Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
drie jonge kinderen spelen bij een gastouderopvang

Gastouderopvang kiezen: waar let je op?

Heb je onregelmatige werktijden? Of zoek je kinderopvang in huiselijke sfeer? Dan kun je kiezen voor gastouderopvang. Wat kost dat? En waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste gastouder?

Advertentie

Bij gastouderopvang kan de opvang bij jou thuis zijn of in het huis van de gastouder. Als je graag wilt dat je kind in een persoonlijke, huiselijke omgeving is, kun je voor deze vorm van opvang kiezen. Dat kan fijn zijn voor een kind dat bijvoorbeeld niet goed tegen drukte kan.

De regels voor gastouderopvang

Je kunt niet zomaar gastouder worden. Daar zijn een paar regels aan verbonden. Zo moeten gastouders een pedagogische opleiding hebben gevolgd en ingeschreven zijn bij een gastouderbureau. Op deze manier wordt gecontroleerd of de gastouders voldoen aan de Wet Kinderopvang. De betaling gaat ook via het gastouderbureau. Ook moeten gastouders een EHBO-certificaat en een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Voldoet iemand aan alle kwaliteitseisen, dan laat de gemeente hem of haar inschrijven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Je kunt in dit register zelf controleren of de gastouder van jouw kind er tussenstaat.

Aantal kinderen bij een gastouderopvang

Een gastouder mag maximaal zes kinderen van nul tot dertien jaar in zijn of haar eigen huis opvangen. De eigen kinderen van de gastouder (tot tien jaar) tellen hierbij mee. Het aantal kinderen dat een gastouder mag opvangen, hangt ook af van de leeftijd van de kinderen:

• Maximaal vijf kinderen: in de leeftijd tot 4 jaar.
• Maximaal vier kinderen: van 0 en 1 jaar, waarvan maximaal twee kinderen van 0 jaar.

Voor- en nadelen van gastouderopvang

Een huiselijke, persoonlijke sfeer is een van de redenen waarom ouders kiezen voor gastouderopvang. Hier volgen meer voor- en nadelen van gastouderopvang.

Voordelen:

• Minder kinderen, dus meer individuele aandacht voor je kind.
• De opvang vindt plaats in een huiselijke, persoonlijke omgeving.
• Een gastouder is goedkoper dan een kinderdagverblijf.
• Gastouders zijn vaak flexibel. Ze kunnen makkelijker een dag extra oppassen of een dag ruilen.

Nadelen:

• Minder kinderen, dus minder speelkameraadjes voor je kind.
• Als de gastouder ziek is of op vakantie is, kan het gastouderbureau een andere gastouder regelen, maar dat kan voor jouw kind even wennen zijn.
• Er zijn geen andere collega’s, zoals leidsters op een kinderdagverblijf. Er is dan ook geen sociale controle.
• Oudere kinderen kunnen op een gegeven moment behoefte hebben aan meer uitdaging. 

Wat kost gastouderopvang?

Bij gastouderopvang spreek je onderling een uurprijs af. Over het algemeen is een gastouder per uur goedkoper dan opvang bij een kinderdagverblijf. Over dit bedrag kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. De kosten betaal je via het gastouderbureau. Direct betalen aan de gastouder mag niet. Gemiddeld kun je uitgaan van een tarief van 4,50 euro tot 6 euro per kind per uur. Het is verstandig om verschillende offertes op te vragen, want de prijzen per gastouder kunnen flink verschillen. Ook kunnen gastouders extra geld rekenen voor bijvoorbeeld luiers, melk en uitstapjes.

De kosten voor gastouderopvang bestaan uit twee delen: de kosten voor de dienstverlening van het gastouderbureau (bemiddelingskosten) en de kosten voor de gastouder.

Kosten van het gastouderbureau

De vergoeding aan het gastouderbureau bestaat uit de kosten voor:

• Bemiddeling
• Begeleiding
• Administratieve kosten
• Scholing van gastouders
• Medewerkers in dienst van het gastouderbureau
• Vervanger(s) voor als een gastouder ziek is

Kosten van de gastouder

Meestal geeft het gastouderbureau een adviesprijs voor wat de opvang van de gastouder per uur kost. Dit is een bedrag per uur en per kind. Soms krijg je korting voor een tweede of meer kinderen uit één gezin. Sommige gastouderbureaus adviseren een andere prijs voor kinderen van 0 tot 4 jaar dan voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Voor de avonduren en in het weekend wordt meestal een hoger tarief geadviseerd en soms is er een apart nachttarief. Meestal wordt de adviesprijs aangehouden, maar het blijft een afspraak tussen de ouder(s) en gastouder.

Hoe vind je een gastouder?

Waar begin je de zoektocht naar een geschikte gastouder? Je kunt aan andere ouders in je omgeving vragen of zij toevallig een goede gastouder weten. Natuurlijk kun je ook online op zoek gaan naar een gastouder. Een gastouderbureau kan je ook helpen om een geschikte gastouder te vinden. Er zijn allerlei verschillende gastouderbureaus. Bij zo’n bureau volgt er eerst een kennismakingsgesprek waar je jouw wensen kunt bespreken. Hier volgen nog vijf tips die je kunnen helpen bij dit gesprek:

1. Wel of niet roken: Wil je niet dat er wordt gerookt in het huis waar jij je kind naartoe brengt? Geef dit dan aan tijdens het kennismakinggesprek op het gastouderbureau. Een gastouder of zijn partner kan ook alleen buiten roken, maar als je dat eveneens niet wilt, kun je dat aangeven.

2. Wel of geen huisdieren: Als je kind naar een gastouder gaat, is er een kans dat daar ook huisdieren zijn. Sommige ouders vinden het niet prettig als er een hond is, omdat die misschien wel kan bijten. Of misschien is je kind allergisch voor katten, dan is de gastouder geen geschikte match. Laat het gastouderbureau weten of je het een probleem vindt als er huisdieren zijn bij de gastouder.

3. Wel of geen tuin: Sommige gastouders wonen in een appartement of flat en hebben geen tuin. Die gastouders nemen je kind misschien wel vaker mee naar een speeltuin in de buurt. Bedenkt of jij het belangrijk vindt dat de gastouder een tuin heeft of niet.

4. Afspraken: Een gastouder is vaak flexibeler dan een kinderdagverblijf. Denk bijvoorbeeld aan de tijden en dagen waarop je je kind brengt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je de gastouder alleen betaalt als je kind ook echt komt. Als de gastouder een keer ziek is of op vakantie is, kun je ook vastleggen dat je voor deze dagen niet hoeft te betalen.

5. GGD rapport: De GGD controleert of de gastouder en het gastouderbureau voldoen aan de kwaliteitseisen die zijn gesteld in de Wet Kinderopvang en Kwaliteitseisen Peuterspeelzalen. In het rapport van de controle kun je per onderwerp zien of aan deze eisen wordt voldaan. Het rapport moet op de website van het gastouderbureau staan en kun je dus van tevoren inzien.

Kun je kinderopvangtoeslag krijgen bij gastouderopvang?

Als jouw gastouder geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang heb je als werkende ouder recht op kinderopvangtoeslag. Heb je meerdere kinderen dan is de toeslag hoger. Bij de Belastingdienst kun je nagaan of je in aanmerking komt voor die toeslag.

Een kind kost behoorlijk veel geld. Als ouder heb je – als je aan een aantal voorwaarden voldoet – nog meer recht op financiële ondersteuning. Dit zijn ze:  

Kinderbijslag
Kindgebonden budget
• Combinatiekorting

Hoogte kinderopvangtoeslag

De overheid betaalt een percentage van de kosten van kinderopvang. De hoogte van deze tegemoetkoming toeslag hangt af van je inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de bijdrage.

tip

Rekensom

Gastouderopvang is vaak voordeliger dan een kinderdagverblijf. Dit komt omdat je van tevoren met de gastouder afspreekt hoeveel uren je kind bij hem of haar is. Door middel van deze tool kun je zelf berekenen hoeveel geld je bespaart als je overstapt van een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang naar gastouderopvang.

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu