Voor oudersRegelen

Zorgverzekering baby 2025, waar op letten?

 
Zorgverzekering baby 2025: waar let je op? Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Ook voor je baby heb je dus een zorgverzekering nodig. Deze verzekering is gratis tot hij 18 jaar is. Maar wanneer en hoe moet je dit regelen? En waar moet je opletten? Hier lees je alles over de zorgverzekering voor je baby in 2025.

Lees verder onder de advertentie

Vanaf de geboorte van je baby kunnen er al zorgkosten voor hem zijn. Gelukkig hoef je niet onmiddellijk een zorgverzekering voor je baby te regelen om deze kosten vergoed te krijgen. Je moet je baby binnen vier maanden na de geboorte aanmelden bij je zorgverzekeraar. Ben je te laat? Dan moet je eventuele gemaakte zorgkosten voor je baby zelf betalen. Na aanmelding gaat de verzekering met terugwerkende kracht in vanaf zijn geboortedatum.

Tip: Bespaar kosten door zorgverzekeringen te vergelijken bij een vergelijkingssite zoals Independer

Hoe regel je een zorgverzekering voor je baby in 2025?

Je kind wordt altijd bij één van de ouders bijgeschreven. Je mag zelf bepalen of je je baby bijschrijft bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Je baby krijgt dan dezelfde verzekering als de ouder bij wie hij is verzekerd. Het is dus het slimst om je baby mee te verzekeren op de polis van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering.

Lees verder onder de advertentie

Meer weten? Zorgverzekering als je zwanger bent: wat wordt er in 2025 vergoed en waarvoor kun je je bijverzekeren?

Zorgverzekering: je baby bijschrijven, zo doe je dat

Na de geboorte van je baby heb je drie werkdagen de tijd om je baby aan te geven bij de gemeente. Bij de aangifte krijgt je kind een eigen burgerservicenummer (BSN). Daarna kun je je baby bijschrijven bij je zorgverzekering. Dit moet je uiterlijk binnen 4 maanden doen. Vaak kan dit al met één telefoontje naar de zorgverzekeraar, of via de website. Zorg dat je deze gegevens bij je hand hebt:

  • De volledige naam en geboortedatum van je kind.

  • Het burgerservicenummer van je kind.

  • Jouw polisnummer of relatienummer, of die van je partner. Dit staat vermeld op je (digitale) zorgverzekeringspas.

Lees verder onder de advertentie

Basisverzekering voor je baby

De basisverzekering dekt alle standaardzorg voor je baby in 2025. Zo wordt een bezoek aan de huisarts vergoed, net als de hielprik en de bezoeken aan het consultatiebureau. Er zijn verschillen tussen de zorgverzekering voor kinderen en volwassenen:

  • De zorgverzekering voor een baby en kind is helemaal gratis.

  • Tot je kind achttien jaar is, geldt er geen eigen risico.

  • De meest voorkomende tandartsbehandelingen voor kinderen tot achttien jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.

  • Je betaalt voor je kind geen kosten voor de eerste negen behandelingen van de fysiotherapeut. Voor de vergoeding van extra behandelingen is toestemming nodig van de zorgverzekeraar. Kinderfysiotherapie kan nodig zijn als je kind een vertraagde of afwijkende ontwikkeling heeft.

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit en de inhoud van het basispakket kan jaarlijks veranderen.

Lees verder onder de advertentie

Zorgverzekering baby: welke soort polis?

In 2025 kun je kiezen uit slechts twee soorten polissen: een naturapolis of combinatiepolis. De restitutiepolis (volledig vrije zorgkeuze) is in 2025 afgeschaft. Beslis zelf bij welke soort polis jij je het fijnst voelt. De gemiddelde zorgpremie voor een zorgverzekering in 2025 is volgens de Consumentenbond € 158,50 per maand.

Zorgverzekering: baby aanvullend verzekeren

Een aanvullende verzekering vergoedt de zorg die niet in het pakket van de basiszorgverzekering in 2025 zit. Een aanvullende verzekering is – in tegenstelling tot de basisverzekering – niet verplicht. Je baby heeft alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Je kunt dus niet apart een aanvullende zorgverzekering voor je baby afsluiten. Verzeker je baby daarom mee met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.

Als je kind bij jou wordt bijgeschreven, is het goed om na te gaan of je een aanvullende verzekering nodig hebt en welke precies. Kosten voor orthodontie worden bijvoorbeeld niet vanuit de basisverzekering vergoed. Heeft je kind een beugel nodig? Dan is een aanvullende verzekering dus verstandig. Je baby daar nu voor verzekeren is natuurlijk niet nodig, maar het is wel goed om te weten voor als je kind ouder is.

Lees verder onder de advertentie

Hetzelfde geldt voor brillen en lenzen. Brillen voor kinderen worden maar bij een beperkt aantal aandoeningen vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft de ouder bij wie het kind op de zorgverzekering staat een aanvullend pakket met dekking voor brillen of lenzen? Dan geldt dit ook voor het kind.

Het kan overigens een stuk goedkoper zijn om zelf te sparen voor een bril dan hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. De vergoedingen voor een bril of lenzen zijn vaak laag. Vergelijk de prijzen van een bril met de extra premie die je betaalt voor de aanvullende verzekering om te zien hoe je het voordeligst uit bent.

Lees meer: Wanneer heeft je kind een bril nodig?

Lees verder onder de advertentie

Extra kosten kind aanvullende verzekering

Meestal is je kind kosteloos meeverzekerd op van de aanvullende polis van de ouder. Maar let op: dit is niet altijd zo. Bij aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars namelijk wél premiekosten rekenen voor meeverzekerde kinderen. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Check dan bij je verzekeraar of je je baby hier extra voor moet betalen.

Zorgverzekering voor gezinnen

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die zorgverzekeringen voor gezinnen aanbieden. Die bestaan uit de basisverzekering en aanvullende verzekeringen voor kosten die vaker voorkomen bij gezinnen, zoals orthodontie. Vaak worden in zo'n gezinszorgverzekering ook de kosten rond de zwangerschap en bevalling gedekt, zoals bekkenfysiotherapie. De premies van deze zorgverzekeringen kunnen flink verschillen, dus zoek dit goed uit of het in jullie geval voordeel oplevert voordat je zo'n verzekering afsluit.

Extra tips: zorgverzekering baby in 2025

  • Jaarlijks kun je in november en december overstappen van zorgverzekering. Als je je oude verzekering voor 1 januari opzegt, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering aan te vragen. Na 1 februari kun je nog maar beperkt wisselen, in een aantal situaties. Zo kun je elk jaar je zorgverzekering aanpassen aan je huidige situatie.

  • Ben je zwanger van een volgend kind of wil je graag weer zwanger worden? Hou hier dan rekening mee bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.

  • Als stel hoef je niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten of bij dezelfde zorgverzekeraar te zitten. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun jij een uitgebreide aanvullende verzekering afsluiten, terwijl je partner alleen een basisverzekering kiest.

  • Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro's voordeel per jaar opleveren. Dat is dus de moeite waard.

Lees verder onder de advertentie

Kijk en vergelijk: zorgverzekering baby

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Welke zorgverzekering het beste voor jou is, hangt af van je zorgbehoefte. Die is voor iedereen anders. Het is dan ook verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je onder andere doen door zorgverzekeringen voor 2025 te vergelijken bij onafhankelijke vergelijkingssites als Independer of de Zorgvergelijker van de Consumentenbond.


Bronnen: Independer, Consumentenbond

Lees verder onder de advertentie

Lees meer: Overstappen van zorgverzekering: 13 tips waar je op moet letten