Voor oudersRegelen

Paspoort of ID-kaart voor je baby aanvragen, waarom en hoe?

 
paspoort baby aanvragen Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

Ga je met je baby op vakantie naar het buitenland? Dan heeft hij een eigen paspoort nodig. Maar ook bij medische zorg moet je je baby kunnen legitimeren. Wanneer vraag je een paspoort voor je baby aan, en waar moet je op letten?

Lees verder onder de advertentie

Paspoort of identiteitskaart?

Alle kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Ook pasgeboren baby's. In sommige landen volstaat een identiteitskaart (ID-kaart). Een ID-kaart is een stuk goedkoper dan een paspoort, maar alleen geldig binnen de EU-landen, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Met een paspoort kun je de hele wereld over reizen.

Wil je met je baby naar een land buiten de EU of de Europese Economische Ruimte (EER), dan heeft hij een paspoort nodig. Dat geldt dus ook voor de Caribische delen van Nederland en voor het Verenigd Koninkrijk. Een paspoort is wereldwijd geldig en daarom ook duurder dan een identiteitskaart.

Legitimatie baby bij medische zorg

Niet alleen om te kunnen reizen heeft je baby een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Ook als je – in Nederland of in het buitenland – met je baby naar een arts of ziekenhuis gaat, moet je zijn legitimatie laten zien. Deze legitimatieplicht in de zorg geldt vanaf de geboorte. Dit is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet, om persoonsverwisseling of fouten in de uitwisseling van medische gegevens te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Kun je geen identiteitsbewijs van je baby laten zien? Dan kan de zorgverlener de zorgkosten niet declareren bij een zorgverzekeraar. Je moet dan alle gemaakte zorgkosten zelf betalen, en dat kan flink oplopen.

Wat als je baby medische zorg nodig heeft, terwijl hij nog geen identiteitskaart heeft? Bij medische noodzaak en op de spoedeisende hulp wordt je baby gelukkig gewoon geholpen. Zorg wel dat jij je eigen identiteitsbewijs kunt laten zien. Je moet daarna zo snel mogelijk een identiteitskaart voor je baby aanvragen, en deze binnen twee weken laten zien. Zo voorkom je dat je de ziekenhuisrekening zelf moet betalen.

Zorgverzekering voor je baby
Voordat je baby 4 maanden oud is, moet je hem hebben aangemeld bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Hoe regel je dit en wat is handig om op te letten?

Lees verder onder de advertentie

Paspoort of identiteitskaart voor je baby aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart voor je baby vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Op de website van je gemeente staat of je hiervoor een afspraak moet maken, wat je moet meenemen, na hoeveel dagen het paspoort of de identiteitskaart voor je baby klaar is en wat de kosten zijn.

De regels voor de aanvraag kunnen wat verschillen per gemeente, maar over het algemeen gaat het zo:

  • Je baby moet mee naar het gemeentehuis bij de aanvraag en het ophalen van het paspoort of de ID-kaart (bij sommige gemeentes hoeft dit niet, vraag dit dus na).

  • Je moet een geschikte pasfoto van je baby bij je hebben.

  • Er is toestemming van beide ouders/gezaghebbenden nodig (schriftelijk of beiden moeten aanwezig zijn).

  • De ouders moeten een geldig identiteitsbewijs laten zien.

  • Meestal kun je de identiteitskaart of het paspoort voor je baby binnen vijf werkdagen ophalen.

Lees verder onder de advertentie

Paspoort kind aanvragen: toestemming ouders

Voor de aanvraag van een paspoort voor kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders toestemming geven (tenzij een van beide ouders geen ouderlijk gezag heeft). Voor een identiteitskaart is tot 12 jaar toestemming van beide ouders nodig. Kijk op de website van jouw gemeente of beide ouders bij de aanvraag aanwezig moeten zijn.

Vaak kun je ook schriftelijk toestemming geven. Voor schriftelijke toestemming vraag je bij de gemeente om een toestemmingsverklaring. De ouder die niet meegaat om de identiteitskaart of het paspoort voor de baby aan te vragen, moet de toestemmingsverklaring ondertekend meegeven, samen met een kopie van zijn/haar paspoort.

Maak een afspraak

Bij sommige gemeenten kun je alleen op afspraak terecht voor de aanvraag van een paspoort voor je baby. Deze afspraak maak je via de website van je gemeente. Sowieso handig om te doen, want dit kan een lange wachttijd schelen.

Lees verder onder de advertentie

Pasfoto van je baby

Er worden best veel eisen gesteld aan een pasfoto voor een reisdocument. Dit geldt ook voor baby's. Je kunt de pasfoto daarom het beste laten maken door een gespecialiseerde fotograaf. Die weet precies waar een geldige pasfoto aan moet voldoen en heeft ervaring met het maken van een pasfoto van een baby.

Het kan lastig zijn om je baby goed op de foto te krijgen. Je mag je kind ondersteunen om hem recht te laten zitten, maar dit mag niet zichtbaar zijn op de foto. Je kunt bijvoorbeeld je hand onder zijn shirt houden.

Meer tips voor het maken van de pasfoto van je baby:

Lees verder onder de advertentie
  • Leg een effen witte doek (dit mag als achtergrondkleur voor een pasfoto) over de maxicosi. Leg je baby erin en laat de fotograaf dan foto's maken.

  • Geen maxicosi bij je? Vraag de fotograaf of je de witte doek op de grond mag leggen met je baby erop.

  • Sommige fotografen vinden het geen probleem om achteraf jouw hand of vingers weg te fotoshoppen. Vraag hier voor de zekerheid van tevoren naar.

En wat als je baby ouder wordt?

Na een paar maanden lijkt je baby natuurlijk al niet meer op zijn pasfoto. Daar houden grenswachters van de Koninklijke Marechaussee wel rekening mee, maar in het buitenland kunnen andere regels gelden. Zorg daarom dat je foto's van je baby kunt laten zien waarop duidelijk is hoe hij in de loop van tijd is veranderd. Bij twijfel kun je altijd even bij de gemeente langsgaan of navraag doen bij het consulaat of de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

Vakantie-checklist voor je baby
Wat stop je allemaal in de koffer als je op vakantie gaat met je baby? Hier een handige inpaklijst.

Lees verder onder de advertentie

Kosten paspoort baby

De kosten voor een paspoort en identiteitskaart verschillen per gemeente. Maximaal mag een gemeente voor kinderen onder de achttien jaar € 40,92 rekenen voor een identiteitskaart en € 63,42 voor een paspoort. Beide documenten zijn vijf jaar geldig voor kinderen onder de achttien jaar.

Je baby op reis zonder jou

Gaat je baby op reis met een van de ouders (gezaghebbenden) of reist je kind met een familielid of kennis, zorg dan dat je de juiste documenten bij je hebt of meegeeft. Voor alle minderjarige kinderen geldt namelijk dat je moet kunnen aantonen dat alle gezaghebbenden toestemming geven om te reizen. Dit is zo vastgelegd om kindontvoering tegen te gaan.

Zeker als je kind een andere achternaam heeft dan de ouder met wie hij reist, of meereist met iemand anders dan de ouders, is het slim de volgende documenten bij de hand te hebben (afhankelijk van wat van toepassing is):

Lees verder onder de advertentie
  • Een formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland, hier te downloaden in het Nederlands en Engels.

  • Een kopie van het paspoort van de ouder die niet meereist.

  • Een recent (maximaal drie maanden oud) internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van het kind met ouder- en gezagsgegevens. Je kunt dit aanvragen bij je gemeente.

  • Eventueel: uitspraak m.b.t. gezag en omgangsregeling, ouderschapsplan en geboorteakte.

  • Als de andere ouder is overleden, is het aan te raden om een kopie van de overlijdensakte mee te nemen.

  • Ben jij de enige met ouderlijk gezag, dan is toestemming van de andere ouder niet nodig. Wel kun je een recent uittreksel uit het gezagsregister meenemen. Dit kun je opvragen via de rechtbank, als je het ouderlijk gezag hebt gekregen via uitspraak van de rechter.

De Koninklijke Marechaussee vraagt niet altijd om deze papieren, maar let bij de grenscontrole wel goed op minderjarige kinderen. Om vertraging of gedoe te voorkomen, is het wel zo handig om de documenten op orde te hebben.

Bronnen: Rijksoverheid.nl, Marechaussee.nl

Lees verder onder de advertentie