kinderarts.
Help, een huilbaby
Een huilbaby kan je behoorlijk wanhopig maken. Je wil hem helpen, maar hoe? We geven tips
Probiotica na antibiotica
Antibiotica zijn geneesmiddelen die bacteriën doden of de groei remmen. Je baby kan ze bijvoorbeeld voorgeschreven krijgen als hij een oorontsteking heeft. Dan moet die wel veroorzaakt worden door een bacterie: antibiotica helpen niet bij ontstekingen door een virus.
Een antibioticakuur is niet prettig voor de darmen van je baby. Soms leidt een antibioticakuur dan ook tot diarree. Er zijn aanwijzingen dat probiotica een gunstig effect kunnen hebben bij verstopping en diarree. Maar ook hiervoor geldt: dat uit een onderzoek blijkt dat een probioticum effect heeft, betekent niet dat het voor jouw baby werkt. Hetzelfde geldt voor probiotica bij reflux: er is (nog) geen bewijs dat dit werkt.
Lees hier alles over antibiotica voor je baby
Waar koop je probiotica?
Probiotica zijn te koop bij drogisterijen, zoals Kruidvat en Etos. Ook zijn er talloze webshops waarop je ze kunt kopen. Bekendere merken zijn bijvoorbeeld Laveen, Optibac en Metagenics. Probiotica worden niet vergoed door zorgverzekeraars. De effecten zijn namelijk onvoldoende bewezen. Sommige middelen worden wel vergoed als je baby ze langer dan een halfjaar moet gebruiken en een arts ze heeft voorgeschreven.
Probiotica voor je baby: wanneer is het onverstandig?
In sommige gevallen kan het geven van probiotica onverstandig zijn. George: 'Heeft je baby een verminderde afweer of is hij te vroeg geboren, gebruik dan niet zomaar probiotica. En zijn er onderliggende ziektes of het vermoeden daarvan? Overleg dan eerst met een kinderarts voordat je probiotica geeft.'
Het is ook goed om te weten dat niet altijd bekend is hoe probiotica reageren op vaccins met levende virussen. Denk aan de vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond, en het rotavaccin.
Geef je je baby toch probiotica, om welke reden dan ook, lees dan altijd goed de bijsluiter voor gebruik.
Bronnen: SOE, Voedingscentrum, Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, New Scientist