Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby

Ga je met je baby op vakantie naar het buitenland? Dan heeft hij een eigen paspoort nodig (met zo’n schattige allereerste pasfoto!). En ook bij medische zorg moet je baby zich kunnen legitimeren. Wanneer vraag je een paspoort voor je baby aan, en waar moet je op letten?

Advertentie

Vroeger werden kinderen in het paspoort van hun ouders bijgeschreven, maar sinds 2012 kan dat niet meer. Kinderen van elke leeftijd moeten nu zelf een geldig reisdocument hebben. Ook pasgeboren baby’s. Dit is zo geregeld om paspoortfraude tegen te gaan. Ook verkleint het de kans op ontvoering van kinderen.

Paspoort of identiteitskaart?

Of je baby een paspoort of een identiteitskaart nodig heeft om te reizen, hangt af van het land van bestemming. Ga je naar een land binnen de EU, dan volstaat een identiteitskaart. Ook is een identiteitsbewijs voldoende als je met je kind naar Monaco, San Marino, Turkije of Zwitserland reist. Wil je met je baby naar een land buiten de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte (EER), dan heeft hij een paspoort nodig. Dat geldt dus ook voor de Caribische delen van Nederland en voor het Verenigd Koninkrijk. Een paspoort is wereldwijd geldig en daarom ook duurder dan een identiteitskaart.

Legitimatie baby bij een arts

Niet alleen om te kunnen reizen heeft je baby een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Ook als je – in Nederland of in het buitenland – met je baby naar een arts of ziekenhuis gaat, moet je zijn legitimatie laten zien. Deze legitimatieplicht in de zorg geldt in Nederland vanaf de geboorte. Dit is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet, om bijvoorbeeld persoonsverwisseling of fouten in de uitwisseling van medische gegevens te voorkomen. Zonder geldig identiteitsbewijs is de kans groot dat je een doktersnota of ziekenhuisrekening voor een behandeling van je kind zelf moet betalen, omdat die niet kan worden gedeclareerd bij je zorgverzekering.

Wat als je baby medische zorg nodig heeft, terwijl hij nog geen identiteitskaart heeft? Bij medische noodzaak en op de Spoedeisende Hulp wordt je baby gelukkig gewoon geholpen. Je moet daarna wel zo snel mogelijk een identiteitskaart voor je baby aanvragen, en deze binnen uiterlijk twee weken komen laten zien om te voorkomen dat je de ziekenhuisrekening zelf moet betalen. Zorg ook altijd dat je wel je eigen identificatiebewijs kunt laten zien.

Advertentie

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart voor je baby vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Op de website van jouw gemeente kun je zien of je hiervoor een afspraak moet maken en wat je daarvoor moet meenemen. Ook staat er aangegeven binnen hoeveel dagen na de aanvraag het paspoort of de identiteitskaart voor je baby klaar is.

Dit zijn over het algemeen de regels voor een aanvraag:

 • Je baby moet mee naar het gemeentehuis als je een reisdocument voor hem aanvraagt.
 • Je moet een geschikte pasfoto van je baby bij je hebben.
 • Er is toestemming van beide ouders/gezaghebbenden nodig (schriftelijk of fysiek: dit is afhankelijk van de gemeente waar je woont).
 • De ouders moeten een geldig identiteitsbewijs laten zien.

Paspoort kind aanvragen: toestemming ouders

Voor de aanvraag van een paspoort voor kinderen tot 18 jaar, moeten beide ouders toestemming geven (tenzij een van beide ouders geen ouderlijk gezag heeft). Voor een identiteitskaart is tot 12 jaar toestemming van de ouders nodig. Kijk op de website van jouw gemeente of beide ouders bij de aanvraag aanwezig moeten zijn. Vaak kun je ook schriftelijk toestemming geven. Voor schriftelijke toestemming vraag je bij de gemeente om een toestemmingsverklaring. De ouder die niet meegaat om de identiteitskaart of het paspoort voor de baby aan te vragen, moet de toestemmingsverklaring ondertekend meegeven, samen met een kopie van zijn/haar paspoort.

Maak een afspraak

Maak een afspraak voor de aanvraag van het paspoort voor je baby. Dat scheelt vaak een lange wachttijd. Bij sommige gemeenten kun je bovendien alleen op afspraak terecht.

tip

Pasfoto van je baby

Er worden best veel eisen gesteld aan een pasfoto voor een reisdocument. Dit geldt ook voor baby’s. Je kunt de pasfoto daarom het beste laten maken door een gespecialiseerde fotograaf. Die weet precies waar een geldige pasfoto aan moet voldoen en heeft waarschijnlijk ervaring met het maken van een pasfoto van een (jonge) baby.

Het kan lastig zijn om je baby goed op de foto te krijgen. Je mag je kind ondersteunen om hem recht te laten zitten, maar dit (je arm) mag niet zichtbaar zijn op de foto. Je kunt bijvoorbeeld wel je hand onder het shirt van je kind houden.

Meer tips:

 • Neem een effen witte doek mee (geaccepteerde achtergrondkleur voor een pasfoto) en leg die over de Maxi-Cosy. Leg je baby erin en laat de fotograaf dan foto’s maken. De enige uitdaging is dan nog om je baby’s ogen open te krijgen/houden.
 • Geen Maxi-Cosi bij je? Vraag de fotograaf of je de witte doek op de grond mag leggen met je baby daarop.
 • Sommige fotografen vinden het geen probleem om achteraf jouw hand of vingers weg te photoshoppen. Vraag hier voor de zekerheid van tevoren naar.
Extra foto's

De pasfoto van je baby is binnen een paar maanden natuurlijk al achterhaald. Daar houden grenswachters van de Koninklijke Marechaussee wel rekening mee, maar in het buitenland kunnen andere regels gelden. Neem daarom foto's mee van je baby om te kunnen laten zien hoe hij in de loop van tijd is veranderd. Bij twijfel kun je altijd even bij de gemeente langsgaan of navraag doen bij het consulaat of de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

tip

Goed om te weten

 • Meestal kun je het reisdocument voor je kind binnen vijf werkdagen ophalen.
 • De kosten voor een paspoort en identiteitskaart verschillen per gemeente. Maximaal mag een gemeente voor kinderen onder de achttien jaar € 36,98 rekenen voor een identiteitskaart en € 57,34 voor een paspoort.
 • De identiteitskaart en het paspoort voor kinderen onder de achttien jaar is vijf jaar geldig.

Je baby op reis zonder jou

Gaat je baby op reis met één van de ouders (gezaghebbenden) of reist je kind met een familielid of kennis, zorg dan dat je de juiste documenten bij je hebt dan wel meegeeft. Het kan namelijk zijn dat je baby anders niet door de douane komt. Voor alle minderjarige kinderen geldt dat je moet kunnen aantonen dat alle gezaghebbenden toestemming geven om te reizen. Dit is zo vastgelegd om kindontvoering tegen te gaan.

Zeker als je kind een andere achternaam heeft dan de ouder met wie hij reist, of meereist met iemand anders dan de ouders, is het slim de volgende documenten bij de hand te hebben:

 • Een formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland, hier te downloaden in het Nederlands en Engels
 • Recent, geldig uittreksel uit het gezagsregister
 • Recent, geldig uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA)
 • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
 • Eventueel: uitspraak m.b.t. gezag en omgangsregeling
 • Eventueel: ouderschapsplan
 • Eventueel: geboorteakte

De Koninklijke Marechaussee vraagt niet altijd om deze papieren, maar let bij de grenscontrole wel goed op minderjarige kinderen. Om vertraging of gedoe te voorkomen, is het wel zo handig om deze documenten op orde te hebben.

Bron: Rijksoverheid

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu