Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
sinterklaasinkopen

Eva's survivaltips voor sinterklaasinkopen

Eva gaat met Sinterklaas helemaal overboard en heeft nu al het nodige bij elkaar gescharreld aan cadeaus. Ze deelt haar tips voor geslaagde sinterklaasinkopen.

Advertentie

Na straffe onderhandelingen had ik deze zomer een deal gesloten op Marktplaats voor de verkoop van mijn dochters Playmobil. Ze speelde er zelden meer mee en ik had haar beloofd dat ze van de opbrengst Lego Friends mocht kopen, haar nieuwe passie.

Geschreven door

Eva Munnik

‘Hai, ben jij Eva?’ Een goed geklede vrouw met een Goois accent stapte uit een dikke BMW op de parkeerplaats waar we hadden afgesproken. Niet direct een type van wie ik verwacht dat ze Marktplaats afspeurde voor koopjes. Misschien had ik toch meer moeten vragen… ‘Het is alvast voor Sinterklaas,’ vertrouwde ze me toe terwijl ze met de afstandbediening de achterklep opendeed en de dozen in de enorme kofferbak legde naast een verzameling golfclubs. ‘Ik heb drie kinderen en begin ruim op tijd met cadeaus bij elkaar snorren.’ Nou, dat kon je wel zeggen, het was juli!

Overdaad

Terwijl ze wegscheurde in haar dure auto, dacht ik: good for her. Je wordt natuurlijk nooit rijk als je niet slim bent met geld. En het is heel verstandig om op tijd je voorraadje aan te leggen voor Sinterklaas, want dat is elk jaar toch weer een hele klus.

Ik heb inmiddels ook al het een en ander verzameld voor pakjesavond. De zak van Sinterklaas vullen voor mijn dochter vind ik een genot. En ik ben heel dankbaar dat ik het me kan veroorloven om een zak voor haar te vullen. Of twee. Of drie. Ja, voor die overdaad schaam ik me wel een beetje. Om mijn schuldgevoel af te kopen vul ik ook elk jaar een zak voor een bijstandsgezin dat ik ken.

Ik geniet gewoon zo van die feestdagen met kind. De liedjes, de kruidnoten, de versierde etalages: ik vind het magisch. Al sinds mijn dochter amper kon lopen en enthousiast ‘Klaaaas’ riep tegen iedereen met een baard, is pakjesavond een big event bij ons thuis. Ik heb er zelf ook zulke goede herinneringen aan, aan die bons op  de deur en de zak die er dan stond. En dat er daarna altijd nog een zak kwam (ik heb het niet van een vreemde).

Advertentie

Lees ook onze handige checklist: 9 anti-stresstips voor pakjesavond.

8 tips

Maar goed, die cadeaus, dat is wel een klus en best een ingewikkelde. Hoeveel? Wat? Wanneer? Leer van mij (en mijn fouten): acht tips voor de sinterklaasinkopen:

 1. Begin op tijd

  Hartstikke slim van de BMW-moeder om niet te lang te wachten met inkopen. Zie je een topaanbieding voorbijkomen, doen. Kom je wat leuks tegen in de winkel, neem het mee. Misschien denk je: maar het is nog zo ver weg. Geloof me: tegen de tijd dat de Sint in het land is, ben je blij dat je al wat hebt. De kunst is wel om het goed te verstoppen én het is een uitdaging om je in te houden en het niet al eerder te geven.

 2. Maar… koop niet álles al te vroeg

  Alle sint-cadeaus drie maanden van tevoren in huis halen, werkt ook niet, merk ik. Het verlanglijstje dat je kleuter in september maakt, kan geen enkele overeenkomst hebben met het lijstje van november.

  Advertentie
 3. Bewaar wat voor opa’s en oma’s

  Sommige speelgoedjes op de verlanglijst speel je door naar je (schoon)ouders. Die willen ook graag iets in de zak doen waar je kind echt blij mee is.

 4. Hoe jonger het kind, hoe goedkoper het kan

  Peuters en kleuters zijn net zo blij met goedkoop spul van de lokale budgetwinkel als met duur merkspeelgoed. Sowieso snap ik niet dat mensen met hun kinderen ooit een Intertoys binnenlopen. Alles wat ze daar pakken is duur. Ga naar Kruidvat, Zeeman of Action als je kind een speelgoedje mag uitzoeken. Scheelt bakken met geld en ze spelen er net zo enthousiast mee (en ze zijn er net zo snel op uitgekeken als op dat robothorloge van 50 euro).

 5. Beperk folders en reclame

  Punt 4 is wat lastiger haalbaar bij oudere kinderen en dat geldt helemaal als ze regelmatig folders onder ogen krijgen of reclames zien. Die reclame brengt ze namelijk op ideeën. Hele dure ideeën. En voor je het weet, voel je je toch geneigd dat prijzige elektrische robothondje bij de speelgoedwinkel te kopen waar je kind al weken om zeurt (en van wiens bestaan hij nooit geweten had zonder reclame). Dus houd die televisiereclames en speelgoedfolders een beetje weg bij je kind.

  Lees ook: 7 niet-zo-handige dingen aan het Sinterklaasjournaal

 6. Denk aan de kringloop

  Ik heb al een superschattig retro kinderstrijkplankje op de kop getikt bij de kringloopwinkel in Bunschoten: 1,50 euro. Het is leuk, goedkoop en duurzaam om voor tweedehands te gaan. Onlangs las ik over Recycle Sint. Briljant: overal in het land organiseren ze ruilbeurzen voor speelgoed. Ook handig omdat je al dat oude speelgoed van je kind kwijt kunt.

 7. Koop niet te veel

  Vooral toen mijn dochter een peuter was, ben ik daar echt de mist mee ingegaan. Die drie zakken vol cadeaus kon ze helemaal niet aan. Het was te veel. Ze draaide door en pakjesavond viel daardoor een beetje in het water.

  Doe je voordeel met onze handige checklist: 9 anti-stresstips voor pakjesavond.

 8. Houd het schoencadeau bescheiden

  Dat heb ik nooit gedaan en daar heb ik nu spijt van. Na jarenlang best grote cadeautjes in haar schoen, vaak zelfs wel twee, is mijn dochter gewoon teleurgesteld als er een keer alleen iets lekkers in zit. Zo erg. Doe van het begin af aan maar één kleinigheidje in de schoen en soms gewoon een chocoladeletter.

Nou, dat was het. Dit jaar ben ik alweer goed op dreef. Naast het strijkplankje van de kringloop, heb ik negen dozen Lego Friends van mijn mondhygiënist kunnen overnemen. Ze had zelfs de dozen nog! Ik probeer me in te houden, maar hey: mijn dochter is zeven. Misschien is het wel het laatste magische jaar, de laatste keer dat ze nog gelooft.

Fijne sinterklaasinkopen allemaal!

Lees ook: Wanneer en hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod