Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kleur ervaren

Wat zegt de lievelingskleur van je kind?

Wil je kind het liefst elke dag dezelfde kleur trui aan? Rent hij in de winkel meteen naar de felste kleuren toe? Hier lees je hoe je kind kleur ervaart.

Advertentie

Kleur ervaring

Kleuren zijn overal om ons heen. Dat ze ook invloed hebben op hoe we ons voelen en gedragen, daar staan we meestal niet zo bij stil. Wist je bijvoorbeeld dat blauwe muren in een winkel de verkoop vaak meer bevorderen dan rode? En dat mensen die in een groene omgeving werken, minder vaak ziek zijn? Op een school in Brabant heeft een aantal klaslokalen zelfs een bijzonder lichtsysteem: krachtig blauw getint licht zorgt ervoor dat de leerlingen zo’n dertien procent beter presteren, en geel getint licht maakt ze rustiger.

Hoe een kind kleur ziet

Uit onderzoeken naar hoe een baby of een klein kind kleur beleeft, blijkt onder andere dat je baby in de baarmoeder al donker en licht van elkaar kan onderscheiden. Als de zon op jouw buik schijnt, ervaart hij een rozige gloed. Meteen na zijn geboorte ziet hij nog niet echt kleuren, dat begint pas na ongeveer vier weken. De eerste kleur die een baby kan waarnemen, is rood. Ongeveer een week later kan hij geel en groen uit elkaar houden. Blauw duurt iets langer.

Lees ook: Zo ontdek jij al vroeg de talenten van je kind 

Kinderogen hebben contrast nodig

Als je kind drie maanden oud is, zijn alle ‘kegeltjes’ in z’n oog er klaar voor en kan hij net zo veel kleuren zien als jij. Wel hebben kinderogen meer contrast nodig, dus kleuren moeten stralender en feller zijn om ze goed te kunnen waarnemen. Pas als tiener kan je kind ook zachte kleuren net zo goed onderscheiden als een volwassene.

Baby’s lievelingskleur

Dat kinderen dol zijn op kleur, is duidelijk. Ze omringen zich graag met bonte spullen en in een kleurige omgeving raken vaak door het dolle heen. Baby’s vanaf een maand of vier hebben soms zelfs al een lievelingskleur. De Britse psycholoog Anna Franklin liet kinderen bij een experiment steeds twee kleuren tegelijk op een monitor zien en filmde hun gezichten. Het is duidelijk te zien naar welke kleur de kinderen het eerst en naar welke ze het langst keken. Violet, rood, oranje en blauw zijn favoriet, en geel, groen en bruin een stuk minder.

Advertentie

Kleur vertelt hoe je kind zich voelt

Ook voor ouders is dit belangrijke informatie, vindt kleurendeskundige en -therapeut Sabine Rijssenbeek. Volgens haar zegt de keuze voor een bepaalde kleur heel veel over iemand. Ze werkt met Aura-Soma, een methode die in de jaren tachtig werd ontwikkeld door de Engelse helderziende Vicky Wall. In Sabines praktijk in Haarlem staat een indrukwekkende kast met 111 flessen met elk twee verschillende kleuren. Haar cliënten (kinderen en volwassenen) mogen er zelf een paar uitkiezen.

Sabine: ‘Uitgangspunt van de kleurenleer is dat alles uit energie bestaat. Door intuïtief een bepaalde kleur te kiezen, geef je eigenlijk aan welke energie je op dit moment nodig hebt. Bij kinderen werkt dit heel krachtig, zij kunnen vaak nog niet met woorden zeggen wat ze dwarszit. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld dat het op school niet lekker gaat, dat ze slecht slapen of dat ze verdriet hebben over een scheiding.’ Sabine noemt het voorbeeld van een meisje dat vaak enorm boos was. Om hun grenzen aan te geven, waren haar ouders flink streng. Tijdens de sessie maakten de kleuren meteen duidelijk dat ze juist veel behoefte had aan zachtheid. Toen haar ouders een zachtere benadering kozen, kwam hun dochter veel meer tot rust.’ Ook interessant: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Betekenis van kleuren

 • Rood: liefde, lijden, offer, strijd, feestelijk, hartstochtelijk, moedig.
 • Geel: licht, luister, glorie, jaloers, verraad.
 • Blauw: goddelijk, oneindig, onschuldig, melancholiek, oprecht.
 • Groen: hoop, groei, leven, toekomst.
 • Bruin: aards, degelijk.
 • Grijs: neutraal, geborgen, wijs, luxe.
 • Magenta: vrolijk, opwindend, schokkend.
 • Oranje: warm, rijk.
 • Paars: ingetogen, koninklijk, decadent.
 • Roze: zacht, teder, blij.
 • Wit: feest, waarheid, rein, blij, teder, liefde.
 • Zwart: duister, dwaling, spannend.
 • Goud: goddelijk, rijk, machtig.
 • Zilver: rein, zuiver, vast vertrouwen.

Tip: Dit is waarom muziek maken belangrijk is voor een kind

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop