Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby speelt met speelgoed en ligt op speelkleed

Speelkleed baby kopen: welke soorten zijn er?

In de eerste maanden van zijn leven ontwikkelt je baby zich razendsnel. Op een speelkleed kan hij ontspannen en comfortabel op de grond spelen en zo langzaam de wereld om hem heen ontdekken. Van een foam speelmat tot buiten speelkleed of een tapijt met autobaan: welk speelkleed is het beste?

Advertentie

De eerste zes weken staat het leven van je baby in het teken van slapen, eten, luiers verschonen en knuffelen. Zodra de belevingswereld van je baby wat groter wordt, is een speelkleed ideaal. Tot zijn eerste verjaardag gebeurt er heel veel en ontwikkelt je baby al zijn zintuigen. Op een speelkleed komt hij in aanraking met verschillende materialen, kleuren en patronen. Op zo’n kleed ‘spelen’, hoe beperkt dat ook is, helpt je baby dus in zijn ontwikkeling.

Vanaf ongeveer drie maanden krijgt je kind steeds meer behoefte aan spelen en bewegen. Een goed moment om hem af en toe op een speelmat te leggen. Je kunt het natuurlijk ook al eerder proberen en kijken hoe hij reageert.

Tip! Vrolijke speelkleden bestel je hier.

Voordelen van speelkleed voor je baby

Een speelkleed is een zachte en vertrouwde plek voor je baby om lekker op te liggen, rollen en spelen. Je legt een speelkleed op de grond – binnen of buiten – en je biedt zo een alternatief voor spelen in de box. Zeker als je een houten of stenen vloer hebt, is een speelkleed een must.
Je kunt zelf lekker naast je baby op het speelkleed gaan zitten en zo samen zijn nieuwe wereld verkennen. Naast het prikkelen van de zintuigen, worden op een speelkleed ook zijn motorische vaardigheden volop getraind. Van het versterken van zijn nekspieren tot rollen, grijpen, reiken en kruipen.

Advertentie

Lees hier alles over de spelontwikkeling van je baby

  1. Speelmatten hebben vaak felle, contrasterende kleuren en dat is precies welke kleuren jonge baby’s als eerste kunnen zien. Een kleurrijk speelkleed stimuleert het gezichtsvermogen van je baby, die steeds meer kleuren zal kunnen onderscheiden.
  2. Als je kind op een speelmat ligt, zal hij waarschijnlijk uit zichzelf gaan bewegen. Dat is goed voor de grove motorische ontwikkeling van je baby. Trappelen, rollen van kant naar kant, de nek oprichten: allemaal manieren om zijn armen, benen, rug-, buik- en nekspieren te trainen. Let op: laat je kind nooit alleen op het speelkleed, zeker niet wanneer hij begint met rollen en tijgeren.
  3. Op een speelmat worden de zintuigen van je baby geprikkeld. Sommige speelmatten hebben muziek of geluid, of een speelboog met speeltjes eraan (babygym) waar je baby naar kan grijpen. Dit is goed voor de oog-/hand coördinatie en zijn fijne motoriek.

Speelkleed baby kopen: welke kies je?

Speelkleden heb je in alle soorten en maten. Ga je voor basic? Of wil je een speelkleed met allerlei extra’s? Aan sommige speelkleden zit bijvoorbeeld een bijtring, babyspiegeltje of zitten knisperende knuffels. Naast de standaard speelkleden, heb je ook nog deze varianten:

Babygym

Een babygym is een speeltoestel in de vorm van een boog, twee gekruiste bogen of een rekje, dat je over je baby heen zet als hij op de grond of in de box ligt. Aan de bogen of het rekje hangen verschillende kleine speeltjes, belletjes en/of speeltjes die rammelen, bewegen of muziek maken. Als je baby op z’n rug onder de babygym ligt, kan hij met zijn handen en voeten met de hangende speeltjes spelen, door ze te pakken of er tegenaan te trappelen. Vaak zit een babygym vast aan een speelkleed.

Babygym kopen? Let dan hierop

Advertentie

baby in babygym
Baby onder babygym

Speelkleed van foam

Een speelmat van foam biedt een zachte ondergrond voor binnen en buiten om lekker op te spelen en ravotten. Veel speelmatten van foam hebben een speels en educatief karakter. Denk aan af- en uitneembare letters en cijfers om mee te oefenen of om een kubus van te maken. Een speelkleed van foam is goed afneembaar en gaat vaak lang mee. Ook ideaal om buiten op de stoeptegels te leggen.

Speelmat foam
Speelmat van foam

Speelkleed met autobaan

Zoek je een speelkleed voor je dreumes of peuter? Kijk dan eens naar een speelkleed met een autobaan erop. Zo’n verkeerstapijt is de ideale ondergrond om met auto’s op te racen. Kies bijvoorbeeld voor een stad (tip: je kunt ook een autobaan speelkleed kopen van je eigen stad), Formule-1-circuit of ook leuk: een speelkleed met boerenerf. Goed voor urenlang speelplezier. Nog een voordeel: een speeltapijt is makkelijk op te rollen en op te bergen, maar misstaat ook zeker niet als vloerkleed in de kinderkamer.

speelmat auto's
Speelmat met autobaan

Wat is een fijn buiten speelkleed?

Wat is er nou fijner dan buiten spelen? Ook baby’s vinden het al heerlijk om in de buitenlucht te zijn. Een speelmat of speelkleed voor buiten is daarom ideaal: het ligt een stuk comfortabeler dan op het gras of op de stenen. Een speelkleed voor buiten is niet alleen handig voor in je eigen tuin, maar ook om mee te nemen op vakantie of naar het strand. Veel speelkleden voor buiten zijn opvouwbaar, sommigen zelfs met een handig hengsel. Een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een speelkleed voor buiten:

  • Hij moet groot genoeg zijn zodat je baby niet na één keer omrollen in het gras ligt;
  • Makkelijk op te bergen en mee te nemen;
  • Een speelkleed voor buiten moet waterafstotend zijn: je wilt niet dat je kind op een vochtige ondergrond ligt.

Vorm en afmeting

Een standaard speelkleed is zo’n één vierkante meter groot, of heeft een doorsnede van een meter. Voldoende ruimte voor je baby om op te spelen, maar niet te groot dat het in de weg ligt. Naast een vierkant of langwerpig speelkleed, kun je ook kiezen voor een rond speelkleed. Heb je een tweeling of voldoende ruimte in huis? Kijk dan eens naar een XL-speelkleed.
Wil je je baby beschermen tegen vallen en stoten? Ga dan voor een extra dikke speelmat. Vooral handig wanneer je baby leert zitten en nog weleens achterover kukelt. Let op: een speelkleed mag nooit zo zacht zijn dat je baby’s gezicht erin wegzakt met het risico op verstikking.

Zelf speelkleed baby maken

Ben je een beetje handig met naald en draad? Dan kun je ook je eigen speelkleed maken. Zoek online naar een patroon voor een DIY-speelkleed. Voor de onderkant kun je het beste een stevige waterafstotende stof gebruiken. Gebruik liever geen effen stof; met een printje zie je minder vlekken én baby’s vinden kleurtjes juist leuk. Wil je een opbergzak en speelkleed in één? Ook daar vind je online veel tutorials over.

Waar let je nog meer op bij aanschaf?

  • Speelkleden verschillen nogal qua prijs, een rondje langs de verschillende (online) aanbieders kan je veel geld besparen.
  • Wil je het speelkleed dagelijks gebruiken? Of gebruik je het vooral als speelplek voor onderweg? In dat eerste geval is het leuk om een speelkleed met meer mogelijkheden te kopen, zoals een speelkleed met boog of babygym. Wil je het speelkleed meenemen op vakantie of visite? Dan is een simpel, opvouwbaar speelkleed beter.
  • Wil je het speelkleed niet standaard in de woonkamer hebben liggen? Kijk dan eens naar een speelmat en opbergzak in één, zoals dit item van Play & Go. Deze matten kun je met een koord intrekken tot opbergzak. Zo heb je meteen alle speelgoed opgeruimd.
  • Een speelkleed met antislip zorgt ervoor dat het kleed niet makkelijk verschuift. Vooral handig wanneer je baby oefent met tijgeren en kruipen. Zit er geen antislip op? Dan kun je ook los een antislip ondermat kopen.

Lees ook: Veilig babyspeelgoed: waar moet je op letten?

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop