Dikke kans dat geitenzuivel niet (dagelijks) bij jullie op tafel staat. Toch is het leuk om je kind af en toe eens geitenkaas of -melk te laten proeven. Nieuwe smaken aanbieden, is namelijk goed voor de smaakontwikkeling van je kind. Zorg wel dat je een nieuwe smaak blijft herhalen, zodat je kind eraan went.
Maar waarom geitenzuivel? We sommen op, want er zijn genoeg redenen om te introduceren.
1. Milde smaak
Veel geitenzuivel heeft een milde smaak. En ja, daar gaan kinderen goed op. Kinderen hebben namelijk heel veel smaakpapillen waardoor ze gevoelig zijn voor smaken. Vooral voor sterke smaken. Als je kind ouder wordt, nemen de smaakpapillen af waardoor je kind meer smaken lust.
2. Bomvol bouwstoffen
Niet onbelangrijk: geitenzuivel zit boordevol goede bouwstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Alles wat je kind nodig heeft om goed te groeien. Ook is geitenzuivel licht verteerbaar en bevat het vrij weinig lactose .
Lust ik niet? Dit is dé tip!
Roept je kind bij voorbaat al: 'Dat lust ik niet'? Het is goed om hem mee te geven dat je iets 'niet lekker' mag vinden, maar dat er in elk geval geproefd moet worden. Sommige smaken zijn nu eenmaal even wennen. Nog een tip: begin zo vroeg mogelijk om je kind verschillende dingen te laten proeven. Over het algemeen lusten kinderen zo later ook meer. Win-win!
3. Verrassend en veelzijdig
Nederlandse geitenmelk wordt verwerkt tot verschillende producten. Niet alleen tot geitenkaas, maar ook tot consumptiemelk, karnemelk, yoghurt, kwark én ijs. Hierdoor is geitenzuivel ook goed toepasbaar in verschillende gerechten. Denk aan bananenbrood, pompoensoep (zie recept onderaan) en risotto met geitenkaas. Ook lekker zijn deze american pancakes.
4. Van de boerderij
Geitenzuivel komt van een melkgeitenhouderij. Maak dat voor je kind eens visueel en breng samen een bezoekje aan de geitenboerderij. Dit kan ook helpen om je kind makkelijker geitenmelk of -kaas te laten proeven.
Pompoensoep met geitenkaas
Pompoensoep is vaak favoriet bij kinderen vanwege de zoete, milde smaak. Combineer het met de smaak van geitenkaas en je hebt een gouden duo.
Wat heb je nodig?
● 400 gram pompoen
● 700 ml water
● 2 tomaten
● 1 ui
● 175 ml geitenmelk
● 1 blokje groentebouillon
● scheutje olie
● pompoenpitten
● 125 gram geitenkaas van een rolletje
● 1 voorgebakken stokbrood
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C graden.
2. Verwijder de schil van de pompoen en snijd de pompoen in stukken. Je kunt voor het gemak ook een zakje met kant-en-klare pompoenblokjes kopen. Snijd de tomaten in blokjes en snipper de ui.
3. Zet een grote soeppan op het vuur en verhit de olie. Fruit de ui en bak tot het glazig wordt. Voeg nu de pompoen en de tomaat toe en bak 3 minuten mee. Giet het water in de pan. Voeg hier een blokje groentebouillon aan toe. Breng alles aan de kook en laat het op laag vuur nog 20 minuten koken.
4. Snijd het voorgebakken stokbrood in stukken. Leg hier plakjes geitenkaas op en bak het stokbrood in 8-10 minuten af in de oven.
5. Terug naar de soep. Zet het vuur uit. Voeg de geitenmelk toe en pureer het mengsel met de staafmixer tot een gladde soep. Warm eventueel de soep nog wat op.
6. Serveer de soep in kommetjes. Garneer met pompoenpitjes en eventueel nog een vleugje geitenmelk.
Ben jij al om?
Met geitenzuivel zet je heel eenvoudig gezonde en smaakvolle gerechten op tafel die geschikt zijn voor het hele gezin. Daarbij zit geitenzuivel ook nog boordevol goede bouwstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Ontdek meer over geitenzuivel en de melkgeitenhouderij op deze website.