Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Hoofdbeeld

9x levensgrote zandbakken

Ik woon met mijn gezin dicht bij de zee. Een kwartiertje fietsen en we staan met de voeten in het zand. Heerlijk is dat, maar je hoeft niet per se een strand in de buurt te hebben om los te kunnen gaan met de schep, hark en kiepwagen. De leukste uitjes met XXL ‘zandbakken’ in de hoofdrol.

Advertentie

1. Kootwijkerzand

Kootwijkerzand
Kootwijkerzand in Kootwijk is misschien wel de grootste zandbak van West-Europa. Deze zandvlakte op de Veluwe is eindeloos. Je kunt er uren dwalen en heerlijk spelen. Veluwe Specialist in Eerbeek en Garderen verhuurt fatbikes (mountainbikes met heel dikke banden), waarmee je goed over het zand kunt scheuren. Cool om een keer te doen.

2. Zandsculpturen 

2 Zandsculpturen
In Zandvoort kun je tot eind november heel grote zandkunstwerken bekijken. Ze zijn gemaakt door de beste zandkunstenaars uit verschillende landen, voor het Europees Kampioenschap Zandsculpturen. Sommige zijn wel drieënhalve meter hoog. Leuke inspiratie om eens iets anders te bouwen dan een kasteel.

Geschreven door

Alwiene Waals

3. Klimduin in Schoorl

3 KlimduinSchoorl
Midden in Schoorl vind je een 51 meter hoog duin, waar je supergoed keihard vanaf kunt rennen. Dan kom je vanzelf terecht op een plein met fijne terrassen. Vanachter je latte kun je je spelende kinderen prima in de gaten houden.

4. ZieZoMarokko 

4 ZieZoMarokko
Dat een deel van Marokko één grote zandbak is, weten veel ouders wel. Maar weten je kinderen het ook? In het Tropenmuseum Junior in Amsterdam kun je een reis door Marokko maken en kom je langs een grote zandbak met magic sand, waarmee je zelf kashba’s kunt bouwen, zoals die van de beroemde middeleeuwse stad Aït-Ben-Haddou. Zie je kinderen daar nog maar eens weg te krijgen… Maar ook de rest van de tentoonstelling is érg de moeite waard.

5. Speeltuin Marina Muiderzand 

5 Marinamuiderzand
Vergeet je emmer en schep niet mee te nemen naar Marina Muiderzand in Almere. Deze zandspeeltuin aan het IJmeer is een heerlijke plek om te struinen, te ravotten, kuilen te graven en van de zon te genieten.

Advertentie

6. Zomers Strandavontuur

6 Zomers strandavontuur
In de zomervakantie kun je in Den Haag op strandavontuur: iedere dinsdag in Kijkduin en woensdag in Scheveningen. Kinderen gaan aan de slag met schepnetjes en emmers en leren wat ze allemaal kunnen vinden in de Noordzee. En daarna de vondsten bekijken en strandspelletjes doen!

7. Wellerwaard 

7 Wellerwaard
Recreatie- en natuurgebied Wellerwaard in Emmeloord is een perfecte plek voor een zonnige dag. Je kunt er heerlijk zwemmen en relaxen op de zonneweides. Er hangen volleybalnetten, er is een fantastisch piratenschip om op te klauteren en er zijn stenen waarop je op mag BBQ’en. O ja, en er is een XXL zandbak: het strand.

8. Soesterduinen

8 Soesterduinen
Ook in Midden-Nederland heb je duinen. Zonder zee natuurlijk, maar wél met een he-le-boel zand. In de Soesterduinen bij Soest kun je heerlijk wandelen, vliegeren, voetballen, verstoppertje spelen en klimmen in de geweldige klimbomen. Het is net één grote speeltuin.

9. Stadsstranden

9 Standsstranden
In heel veel steden vind je tegenwoordig een aangelegd strand, soms zelfs in het centrum. Zo heb je in Breda Belcrum Beach, waar je in de zomer van woensdag tot en met zondag terecht kunt om zand onder je blote voeten te voelen, lekker te scheppen en af te koelen onder de buitendouche. Bij mijn Amsterdamse collega’s is stadsstrand Blijburg op IJburg favoriet. Een relaxte plek met leuke activiteiten, lekker eten en natuurlijk heel veel zand.

Advertentie

Uitgespeeld en op zoek naar een goed terras om iets te drinken met de kinderen? Op Kidsproof.nl vind je ook heel veel fijne kindvriendelijke restaurants en cafés.