Of je nu een apart kamertje of een hoek in de woonkamer reserveert: een eigen speelplek voor je peuter kan niet ontbreken. Maar hoe zorg je nou dat je kind er fijn en veilig kan spelen? Nou, zo!
Binnen handbereik
Voor je peuter is het 't allerleukst als hij zelf bij zijn speelgoed kan. Dit zorgt voor zelfstandigheid en voorkomt dat jij steeds stiften, dino's of LEGO DUPLO moet aangeven. Zorg dus voor lage kasten en een speelgoedkist op peuterhoogte. Zo kan je kind overal zelf bij én – niet onbelangrijk – kan hij het met een beetje aanmoediging van jouw kant ook weer opruimen.
Staat netjes
Over opruimen gesproken, wie houdt van een opgeruimd, overzichtelijk huis wil ook de speelhoek enigszins in het gareel houden. Herkenbaar? Investeer dan in een opbergsysteem waar al het speelgoed een plek heeft. Een paar manden mét deksel of kastjes die dicht kunnen, zorgen voor een rustig geheel. Slim: voorzie de bewaarplekken van een plaatje van het soort speelgoed dat er inzit. Zo vindt je peuter alles snel én is het voor hem ook duidelijk in welke mand, bak of la hij het speelgoed weer kan opruimen.
Spel stimuleren
Een leuke speelhoek nodigt uit tot spelen. Alles in het zicht van je peuter én in overzichtelijke bakken helpt, maar het kan nog aantrekkelijker. Leg een zacht kleed neer, zodat je kind comfortabel op de grond kan zitten. Heb je een klimrekje, tent of tekenbord? Zet die dan in de speelhoek neer, zodat de magnetische werking ervan optimaal effect heeft. Nog een aanrader: laat de mooiste bouw- of kunstwerken staan, zodat je kind daar de volgende dag meteen mee verder kan spelen. Knap kind dat die perfect gelegde treinbaan kan weerstaan.
Veilig spelen
Een goed geëntertainde peuter kun je best even alleen laten. Dan is het alleen wel extra belangrijk dat de speelplek veilig is. Werk kabels en snoeren weg, zet geen meubels met scherpe randen neer, voorkom dat plantenpotten van de vensterbank kunnen vallen en monteer kastjes aan de muur, zodat ze niet kunnen omvallen. Hoe veiliger de speelhoek, hoe zelfstandiger je kind erin kan spelen.
Niet te veel
Kan je kind te veel speelgoed hebben? Jazeker! De gemiddelde peuter heeft geen gigantische spanningsboog. Een overkill aan speelgoed kan hem uit z'n focus halen tijdens het spel. Zonde. Met iets minder speelgoed krijgt je kind de kans om die omgevallen toren opnieuw te bouwen. En die tekening wordt misschien nog mooier als er iets langer aan wordt gekleurd. Kortom, met minder speelgoed krijgt je kind meer kans om door te zetten en zich te ontwikkelen. Tip: maak een selectie van het speelgoed, en bewaar een deel op zolder. Zo kun je de speeltjes uit de speelhoek af en toe met iets 'nieuws' vervangen.
Dé musthave voor de peuter-speelhoek
Maar wat leg je nu in de speelhoek neer? Kies voor speelgoed waarmee je kind alle kanten op kan. Zo mag LEGO DUPLO niet ontbreken. Stapelen en bouwen met gekleurde stenen, spelen met de vrolijke poppetjes en dieren: je peuter heeft hiermee gegarandeerd uren speelplezier. Bovendien oefent hij zo ook zijn motoriek en traint hij zijn probleemoplossend vermogen. Ook gebruikt hij zijn fantasie en leert hij omgaan met emoties en het zorgen voor een ander.
Onze favo LEGO DUPLO-tip: de interactieve avonturentrein. Ligt het spoor klaar in de speelhoek? Reken er dan maar op dat hij er geen genoeg van krijgt om de trein rondjes te laten rijden. Handig: de set laat zich ook goed opbergen (om hem daarna snel weer tevoorschijn te toveren). Ontdek 'm zelf!