Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Blog Sofie van den Enk - Girlpower

Girlpower

'Tandafdrukken in de arm van haar broer, opengekrabde handen van papa en een telefoontje van de gastouder omdat een andere moeder zich afvroeg waarom haar zoon zo veel krassen op zijn gezicht had… Het hebben van een dochter lijkt meer op het temmen van een leeuw dan het vertroetelen van een konijntje.'

Advertentie

Van pitbull naar engel

Hoewel, dat laatste kán ze ook zijn. Ze kan binnen een seconde na het bijten ook een heerlijk zacht kusje geven op dezelfde plek en verandert in een ogenblik van een pitbull in een engel. Totdat ze bedenkt dat het genoeg is. ‘Tja, een meisje, hè…’ Ineens blijken alle ouders, buurvrouwen en collega’s allang te weten wat ik nu ontdek: meisjes zijn pittiger dan jongens.

Verloren pit

De inmiddels legendarische Always #LikeAGirl-campagne borduurt ook voort op dit idee. Meisjes zijn stoer, maar verliezen gaandeweg hun pit – waarschijnlijk rond de puberteit – waarbij rennen-als-een-meisje equivalent wordt aan slap en niet overtuigend, in plaats van krachtig, onverschrokken. Reina zien opgroeien voelt met deze wetenschap soms als kijken naar een prachtig zandkasteel, waarvan je met lede ogen aan zult moeten zien dat het uiteindelijk verzwolgen wordt door de zee, tot er slechts een contourloos hoopje zand overblijft. Dat is mijn angst, maar zo zal het niet gaan toch?

Geschreven door

Sofie van den Enk

Feministische trom

Als iedereen weet dat meisjes zo pittig zijn in hun derde levensjaar, zouden we dan niet nog harder op de feministische trom moeten slaan? Want waarom raken we die assertiviteit zo massaal kwijt? Nemen we een voorschot, omdat we het later zo royaal moeten inleveren? Wordt dominant gedrag meer afgestraft bij meisjes, omdat de maatschappij ze zo niet accepteert? En wat moeten ouders dan met deze kennis? Reina kan toch niet ongebreideld hapjes uit haar broer blijven nemen? ‘Sorry Magnus, we willen graag dat je zusje een powervrouw blijft, dus je moet het even verdragen.’ Dat gaat te ver.

Of lijkt het maar zo?

Als je steeds de verschillen tussen jongens en meisjes bevestigt en de stereotypen benoemt, vertraag je daarmee de emancipatie. Maar ik kan toch niet ontkennen wat ik zie, en wat ik continu hoor over meisjes op het schoolplein, op verjaardagen en in de supermarkt? Of líjken ze alleen maar stoerder, omdat we van ze verwachten dat ze het niet zullen zijn? Ik ben er nog niet uit.

Oneindig trots

Reina’s nonchalante grillen, intrigerende complexiteit en tedere kracht maken me in elk geval oneindig trots om niet alleen haar moeder, maar ook om een vrouw te zijn. Ik beloof dat ik er alles aan zal doen om haar zandkasteel alleen maar sterker te maken.

Advertentie
Zwangerbox partnerpagina Center Parcs 2022

Center Parcs

Bekijk de website