Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wasbare luiers: zo werkt het (en dit bespaar je ermee)

De wasbare luier van vroeger heeft een flinke upgrade gekregen. Welke soorten en maten zijn er, hoe gebruik je ze en wat zijn de kosten? En waarom zou je eigenlijk voor wasbare luiers kiezen in plaats van wegwerpluiers?

Advertentie

Wasbare luiers: hoe werkt het?

Vroeger was een wasbare luier een hydrofiele doek die je op een bepaalde manier vouwde en met veiligheidsspelden vastzette. Tegenwoordig zijn wasbare luiers voorgevormd, veel handiger in het gebruik en bovendien een stuk beter absorberend. Ook gaan ze lang mee: je wast ze na elke verschoning en gebruikt ze daarna opnieuw.

Tip: Hier vind je wasbare luiers die ook nog eens mooie dessins hebben.

 

Voor- en nadelen

Eerlijk is eerlijk, wegwerpluiers zijn ontzettend makkelijk. Zijn ze vies, dan gooi je ze weg. Toch zitten er ook allerlei voordelen aan het gebruik van wasbare luiers. Zo zijn ze recyclebaar en gaan ze lang mee, als je er zuinig op bent zelfs meerdere kinderen. Ze zijn dus op de lange duur voordeliger én beter voor het milieu.

Bij wasbare luiers denken veel mensen dat het een hoop gedoe is. Dat valt mee, want tegenwoordig worden ze steeds slimmer ontworpen. Maar je ontkomt er niet aan dat je de luiers moet wassen, drogen en vouwen. Dat is een kwestie van plannen, zodat je niet misgrijpt. Of een flinke voorraad in huis hebben natuurlijk.

Lees ook: Alles over zwemluiers

Alle voor- en nadelen op een rij om zo makkelijker je keuze te maken.

Voordelen wasbare luiers:

 • Beter voor het milieu
 • Goed voor de huid van je baby
 • Op lange termijn goedkoper dan wegwerpluiers (scroll naar beneden voor een rekenvoorbeeld)
 • Keuze uit verschillende materialen

Nadelen wasbare luiers:

 • Aanschaf is duur (al verdien je dit uiteindelijk terug)
 • Verschonen kost meer tijd
 • Je moet vaker en op tijd wassen
 • Onderweg minder praktisch dan wegwerpluiers

Absorptie

Wasbare luiers absorberen wat minder goed dan wegwerpluiers. Wegwerpluiers bevatten korrels of poeder, die als het in aanraking komt met urine wordt omgezet in gel. Hierdoor voelt de luier droger aan. Een wasbare luier bevat deze korrels of poeder niet en voelt daardoor natter aan. Je kunt het absorptievermogen van een wasbare luier vergroten door een inlegger of inlegvel te gebruiken.

Soorten wasbare luiers

Er zijn oneindig veel soorten wasbare luiers. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Allereerst maak je een keuze voor meegroeiluiers of wasbare luiers in verschillende maten, en of je voor een één- of tweedelige luier gaat.

Meegroeiluiers of niet?

Wasbare luiers die met je kind meegroeien (OneSize), kun je vanaf de geboorte tot het moment dat je kind zindelijk is gebruiken. Meestal hebben ze drukknoopjes, lintjes of klittenband op de voorkant om de luier te verstellen. Meegroeiluiers zijn goedkoper dan steeds nieuwe luiers kopen als je kind groter wordt. De absorptie kan bij dit soort luiers meestal worden aangepast door het gebruik van meerdere of andere inleggers of inlegvellen. Dit is nodig, omdat een baby van drie maanden natuurlijk minder plast dan een peuter van 2 jaar.

Wasbare luiers in verschillende maten (Sized) zijn meestal verkrijgbaar in maat S, M, L en XL. De luier groeit dus niet mee met je kind. De maten zijn verbonden aan het gewicht van je kind. Een L is bijvoorbeeld geschikt voor baby’s van 8 tot 14 kilo. Het lastige is dat de grootte van de maten per merk verschilt. Ook een nadeel: je moet meerdere maten aanschaffen en bent dus duurder uit. Het fijne aan ‘Sized’ luiers is dat ze perfect passen bij de maat van je kindje, waardoor ze lekvrij zijn.

Eendelige luiers vs. tweedelige luiers

De eendelige luiers, ook wel het alles-in-een-broekje, gooi je in zijn geheel in de was na gebruik. Vergelijk het met een wegwerpluier, maar dan van stof. De nadelen: ze zijn dik, waardoor het na het wassen lang duurt voordat ze droog zijn, tenzij je een droger hebt natuurlijk. Ook gaan ze minder lang mee door het vele wassen.

Tweedelige luiers bestaan uit een overbroekje en een luier en eventueel een inlegvel dat je na gebruik meestal kunt wassen (als er alleen in is geplast) of weggooien (als erin is gepoept). Het overbroekje dient om het geheel waterdicht te maken en was je wanneer nodig. Overbroekjes zijn in verschillende kleuren en prints te krijgen.

Tweedelige wasbare luiers

Ga je voor tweedelige luiers, dan heb je nog een keuze te maken: de pocketluier of de all-in-two. Beide werken met inleggers en een overbroekje. De pocketluiers hebben een vakje waar je de inlegvellen in doet, bij in de all-in-two klik je de inleggers er in.

Verschonen werkt als volgt. Je start met de luier. Hier doe je een inlegger in zodat hij meer vocht kan opnemen. De (inleg)luiers kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn: katoen, bamboe, hennep, fleece of van synthetische materialen of een combinatie hiervan. Ze zijn er ook met extra hoog absorptievermogen, bijvoorbeeld voor de nacht of als je kind ouder wordt en meer plast. Er zijn inleggers die je weggooit als ze vies zijn. Sommigen inlegdoekjes kun je (een aantal keer) wassen. Het overbroekje, de naam zegt het al, trek je over de luier aan, om de boel waterdicht te maken.

De luier (en eventueel de inlegger) was je na elke verschoning. Het overbroekje alleen wanneer dat nodig is. Zowel de luier, de inlegger als het overbroekje kunnen in de wasmachine. Sluit wel even de klittenband, drukknoopjes of lintjes voor het wassen.

Materialen

Wasbare luiers zijn in verschillende materialen te vinden, elk met zijn eigen voor-en nadelen.

Materiaal Voordelen Nadelen
Katoen Droogt snel
Absorbeert goed
Biologisch katoen is milieuvriendelijk
Niet al het katoen wordt milieuvriendelijk geteeld
Bamboe Zacht en soepel
Absorbeert beter dan katoen
Warm in de winter, koel in de zomer
Het verwerken van bamboe kost veel energie en er worden chemicaliën gebruikt
Hennep Snelgroeiend en duurzaam
Sterk
Absorbeert veel
Warm in de winter, koel in de zomer
Wordt gedurende het gebruik stroever
Fleece Zacht
Ademend
Waterafstotend
Droogt snel
Minder geschikt voor gevoelige huid

Milieuvriendelijk

Een wasbare luier lijkt op het eerste gezicht milieuvriendelijker dan een wegwerpluier, aangezien je de luiers recyclet. Aan de andere kant ben je vaker aan het wassen en drogen. En die inlegvellen gooi je op termijn ook weg. Is een wasbare luier dan wel zo milieuvriendelijk? Toch wel. Wanneer je op 60 graden wast en de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen al anderhalf keer lager dan bij wegwerpluiers.

Als je de luiers aan de waslijn droogt, belast je het milieu nog minder. De CO2 uitstoot is dan tweeënhalf keer lager. Ook kun je de luiers prima op een lagere temperatuur wassen, bijvoorbeeld op 40 graden.

Hoeveel luiers heb je nodig?

Hoeveel wasbare luiers je nodig hebt, is afhankelijk van hoe vaak je wilt wassen en of je voor meegroeiluiers of luiers in verschillende maten kiest.

Als je om de drie dagen wast, heb je gemiddeld 24 luiers nodig. Rekening houdend met zes verschoningen per dag ziet je schema er dan zo uit:

 • Dag 1: zes vuile luiers
 • Dag 2: twaalf vuile luiers
 • Dag 3: achttien vuile luiers. Je gooit alles in de wasmachine
 • Dag 4: gebruik de laatste zes luiers

Als je eendelige luiers gebruikt, heb je dus 24 luiers nodig als je op dag drie wast. Gebruik je een tweedelig systeem, heb je zo’n 24 inleggers nodig en vijf overbroekjes. Wil je wat ruimer in je luiers zitten, dan koop je er uiteraard meer.

Kosten wasbare luiers

Volgens de Consumentenbond ben je gemiddeld zo’n 800 euro kwijt aan wasbare luiers over de tijd dat je kind luiers nodig heeft, met een eerste investering van ongeveer 400 euro. Ter vergelijking: wegwerpuiers kosten je gemiddeld 1.310 euro over de hele periode. Als je meer dan één kind krijgt en de luiers hergebruikt, zijn wasbare luiers nóg voordeliger.

Wasbare luiers op de opvang

Wil je wasbare luiers gebruiken en gaat je kind naar een kinderdagverblijf? Bespreek dan bij het kennismakingsgesprek wat de mogelijkheden zijn. Je kunt een wegwerpluier meenemen om te laten zien hoe hij wordt gebruikt.

De mogelijkheid bestaat dat het kinderdagverblijf niet met wasbare luiers wil werken en je kind op deze dagen wegwerpluiers draagt. Worden wasbare luiers wel toegestaan, zorg er dan voor dat je altijd een ‘waszak’ achterlaat op de opvang, waarin je de luiers aan het eind van de dag mee naar huis neemt om te wassen.

Sneller zindelijk?

Er wordt wel eens gezegd dat de luiers van tegenwoordig zo goed absorberen, dat kinderen niet voelen dat ze geplast hebben en daardoor minder snel zindelijk zullen worden. Kinderen die wasbare luiers dragen, voelen letterlijk meer nattigheid dan kinderen die wegwerpluiers dragen.

Het klopt dat kinderen tegenwoordig minder snel zindelijk zijn, maar dit komt (helaas) niet door de luiers. Dat blijkt uit een Japans experiment waarbij de ouders van een tweeling hun ene kind een katoenen luier aandeden en hun andere kind een wegwerpluier. De kinderen werden tegelijkertijd zindelijk.

Lees ook: Wanneer ‘moet’ mijn kind zindelijk zijn?

Is je kind bezig met zindelijk worden, dan kun je ook speciale wasbare oefenbroekjes kopen. Ze kunnen zelf aan- en uitgetrokken worden, net als onderbroeken.

Lees hier meer tips over zindelijk worden van zindelijkheidscoach Debbie Mendelsohn.

Tips voor beginners

Weet je niet zeker of wasbare luiers jouw ding zijn? Van deze tips word je wijzer:

 1. Word lid van de Facebookgroep ‘Wasbare luiers’ en lees ervaringen van anderen.
 2. Schakel een luierconsulent in of huur een luierpakket en probeer ze uit. Er zijn ook proefpakketten of probeerpakketten met verschillende soorten wasbare luiers verkrijgbaar. Zo kun je uitproberen wat het beste bij jou en je kind past.
 3. Koop een aantal luiers. Niet te veel zodat je, mocht die luier je toch niet bevallen, nog op een ander type, merk of systeem kunt overstappen. Ook een idee: Marktplaats (als je geen last hebt van smetvrees) daar worden vaak tweedehands wasbare luiers aangeboden.

Een goed begin

Zorg dat je een goede wasmachine hebt met een kort voorwasprogramma erop. Je wast de luiers eerst kort om de ergste viezigheid weg te spoelen. Daarna was je de luiers mee met je andere was. Tip: gebruik in de eerste week na de geboorte liever wegwerpluiers. De meconium die je baby dan uitpoept is hardnekkig en laat zich er moeilijk uitwassen.

Vlekken verwijderen

Schiet niet in de stress als je luiers er al na dag één geel uitkomen: die vlekken verdwijnen als je ze in de zon legt. Zelfs in het raamkozijn bij een winterzonnetje werkt dit al.

tip
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier