Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'We kijken elkaar aan: dit ging wel héél makkelijk'

De eerste bevalling van Simone verliep niet helemaal soepel. Bij de tweede zwangerschap staat Simone weer onder controle bij Ellen. En ondanks dat de baby eerst nog in stuitligging lag, gaat het nu wel supersnel.

Ik ken Simone van haar eerste bevalling. Ze is samen met Tom en twee jaar geleden kregen zij hun dochter Sophie. Die bevalling verliep niet helemaal soepel. Haar ontsluiting schoot niet op en na een nacht weeën had ze nog maar drie centimeter ontsluiting. Ik regelde samen met de gynaecoloog een ruggenprik voor Simone en daarna werd het infuus met weeënopwekkers aangesloten. Door de ruggenprik kon ze even slapen en toen ze wakker werd, zat ze gelukkig op negen centimeter. Uiteindelijk heeft ze daarna nog best vlot haar dochter op de wereld gezet. 

Advertentie

Stuitligging

Nu is de tweede op komst en Simone is bij mij op controle. Sophie mag helpen om op het knopje van de doptone te drukken en vol verwondering kijkt ze me aan als we het hartje horen. Simone is nu 36 weken zwanger en de baby lijkt in stuit te liggen. Ik leg haar uit wat de opties zijn bij een baby in stuitligging: niets doen (misschien draait de baby nog zelf) of een versiepoging doen. Hierbij proberen we de baby met onze handen een zetje te geven. Dit kan ze bij de gynaecoloog doen, maar in Haarlem hebben we ook ons eigen versieteam van verloskundigen. Simone wil graag dat we een poging doen om de baby te helpen draaien en toevallig heb ik die week ook versie-dienst. 

‘Deze versie ging wel heel makkelijk’

De volgende dag zie ik Simone dus opnieuw. Samen met collega Barbara ontvang ik haar en Tom. Via een echo kijken we of de baby toevallig niet vannacht toch is gedraaid, maar het is duidelijk dat het hoofdje nog tegen Simones ribben ligt. Met haar handen duwt Barbara de billen van de baby de goede kant op en met zachte hand zorg ik dat de baby een koprol maakt. Aan de hartslag horen we dat de baby er geen last van heeft. Binnen een kwartier zit Simone weer aan tafel, nu met een baby in hoofdligging in haar buik. Tevreden stappen de ouders de deur weer uit. En Barbara en ik kijken elkaar aan: het is de vraag hoe lang deze baby zo blijft liggen, want deze versie ging wel heel makkelijk.

Welkom Anne!

Toch heeft dit kind het kennelijk goed begrepen, want drie weken later belt Tom me op tijdens mijn dienst. De weeën zijn begonnen! Als ik binnenkom, moet ik snel mijn spullen bij elkaar rapen voor de bevalling, want deze keer gaat het supersnel. Simone kan niets anders dan meezuchten op de weeën, want ze komen achter elkaar. Tom brengt Sophie naar de buren en ik bel snel het kraambureau voor assistentie. Nog geen kwartier later is daar een perswee en vol ongeloof kijken beide ouders me aan als ik een nat en warm meisje op Simones borst leg. Ik droog dit huilende wezentje af en zet haar een muts op. Ik maak snel wat foto’s van dit tafereel. Zo snel als de versie ging, zo snel werd ze ook geboren: welkom Anne!

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.