Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ellen

Volgens het boekje

Ik ben toe aan vakantie, maar die laat nog even op zich wachten. Ondertussen gaan mijn diensten gewoon door en dus ook de nachtelijke bevallingen.

Advertentie

Leontien

Momenteel loopt Leontien, verloskundige in opleiding, met me mee. Ze is bijna afgestudeerd en kan dus al heel zelfstandig werken. Ze neemt de telefoon aan, kan goed doorvragen om erachter te komen wat er aan de hand is, weet wat we wanneer afspreken… Ik hang er een beetje bij, terwijl ik ondertussen alles uiteraard goed in de gaten houd. Op een avond rijden we na een vergadering samen terug. Het is al laat, de nacht begint bijna.

Snelle bevalling

Mijn mobiel gaat. Het is Jasper. Zijn vrouw Hannah heeft weeën, één dag voordat de bevalling ingeleid zou worden. Ze is namelijk al 41 weken en zes dagen zwanger. Geduld is een schone zaak, maar nu laat de baby eindelijk weten dat hij gaat komen. Mijn collega Loes heeft wel al eerder die dag Hannah’s vliezen gebroken, Hannah’s lichaam pakt het goed op. De weeën komen al snel op elkaar, Leontien en ik rijden nog wat harder door. Als we binnenkomen, schatten we meteen in dat dit een snelle bevalling is. Hannah ligt op bed in de schemerige slaapkamer dapper de sterke weeën weg te zuchten. De endorfines doen goed hun werk, ze lijkt helemaal van de wereld, ook tussen de weeën door. Ze heeft nauwelijks door dat we met z’n tweeën zijn en stilletjes leggen we alle spullen klaar. De baby doet het prima, horen we aan het hartje. Op de gang bel ik om assistentie van de kraamzorg. Leontien helpt Hannah naar het toilet: hoe leger de blaas tijdens de bevalling, hoe beter. Samen met Jasper leg ik nog wat extra bescherming op het matras en vraag of hij het fototoestel klaar heeft liggen.

Geschreven door

Ellen Andrea

Fotograaf

Ik ga met een kop thee in de hoek van de slaapkamer zitten, want Leontien is hier op en top de verloskundige. Telkens als ik bedenk wat ik zou zeggen, spreekt zij precies die woorden uit. ‘Je doet het prima, Hannah’ en ‘Joh, het gaat zo snel! Je baby is er bijna’. Wanneer ze persdrang krijgt, helpt Leontien haar om de goede houding te vinden – van bed naar kruk naar bed – en ze controleert op de juiste momenten de baby en de vordering. Vanuit de hoek van de kamer kijk ik naar de prachtige geboorte van zoon Teun. Een bevalling volgens het boekje! Teun wordt in alle rust blakend gezond geboren. Zijn ouders zijn door het dolle en verwelkomen hem met lieve woorden. Ik speel deze keer voor fotograaf omdat mijn handen overbodig zijn, en maak plaatjes voor Teuns fotoalbum. Later in de kraamweek bezoek ik samen met Leontien opnieuw de kersverse ouders. Blij en opgetogen zijn ze, over het hele verloop. Van vakantie word ik vrolijk, maar ook dit geeft me een energie-boost!

Ouders van Nu product – Zwangerbox & Babycadeau

Ouders van Nu

Zwangerbox & Babycadeau

GRATIS
Vraag aan