Slaaptips voor je baby
Een baby wordt niet geboren met een dag-en-nachtritme. In de buik is er weinig verschil tussen licht en donker, en je baby wordt vaak in slaap gewiegd door de bewegingen die de aanstaande moeder overdag maakt.
Na de geboorte trekt een baby zich de eerste weken ook nog weinig aan van dag en nacht, en slaapt hij vooral heel veel. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld zestien tot twintig uur per dag en hebben ongeveer elke twee à drie uur voeding nodig. Tussen de slaapjes door kan een pasgeboren baby driekwartier tot een uur wakker zijn.
Hoe krijgt een baby een slaapritme?
Vanaf ongeveer drie maanden gaan de meeste baby's 's nachts steeds langer achter elkaar slapen, en zijn ze overdag langer achter elkaar wakker. Rond de acht maanden gaan baby's over het algemeen van drie naar twee dutjes overdag en hebben ze 's nachts zo'n elf uur slaap nodig. De ene baby slaapt met drie maanden al de hele nacht door, de andere baby gaat pas doorslapen als hij rond één jaar is. Een paar goede slaaptips voor baby's kunnen dan goed helpen.
Slaapschema baby per maand
Urenlang slapen gaat niet bij elke baby vanzelf. Wat is een normaal aantal uur voor een baby om overdag te slapen en wanneer gaat een baby doorslapen? Lees alles over de slaap van je baby mét een handig slaapschema baby.
Meer lezen: Er zijn 6 soorten slapers. Ontdek hier welk type slaper jouw kind is
Slaaptips voor baby's
Sommige baby's slapen prima zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen, andere baby's slapen onrustig of vinden het lastig om zich over te geven aan de slaap. Een slaapcyclus van een baby (van indommelen naar lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap) duurt zo'n 45 minuten. Veel baby's hebben moeite om zo'n hele cyclus te slapen waarna ze huilerig wakker worden en eigenlijk nog niet zijn uitgerust.
Je kunt je baby helpen om beter te leren slapen door hem op tijd in bed te leggen. Wat helpt nog meer om een baby te laten slapen? Dit zijn onze beste slaaptips voor baby's die je kunt proberen.
- 01.
Let op slaapsignalen
Geef je baby de gelegenheid om te slapen zodra je merkt dat hij moe wordt. Zo voorkom je dat hij overprikkeld raakt, waardoor inslapen niet meer goed lukt. Een baby die overdag te weinig slaapt, kan daardoor 's nachts ook onrustiger slapen. Breng je baby daarom naar bed als je de volgende signalen ziet:
• gapen
• wegkijken, niet meer in de ogen aankijken
• rode wangen
• wrijven in de ogen
• o0verstrekken
• fladderende armen en benen
• aan zijn oortje plukken of in zijn ogen wrijven
• druk gedrag - 02.
Geef je baby een vaste slaapplek
Geef je baby een vaste slaapplek, waar hij zich comfortabel en geborgen voelt. Leg hem in een eigen bedje bij jou op de slaapkamer of in zijn eigen kamer. Verander de plek van het bed niet (te vaak) en zorg dat daar niet te veel afleiding van speelgoed is. Zo leert hij (langzamerhand) dat zijn bed de plek is om te slapen, en de box de plek om te spelen. Dat maakt het makkelijker voor hem om in bed in slaap te vallen. - 03.
Implementeer een goede slaaproutine voor je baby
Probeer dit eens als goede slaaproutine voor je baby: Laat je baby een half uur voordat hij naar bed moet al tot rust komen. Maak de omgeving rustig en doe geen dingen meer met hem waar hij heel wakker of actief van wordt, zoals druk spelen of hem voor de tv of de tablet zetten. Breng hem elke keer met hetzelfde ritueel naar bed, dus met dezelfde volgorde van handelingen. Een schone luier, voeden, even knuffelen, een liedje en dan lekker slapen. Het brein van je baby gaat dit ritueel herkennen als teken dat het tijd is om te slapen. Zorg ook overdag voor een donkere slaapkamer. - 04.
Ga voor het slapen in bad
Van een lekker warm badje worden veel baby's rozig en slaperig. Dat kan een goede manier zijn om je baby te helpen met inslapen. Maar een baby hoeft niet dagelijks in bad – dat kan zelfs belastend zijn voor zijn huid. Lees hier meer over het badderen van je baby. - 05.
Let op de temperatuur in de slaapkamer
Zorg dat je baby het niet te warm of te koud krijgt als hij slaapt. De eerste zes tot acht weken is een temperatuur van 20 °C prima om bij te slapen. Misschien laat je je baby dan overdag nog slapen in de woonkamer. De beste temperatuur in de babykamer of slaapkamer is rond de 18 °C. Twijfel je of je baby het te warm of te koud heeft, voel dan aan zijn nek of voetjes, die horen lauw aan te voelen. Tip kinder- en babykamer verkoelen: handige tips om de temperatuur te laten dalen - 06.
Creëer een donkere ruimte
Breng je je baby naar bed voor de nacht, maak zijn kamer dan wat donkerder tijdens het bedritueel. Doe de gordijnen dicht, dim het licht of doe alleen een schemerlamp aan. Het brein van je baby herkent een donkere ruimte als teken dat het tijd is om te gaan slapen, en gaat melatonine aanmaken. Dit is een stofje dat je baby helpt om in slaap te vallen. Sommige baby's slapen het beste in een heel donkere kamer, andere baby's slapen beter met een nachtlampje aan. - 07.
Zorg voor een rustige omgeving
Laat je baby slapen in een rustige omgeving, waar hij niet schrikt van onverwachte bewegingen en geluiden om hem heen. Dat betekent niet dat je muisstil moet zijn. Zeker overdag slapen veel baby's juist beter bij vertrouwde omgevingsgeluiden. Je kunt dus gerust zachtjes praten of in huis rommelen. Of probeer je baby te laten slapen bij white noise. Laat de white noise wel het hele slaapje aanstaan, en bouw het gebruik hiervan op. - 08.
Houd je aan een dag-en-nacht-ritme
Wil je proberen je baby te laten wennen aan een dag-en-nacht-ritme? Zorg dan dat zijn kamer 's nachts donker en rustig is. Overdag mag hij ook in een donkere kamer slapen, maar zorg dat hij tussen de slaapjes door genoeg daglicht krijgt. Ga bijvoorbeeld lekker met hem naar buiten of zet zijn box bij het raam (niet in de felle zon). Daglicht helpt voor een goede nachtrust. - 09.
Implementeer vaste slaapmomenten
Regelmaat geeft je baby houvast, wat hem kan helpen beter te slapen als het daar tijd voor is. Probeer vaste bedtijden en vaste tijden voor dutjes aan te houden. Baseer de slaaptijden overdag op de momenten dat je baby slaapsignalen laat zien, zoals huilerig worden. Slaapt hij niet, probeer hem dan toch in bed tot rust te laten komen. Wie weet valt hij toch nog in slaap, en anders kan een rustpauze voorkomen dat hij overprikkeld raakt, waardoor hij 's nachts ook minder goed slaapt. - 010.
Inbakeren
Inbakeren kan helpen bij pasgeboren baby's die snel overprikkeld raken, bij huilbaby's, baby's die overdag alleen een hazenslaapje doen of baby's die moeilijk in slaap vallen. Tot je baby gaat omrollen is inbakeren is veilig, zolang je het op de juiste manier doet. Tip: Hier vind je fijne inbakerdoeken en -slaapzakken. - 011.
Wakker wegleggen
Leg je kind in bed als hij moe is, maar nog wel wakker: zo leert hij om zelf in slaap te vallen. Misschien jammert je baby eerst een beetje als je hem weglegt. Sommige baby's doen dat om even te ontladen voordat ze in slaap kunnen vallen. Je kunt naast hem blijven zitten zodat hij zich veilig voelt en zich kan overgeven aan de slaap. Pak je hem telkens weer op, dan kan dit ook zo afleiden dat slapen daardoor niet lukt. Moet hij hard huilen, laat hem dan niet alleen, maar troost hem. Knuffel en wieg hem, fluister, neurie of zing zachtjes tot hij rustig is en leg hem dan weer weg in zijn bedje.
Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar - 012.
Kort troosten
Wordt je kind 's nachts wakker en huilt hij? Troost hem dan rustig. Probeer te achterhalen waarom hij huilt. Is het niet vanwege honger, een natte luier of omdat hij niet comfortabel is? Dan heeft hij misschien gedroomd of wil hij om een andere reden even gerustgesteld worden. Laat hem weten dat je er bent, maar zorg voor zo min mogelijk afleiding. Je kunt het licht uit laten of alleen een nachtlampje aandoen. Praat zachtjes en zeg niet te veel. Leg hem weer in zijn bedje en fingers crossed dat het hele gezin weer lekker kan slapen.
Waarom is slaap cruciaal voor baby's?
Goed slapen is voor je baby cruciaal. Tijdens zijn diepe slaap worden groeihormonen aangemaakt. Genoeg slaap heeft een baby dus nodig voor om te kunnen groeien. Ook is slaap belangrijk voor zijn immuunsysteem en de ontwikkeling van zijn hersenen en kortetermijngeheugen. Tijdens de REM-slaap verwerken zijn hersenen prikkels en ervaringen die hij heeft opgedaan, waardoor zijn brein zich kan ontwikkelen.
Lees ook: Slaapproblemen bij baby's: 12 tips bij slecht slapen
Bron: Opvoeden.nl