Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hitteplan voor je baby

Op hete dagen is het even extra opletten of je baby het goed maakt. Hoe zorg je dat hij het niet te warm heeft of uitdroogt? Hoe laat je hem lekker slapen en waar moet je aan denken als je er met de auto op uit moet? Met dit hitteplan voor baby’s kom je de zomer wel door.

Advertentie

Voorbereiding: hitteplan baby

Het is fijn om een beetje voorbereid te zijn op hitte als je een baby hebt en dat doe je met een hitteplan. Dit is handig om in huis te hebben voor je baby als het warm weer is en ter voorbereiding van je hitteplan:  

Hou je baby koel

Door regelmatig de huid in de nek van je baby te voelen, kun je in de gaten houden of hij het niet te warm heeft. De nek hoort aangenaam warm te voelen, maar niet heet, nat of plakkerig. Twijfel je, dan kun je de temperatuur van je baby checken met een thermometer: boven de 37,5 graden is te warm. Dit kun je doen om te zorgen dat je baby het minder warm heeft:

 • Laat je baby alleen luchtige kleertjes dragen, van materiaal dat goed absorbeert en waarin hij lichaamswarmte kwijt kan. Zoals katoen, linnen, zijde of bamboe.
 • Het klinkt misschien gek, maar een rompertje van dunne wol kan je baby ook helpen zijn lichaamstemperatuur stabiel te houden. Wol absorbeert vocht en isoleert, óók tegen warmte.
 • Soms is het dragen van kleding helemaal niet nodig en is alleen een luier (of helemaal bloot) genoeg. Of laat je baby alleen een romper dragen.
 • Leg je pasgeboren baby bloot tegen jouw blote huid. Bij huid-op-huid-contact past jouw lichaamstemperatuur zich aan om de temperatuur van je pasgeboren baby te reguleren.
 • Laat je baby spelen met een nat washandje of een bijtring die je in de koelkast hebt gelegd.
 • Kan je baby al zelfstandig zitten, dan kun je hem laten spelen in een (zwem)badje met een bodempje water, in de schaduw uiteraard. Laat je baby niet alleen als hij in het badje zit. Let ook op of het water hem niet weer te veel afkoelt, vooral als het een beetje waait.
 • Doe je baby in bad met lauwwarm water (niet te koud). Samen onder een lauwe douche gaan kan ook.
 • Of ga met je baby het zwembad in.

Kalm aan

De warmte kost je baby energie en ook voor volwassenen is hitte vaak vermoeiend. Goed om het tempo een tandje lager te houden als het kan. Probeer prikkels voor je baby een beetje te vermijden en onderneem niet te veel. 

Eropuit met je baby

Hitteplan in de kinderwagen

Staat de zon op je huis en is het binnen al snel erg warm? Dan kan het lekker zijn om met je baby een koelere plek in de buitenlucht op te zoeken. Onder de bomen bij water is het vaak minder heet, vooral als er een lekker briesje is. 

Advertentie

Blijf met je baby zo veel mogelijk uit de zon en let er goed op dat hij het niet te warm krijgt in de kinderwagen. Houd de kap van de wagen naar beneden, zodat er frisse lucht in kan komen. Hang nóóit een doek over de wagen om je baby uit de zon te houden: onder de doek kan het heel snel bloedheet worden. Zorg dat je in de schaduw kunt blijven of gebruik een parasol. 

Hitteplan in de draagdoek

Misschien denk je bij een hitteplan baby niet meteen aan een draagdoek of -zak. In een draagdoek of draagzak zitten jij en je baby immers dicht tegen elkaar aan én zijn jullie omhuld door stof. Dat is bij warm weer vragen om plakkerigheid. Wil je je baby toch het liefst dragen, kies dan voor een draagdoek van bamboe. Dit materiaal is luchtig en ventileert. Trek je baby alleen een rompertje aan en leg een hydrofiele doek tussen jullie in om plakken te voorkomen. Neem nog een extra doek mee in je tas.

Hitteplan in de auto

Probeer je auto met warm weer op een parkeerplek in de schaduw te zetten. Is dat niet mogelijk, haal het autostoeltje er dan uit en zet het in huis of de schuur op een koele plek. Zo voorkom je dat het stoeltje bloedheet is als je er met je baby in de auto op uit moet. Zet de ramen en deuren van je auto ruim voor vertrek open, zodat de ergste hitte eruit kan en het (hopelijk) een beetje kan doorwaaien. Check ook even of de autogordel waarmee je het autostoeltje vastmaakt niet te heet is, koel het desnoods eerst met een icepack of natte doek. Hou je baby ook in de auto uit de zon met een zonnescherm dat je tegen het raam kunt bevestigen. 

Heb je airco in de auto? Die mag aan, maar niet te koud, anders kan je baby snel te veel afkoelen. Stel hem een paar graden lager in dan de buitentemperatuur. Let ook op met open ramen, ook daarvan kan je baby snel afkoelen. 

Advertentie

En uiteraard nooit doen: je baby alleen achterlaten in de auto. Ook niet heel even. Bij warm weer kan de temperatuur snel gevaarlijk hoog oplopen.

Baby insmeren met zonnebrand

De babyhuid is extra kwetsbaar voor uv-straling. Hou je baby daarom het liefst helemaal uit de zon én smeer hem goed in met SPF50. Ook in de schaduw kan zijn huid uv-licht opvangen. Zet hem een katoenen zonnehoedje of petje op, met een grote klep of rand die zijn ogen uit de zon houdt. Een zonnebril voor baby’s is ook een optie.

Tip! Minerale of chemische filter? Crème of spray? Lees hier welke zonnebrandproducten je het beste kunt gebruiken voor je baby. 

Slapen: hoe warm slaapkamer kind?

In een warme kamer is slapen lastig, ook voor een baby. De beste temperatuur in de kamer waar je baby of kind slaapt is maximaal achttien graden. Op warme dagen is dat vaak niet haalbaar, hoe dan de kinderkamer verkoelen? Dit kan helpen:

 • Houd overdag zo veel mogelijk de ramen en gordijnen dicht, zodat de warmte minder makkelijk de kamer in komt. Laat een ventilatierooster open.
 • Zet ’s ochtends vroeg en avonds als het afkoelt de ramen open, zodat er koele lucht binnenkomt.
 • Is het toch erg warm in de kamer waar je baby slaapt, kijk dan of er een koelere plek in huis is waar hij tijdelijk kan slapen. Vaak zijn bovenverdiepingen warmer dan de begane grond. 
 • Gebruik geen waterdichte matrasbeschermer: je baby gaat dan meer transpireren.
 • Geef je baby ’s avonds voor het slapengaan een lauw badje om wat af te koelen.

Hier lees je meer over slapen en baby’s in de vakantie. 

Hoe babykamer verkoelen?

Blijft het te warm in de slaapkamer van je baby, dan kun je een ventilator gebruiken, maar richt hem niet direct op je baby. Heb je geen ventilator? Vul wat flessen met water en leg ze in de vriezer. Laat ze ontdooien op de slaapkamer: daar koelt de lucht wat van af. Ga ook af en toe even kijken of je baby het niet juist te koud krijgt. Je baby mag, ook bij warm weer, niet op de tocht liggen.

Heb je een peuter die zelf uit bed kan, dan is een ventilator geen aanrader: het kan gevaarlijk zijn als je kind ermee gaat spelen. Laat je kind niet alleen met de ventilator, maar koel de kamer voordat hij naar bed gaat en haal de ventilator daarna weg. 

Wat peuter aan in bed bij warm weer?

En dan blijft de vraag: wat trek je je peuter aan in bed bij warm weer? Je kunt je peuter laten slapen in een romper of T-shirt van katoen en een dunne zomerslaapzak. Voor je baby geldt hetzelfde: een rompertje en een zomerslaapzak zijn voldoende. Is de kamer waar je kind slaapt warmer dan 23 graden, dan is alleen een rompertje genoeg. Is het nog warmer, dan kun je je kind ook alleen in een luier laten slapen. Gebruik geen waterdichte matrasbeschermers, daarvan gaat je kind extra zweten. 

Uitdrogen baby

Baby’s zijn gevoelig voor uitdroging. Dat betekent dat er een tekort aan vocht in het lichaam is en dat kan ernstig zijn. Maar hoe voorkom je uitdroging en waar herken je het aan?

Uitdroging baby voorkomen

Om te voorkomen dat zijn lichaam te veel vocht verliest door de warmte, is het belangrijk om je baby genoeg te laten drinken. 

 • Geef je borstvoeding, dan hoef je geen extra water te geven. Je moedermelk wordt bij warm weer vanzelf wateriger. Voed je kind op verzoek en leg hem wat vaker aan om te kijken of hij dorst heeft. Zorg ook dat je zelf genoeg drinkt: op warme dagen is het advies om 700 tot 1000 ml extra water te drinken als je borstvoeding geeft.
 • Geef je flesvoeding, dan kun je een klein beetje extra water door de melk doen: zo’n 10 ml per fles. Of geef je kind een paar lepeltjes water tussendoor. Doe dit niet te vaak, de nieren van een baby kunnen nog niet zo veel water verwerken.
 • Vanaf zes maanden mag je baby tussen de voedingen door water drinken. Geef hem bijvoorbeeld slokjes lauw water of slappe, lauwe thee uit een bekertje.
 • Je kunt je baby vanaf zes maanden ook wat extra fruit of komkommer geven om genoeg vocht binnen te krijgen.

Als je kind goed drinkt en plast, kwijlt, dikke tranen heeft als hij huilt en alert en vrolijk is als hij wakker is, hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging.

Zo herken je uitdroging baby

Bij uitdrogingsverschijnselen is het heel belangrijk om direct de huisarts of dokterspost te bellen. Uitdroging kan gevaarlijk zijn voor baby’s en kinderen, in ernstige gevallen is opname in het ziekenhuis nodig. Dit zijn symptomen waaraan je uitdroging kunt herkennen:

 • Een halve dag geen natte luier
 • Donkere urine
 • Een droge mond en lippen, geen kwijl
 • Geen tranen bij het huilen
 • Sufheid
 • Snelle ademhaling
 • Snelle hartslag
 • Koude armen en benen
 • Diepliggende ogen
 • Als je de huid tussen duim en wijsvinger optilt, blijft de huidplooi even ‘staan’

Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts. Doe dit ook als je baby diarree of koorts heeft of moet overgeven. Bij warm weer geeft dit extra risico op uitdroging. 

Ook nog een idee als hitteplan

Is het bij jou thuis heet en benauwd, maar heb je vrienden of familie met een koel huis en/of riante, schaduwrijke tuin? Nodig jezelf en je baby een dag uit, eventueel inclusief logeren. Of, als het in je budget past: boek een weekend in een fijn hotel. Als je googelt op ‘kindvriendelijke hotels’, vind je er genoeg die helemaal zijn ingericht op je baby. Yay, zwembad, restaurant en kamer met kingsize bed, ijsemmer en airco!

Bron: Consumentenbond