Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Lang leve bungalowparken

Getatoeëerde mannen met rughaar. Stellen in dezelfde joggingpakken. En heel veel schreeuwende kinderen. Die vooroordelen had Eva over bungalowparken. Wat bleek? Het is allemaal waar en het is geweldig.

Advertentie

Ah, mooi: een studiedag aan een weekend vast. Kunnen we mooi een huisje boeken. Vlijtig pen ik het schoolrooster van mijn dochter in mijn agenda. Nu de zomervakantie voorbij is, heb ik zin om een weekendje bungalowpark in te plannen.

Sporthuis Centrum

Ik ben fan van bungalowparken. Misschien omdat ik er als kind al met mijn ouders heenging. Mijn mooiste jeugdherinneringen zijn die aan weekendjes Sporthuis Centrum. Skelteren, bowlen en ‘s avonds de open haard aan. Het toppunt van gezelligheid.

Backpacken

Als volwassene zag ik twintig jaar lang geen bungalow vanbinnen. Ik backpackte liever naar Thailand of Guatemala, of ging op roadtrip over Sicilië. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht zich tot burgerlijke tripjes als weekendjes in bungalowparken te verlagen. Maar toen werd ik moeder. Tips: Kamperen met kinderen.

Jacuzzi

Het brainwashen begon al tijdens de zwangerschap. In geen enkele gratis baby cadeaudoos ontbreken namelijk de folders van bungalowparken. Eerst belandden ze ongelezen in de oud papierbak. Maar toen ik me na de geboorte van onze dochter tijdens een van haar slaapjes verveelde, pakte ik zo’n brochure. Het gezin op de voorkant viel op: vader en moeder waren hippe dertigers. Met hun lachende baby zaten ze in de jacuzzi. Het zag er toch wel lekker uit.

Flessenwarmers

Ik sloeg de folder open (eigenlijk was ik toen al jammerlijk verloren) en wat las ik? Dit gezin ging hiervoor ook backpacken in Zuidoost-Azië. En met een jeep door de Namibische woestijn. Maar nu waren ze blij met een bungalowpark waar een subtropisch zwemparadijs was (net Azië) en waar overal flessenwarmers en aankleedkussens voorhanden waren.

Advertentie

Midweek

De sauna in het huisje gaf de doorslag. Een paar maanden later stouwden mijn man en ik de auto vol om te gaan doen waarvan we nooit dachten dat we het zouden doen. Terwijl we de wielen van de kinderwagen naast Reza’s autostoeltje proppen, waren we eigenlijk nog in denial. De belangstellende buurman, die vroeg waar de reis naartoe ging, kreeg een ontwijkend antwoord. ‘Gewoon een weekje weg in eigen land.’ De waarheid: wij gingen een midweek naar een bungalowpark.

Lees ook: 13 geschikte vakantiebestemmingen met baby

VIP huisje

Terwijl we in de druilerige regen het park opreden, leken onze ergste angsten werkelijkheid te worden. Er was een ‘market plaza’ met overal nepgroen. Er waren natte speelplaatsjes en een gesloten kinderboerderij. En ons ‘VIP huisje’ had ongeveer tien procent van de oppervlakte van ons eigen huis. Rotan meubilair, plavuizen op de vloer en bakstenen muren. Het was niet hoe ik het me herinnerde – al was dit huisje waarschijnlijk in exact dezelfde staat als twintig jaar geleden. In het zwembad renden gillende kinderen rakelings langs me heen. ADHD jochies verdrongen elkaar bij de trap voor de glijbaan en de vaders hadden – ja echt – heel veel rughaar en tatoeages.

Dorpsplein

Maar ik moet zeggen: terwijl onze midweek vorderde, kwamen we er steeds meer in. We genoten van de stilte rond ons huisje. We hoefden ons niet opgelaten te voelen als onze babydochter niet in haar hum was. Schreeuwende kinderen te over op het ‘centrale dorpsplein’ dus wij aten rustig onze pizza terwijl de baby jengelde. In het trendy café thuis hadden we dan al snel een paar verontwaardigde blikken te pakken van kinderloze mensen die rustig van hun rosé’tje wilden genieten.

Haardblokpakket

De rughaar- en tatoeagevaders bleken hartstikke aardig (ik heb zelf trouwens ook een tattoo) en dat huisje met die plavuizen was eigenlijk heel gezellig, zeker met een aangestoken haardblokpakket uit de parkshop. Hoogtepunt was toen een in dierenpak verklede parkmedewerker op onze dochter af kwam lopen. De pure verrukking op het gezicht van onze baby toen de gigantische beer haar handje pakte, roerde mijn man en mij tot tranen. We hadden haar nog nooit zo blij gezien. Vind zulke baby-animatie maar eens in de woestijn van Namibië.

Advertentie

Fan

Sindsdien ben ik weer fan. We gaan nog steeds veel op stedentrip en op reis naar exotische bestemmingen, ook met onze dochter. Maar voor de afwisseling vind ik zo’n bungalowpark fantastisch. Misschien niet hip, wel heerlijk.

Net als Eva ook naar een bungalowpark? Profiteer nu van de last minute aanbiedingen van Center Parcs  of profiteer van 20% vroegboekkorting.

Beeld: Shutterstock