jan1

Column Jan: 'Tadaaaaa, dat is nog eens een eerste woordje’

Jan hoort bij de club van nieuwbakken ouders. En daar hoort stiekem ook bij dat hij schaamteloos opschept over zijn dochter en wat ze allemaal kan. Ach, hij is gewoon trots. Net als op haar grote neus...

Ratten kunnen het

Er is tussen nieuwbakken ouders een groot gevoel van saamhorigheid. We horen allemaal bij dezelfde club en we voelen ons bijna verheven boven de mensen zonder kinderen. Terwijl het, op de keper beschouwd, allemaal niet zo bijzonder is. Om met de woorden van Theo Maassen te spreken: ‘Ratten kunnen het.’ Het feit dat wij onszelf kunnen voortplanten, is eigenlijk net zo geweldig als het feit dat de zon elke dag weer opkomt. Maar goed.

Advertentie

Opscheppen

Naast dit groepsgevoel is er nog iets anders wat vaak vrij snel om de hoek komt kijken. Het is een beetje wat er in de jongenskleedkamer gebeurt als er na een sportwedstrijd wordt gedoucht: er wordt even op het oog gemeten wie de langste heeft. Ook binnen hetzelfde team en van dezelfde club. Zo gaat het ook met onze baby’s. ‘Hoe gaat het met je dochter?’ ‘Ja, heel goed! Nog wel vaak wakker ’s nachts, maar verder geweldig.’ ‘Nog wakker? Elke nacht?! Jeetje zeg. Onze Mees sliep al na drie maanden door.’ ‘Oh, onze Sophie deed dat al na een week of zes. Heerlijk.’ Voor je het weet sta je in een kringetje te praten. Of eigenlijk: op te scheppen. Over alle vaardigheden die je kind al heeft ontwikkeld in de korte tijd dat hij op deze aarde rondloopt.

Trots

Nou ja, rondloopt. Jullie kinderen lopen waarschijnlijk al vanaf een maand of zes rond. Mochten een klas overslaan op de crèche, zijn al afgestudeerd of in de running voor de Nobelprijs voor de vrede. Ik snap het wel. Ons nageslacht is onze grootste trots. We kijken naar ze en zien ze per dag stapjes maken. Niet altijd al in de letterlijke zin van het woord, maar stapjes zijn het desalniettemin. En ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik zie ook met de dag meer van mezelf en mijn vrouw terug in mijn dochter. Zo heeft ze duidelijk de vrolijke amandelvormige ogen van mijn lief. Ook haar lange vingers komen onmiskenbaar van haar moeder.

Grote neus

Gelukkig zie ik ook dingen van mezelf terug. Ze heeft mijn grote neus, ondeugende blik en het vermogen om na één nacht wat minder slapen al wallen te kweken onder haar ogen. En ze gaat dus met de dag verder in haar ontwikkeling. Dat maakt dan ook dat ik met grote trots kan vertellen dat onze baby, die nu al zeer geniaal is, besloten heeft dat haar eerste woordje wat anders moest zijn dan ‘dada’. Spelend in de box wees ze naar een wereldkaart en zei, perfect gearticuleerd: ‘Abu Dhabi’. We wachten nog op de tweede keer dat ze het zegt, maar dat kan nooit lang duren met zo ontegenzeggelijk veel talent.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.