Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Geboortecentrum goede plek om te bevallen

De verboden bevallingsfoto

Dat Instagram en Facebook geen fan zijn van blote lichaamsdelen is algemeen bekend. Iets natuurlijks als het geven van borstvoeding is voor deze social media NOT DONE. Als er ook maar een klein stukje borst zichtbaar is, gaat de foto op zwart en word je van Facebook verbannen.

Advertentie

Ik vind dat wel erg overdreven. Maar ik kan wél begrijpen dat Facebook de puur natuur geboortefoto van Francie heeft verwijderd… Hoe puur natuur het ook is.

Geschreven door

Linda Bosscher

Snelle bevalling

Francie heeft haar kindje alleen ter wereld gebracht. De bevalling ging zo snel dat de verloskundigen niet op tijd aanwezig kon zijn. Haar man heeft op het moment suprême een prachtige foto gemaakt van zijn vrouw die hun kindje net zelf ter wereld had gebracht. Ik moet toegeven dat ik het een mooie foto vind. Puur, zoals het is. Zonder poespas.

Ter ere van haar dochters eerste verjaardag heeft Francie deze foto in een privé-groep op Facebook gedeeld. Maar al snel bracht dit veel ophef… Nadat een gebruiker de foto had gerapporteerd, werd de foto uit de groep verwijderd. Deze groep is voor moeders en gaat over zwangerschap en kinderen krijgen en opvoeden in New York. Als Francie weer op Facebook wilde, moest ze eerst de foto verwijderen. Door de ophef is de betreffende foto – die dus alleen bestemd was voor de privé-groep – door de media opgepakt en bij een interview met Francie gepubliceerd.

In your face

De foto van Francie’s bevalling is er wel een in het kader van in your face. Je krijgt hem gewoon te zien als je lid bent van de Facebookgroep. Of je dat nou wilt of niet! Hoe mooi ik de foto ook vind, bij het zien van deze foto krijg ik spontaan pijn van onderen. Mijn bevallingen verliepen helaas niet zo soepel en ik had veel complicaties. Ik kan het dan ook goed begrijpen dat het voor veel vrouwen confronterend kan zijn en dus niet leuk om te zien.

Francie zelf begrijpt dat ook: ‘Voor vrouwen die een traumatische bevalling hebben gehad, of een keizersnede, kan dit erg confronterend zijn.’ Francie heeft het doel dat ze had met het plaatsen van deze foto helaas niet bereikt. Het tegenovergestelde gebeurde juist: er ontstond veel ophef. Met het delen van deze foto wilde ze andere vrouwen laten zien hoeveel oerkracht er vrijkomt bij een bevalling. Ze wilde vrouwen laten zien hoe krachtig de vrouw zelf is. Dit vertelt ze in een interview aan Mashable. Francie is een gedreven moeder die andere moeders leert hoe ze borstvoeding moeten geven. Facebook of niet, ze runt de website themilkinmama.com.

Advertentie

Zelf kiezen wat je ziet

Net als veel andere Facebook-gebruikers wil ik er zelf voor kunnen kiezen om een foto wel of niet te bekijken, in plaats van hem spontaan in mijn tijdlijn tegen te komen. Ik kan goed begrijpen dat er veel mensen zijn die dit niet willen zien. Wat dacht je van pubers die geconfronteerd worden met dit beeld? Ze zouden misschien wel spontaan kinderloos willen blijven. Of mensen die er toch wat andere bedoelingen bij hebben… Francie is helemaal onbedekt op de foto. Het zou bij mij niet eens in me opkomen om dit beeld online te delen. Dit gaat mij toch een stapje te ver. Je foto zwerft het hele internet over en komt niet altijd op de goede plek terecht.

Dit is de foto waar het allemaal om gaat:
bevalling-Francie-geboortefoto-Leonardo Mayorga

 

Redactioneel – Offer – Zwangerschapskalender

Ben jij al klaar voor de komst van je baby?

Van ledikantje tot babyfoon
Shop nu