Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby

Ga je als nieuwbakken ouder met je baby op vakantie naar het buitenland? Niet alleen volwassenen en kinderen hebben een geldig reisdocument nodig om de grens over te mogen steken. Ook baby’s moeten er zelf een hebben.

Advertentie

Vroeger werden kinderen in het paspoort van hun ouders bijgeschreven, maar sinds juni 2012 kan dat niet meer. Kinderen van elke leeftijd moeten nu zelf een geldig reisdocument hebben. Dit is op Europees niveau vastgelegd om paspoortfraude tegen te gaan. Ook verkleint het de kans op ontvoering van kinderen.

Paspoort of identiteitskaart?

Of je kind een paspoort of identiteitskaart nodig heeft om te reizen, hangt af van het land van bestemming. Ga je naar een land binnen de EU, dan volstaat een identiteitskaart. Ook is een identiteitsbewijs voldoende als je met je kind naar Monaco, San Marino, Turkije of Zwitserland afreist. Wil je met je baby naar een land buiten de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte, dan heeft hij een paspoort nodig. Een paspoort is wereldwijd geldig en daarom ook duurder dan een identiteitskaart.

Legitimatie bij een arts

Je baby heeft niet alleen een eigen paspoort nodig om te kunnen reizen. Zowel kinderen als volwassenen moeten zich kunnen legitimeren als er zorg wordt verleend. Zonder geldig identiteitsbewijs is de kans groot dat je een eventuele doktersnota of ziekenhuisrekening voor een behandeling van je kind zelf moet betalen, in plaats van die te kunnen declareren bij je ziektekostenverzekeraar.

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart voor je baby vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Bij sommige gemeenten moeten beide ouders (gezaghebbenden) lijfelijk aanwezig zijn bij de aanvraag, bij andere gemeenten is schriftelijke toestemming voldoende. Het handigst is om dit van tevoren op de website van jouw gemeente te controleren.

Advertentie

Dit zijn over het algemeen de regels voor een aanvraag:

 • Je baby moet mee naar het gemeentehuis als je een reisdocument voor hem aanvraagt
 • Een geschikte pasfoto
 • Toestemming van beide ouders/gezaghebbenden (schriftelijk of fysiek: dit is afhankelijk van de gemeente waar je woont)
 • Geldig identiteitsbewijs van de ouders
Maak een afspraak

Maak een afspraak (bij sommige gemeenten kun je alleen op afspraak terecht)

tip

Pasfoto van je baby

Er worden best veel eisen aan een pasfoto voor een reisdocument gesteld. Dit geldt ook voor baby’s. Om het zekere voor het onzekere te nemen, doe je er goed aan om de foto bij een gespecialiseerde fotograaf te laten maken. Die weet precies waar een geldige pasfoto aan moet voldoen en heeft waarschijnlijk ervaring met het maken van een pasfoto van een (jonge) baby.

Het kan lastig zijn om je baby goed op de foto te krijgen. Je mag je kind ondersteunen om hem recht te laten zitten, maar dit (je arm) mag niet zichtbaar zijn op de foto. Je kunt bijvoorbeeld wel je hand onder het shirt van je kind houden.

Meer tips:

 • Neem een effen witte doek mee (geaccepteerde achtergrondkleur voor een pasfoto) en leg die over de Maxi-Cosy. Leg je baby erin en laat de fotograaf dan foto’s maken. De enige uitdaging is dan nog om je baby’s ogen open te krijgen/houden.
 • Geen Maxi-Cosi bij je? Vraag de fotograaf of je de witte doek op de grond mag leggen met je baby daarop.
 • Sommige fotografen vinden het geen probleem om achteraf jouw hand of vingers weg te photoshoppen. Vraag dit van te voren om teleurstellingen te voorkomen.
Extra foto's

De pasfoto van je baby is binnen een paar maanden natuurlijk al achterhaald. Daar houden grenswachters van de Koninklijke Marechaussee wel rekening mee, maar in het buitenland kunnen andere regels gelden. Neem daarom foto's mee van je baby om te kunnen laten zien hoe hij in de loop van tijd is veranderd. Bij twijfel kun je altijd even bij de gemeente langsgaan of navraag doen bij het consulaat of de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

tip

Goed om te weten

 • Meestal kun je het reisdocument voor je kind binnen vijf werkdagen ophalen.
 • De kosten voor een paspoort en identiteitskaart zijn per gemeente verschillend. Maximaal mag een gemeente € 28,63 rekenen voor een identiteitskaart en € 53,95 voor een paspoort, voor een kind onder de 18 jaar.
 • De identiteitskaart en het paspoort voor kinderen onder de achttien jaar is vijf jaar geldig.

Je baby op reis zonder jou

Gaat je baby op reis met een van de ouders (gezaghebbenden) of reist je kind met een familielid of kennis, dan is het verstandig om de juiste documenten bij je te hebben cq. mee te geven. Het kan namelijk zijn dat je baby anders niet door de douane komt. Om kinderontvoering te voorkomen moet je kunnen aantonen dat er toestemming is van alle gezaghebbenden dat je baby mag reizen. Dit geldt trouwens voor alle minderjarige kinderen.

Zeker in het geval van kinderen die een andere achternaam hebben dan de vader of moeder of kinderen die meereizen met iemand anders dan de ouders, is het slim de volgende documenten bij de hand te hebben:

 • Een verklaring toestemming vakantie van de andere ouder, hier te downloaden in het Nederlands en Engels
 • Recent, geldig uittreksel uit het gezagsregister
 • Recent, geldig uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA)
 • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
 • Eventueel: uitspraak m.b.t. gezag en omgangsregeling
 • Eventueel: ouderschapsplan
 • Eventueel: geboorteakte

Het is zeker niet altijd zo dat je gevraagd zal worden om deze papieren, maar om vertraging of gedoe te voorkomen is het wel zo handig om deze documenten op orde te hebben.

Bron: Rijksoverheid