Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Van paniekerige babymoeder tot wereldreiziger

Toen Eva net moeder was, was een pak melk halen met de baby al een angstaanjagende onderneming. Nu vliegt ze de hele wereld over met haar dochter. Dit is haar geheim.

Advertentie

Het eerste uitje met de baby stond gepland. Zaterdag werd het mooi weer, dat had ik gezien op het weerbericht. Ik had bedacht naar het park te wandelen en daar te picknicken. Op maandag lagen er al spullen om mee te nemen klaar op de eettafel. Luiers, hydrofiele doeken en een rammelaar. In de loop van de week groeide de stapel met onmisbare op-pad-met-baby-attributen: reserveknuffel, extra dekentje, knisperboekje, spuugdoek, sudocrème, billendoekjes, extra romper, zonnebrandolie, talkpoeder, speen, reservespeen.

Geschreven door

Eva Munnik

Militaire operatie

Op de grote dag waren mijn man en ik een uur bezig met inpakken. Het was een militaire operatie om op tijd de deur uit te komen. Timing was alles want als onze dochter wakker werd, hadden we twee uur voordat ze chagrijnig zou worden. Dan zou ze gaan dreinen, dat hadden we inmiddels door. Dus we moesten opschieten. Baby in de kinderwagen, een kwartier lopen naar het park, installeren en dan hadden we nog een uur voordat we snel weer moesten gaan inpakken voor vertrek. Want we hadden geen flauw idee wat we moesten doen als de baby ging huilen in het openbaar.

Paniek

We maakten foto’s. Ik achter de kinderwagen. Mijn man met de baby op een kleedje in het park. Een idyllisch plaatje. Het duurde tien minuten. Toen ging ze huilen en raakten we in paniek. Wat nu? Waarom huilde ze? De luier was toch schoon? Ik had haar net nog gevoed. De speen hielp niet. Ze huilde steeds harder. Mensen keken, dachten wij. Op een drafje renden we terug naar huis. Opgelucht haalden we adem toen we binnen waren. Nu zag niemand tenminste hoe wij aanmodderden als ouders.

Central Park

Zes jaar later. Onze dochter vermaakt zich uitstekend tijdens de acht uur durende vlucht naar New York. We slepen haar probleemloos mee naar het One World Trade Center, Times Square en Central Park. We genieten om de beurt van shoppen in Soho terwijl de ander met onze dochter chillt bij de speeltuin inclusief gratis zwembad. We brengen een hele dag door in het American Museum of Natural History met een break via de achteruitgang naar de speelfontein. We barbecueën in Brooklyn Bridge Park terwijl we de lichtjes van de skyline zien aangaan en dochter naast de gratis grillspots schommelt.

Onzekere babymoeder

Ik ben van ver gekomen. Van een onhandige en onzekere babymoeder naar een moeder die haar kind met plezier meeneemt naar Rome, Porto, Stockholm, Parijs en nog veel meer steden. Ik heb zelfs een reisboek over al onze citytrips geschreven dat volgende week verschijnt. Heb je ook zo’n pittige baby en zie je nu niet voor je hoe je ooit nog afreist naar Parijs of New York? Het kan! Dit is het geheim:

Advertentie
  • Je wordt vanzelf meer ervaren en dus dapperder. Ik was geen babymoeder, maar bleek wel een prima peuter- en kleutermoeder.
  • Je kind wordt groter. Dus als je geen relaxte baby hebt, houd moed: ooit worden ze flexibeler en begrijp je ze.
  • Maak reizen leuk voor je kind. In mijn reisboek staan allerlei ingrediënten om je kind te vermaken op stedentrip. Bijvoorbeeld de speeltuin voor de porthuizen in Porto en de kattenopvang bij de opgraving in Rome.
  • Omdenken. Een stedentrip met kind betekent soms een hele dag rondhangen in een speeltuin in het Parijse Le Marais. Maar dat is toch óók een fijne dag? Reizen met kinderen is anders, maar wel gaaf. Eigenlijk net als het hele leven met kinderen.

Gewoon niet zo relaxed

Ik moet trouwens wel bekennen: die paniekerige moeder van toen ben ik nog steeds een beetje. Tijdens elke stedentrip krijg ik wel een keer een kleine meltdown. Omdat ik het allemaal goed wil regelen en het elk gezinslid naar de zin wil maken. Omdat reizen met kind ingewikkelder blijft dan zonder. Omdat ik gewoon niet zo relaxed ben van nature. Maar man, wat is het leuk om met mijn dochter op avontuur te gaan, leuker dan met wie dan ook. En dat eerste uitje naar het park met baby? Dat is nu een mooie herinnering geworden, met plezier kijk ik de foto’s terug. Al is het maar, omdat ik weet: het komt goed.

Ps. Op zaterdag 6 oktober is mijn boek Kids in the city vers van de pers te koop op het In De Wolken Festival (4-6 oktober) in de RAI in Amsterdam. Om 10.30 uur lanceert hoofdredacteur Hilde van Ouders van Nu het, met een interview met mij. Wil je het boek gesigneerd hebben? Of kun je wel wat reistips gebruiken? Na de launch richt ik mijn reisbureau Kids & the City in bij de boekenstand. Ik signeer én geef (gratis) tips.

Beeld: Shutterstock

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.

Ouders van Nu product – Van baby tot peuter

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

€27,50
Bestel nu