Gemiddelde duur
De één is zo zwanger, terwijl de ander er misschien jaren op moet wachten. Maar hoelang duurt het nou gemiddeld voordat je zwanger bent? Volgens de statistieken is gemiddeld dertig procent van de vrouwen binnen drie maanden zwanger, zestig procent binnen een halfjaar en vijfentachtig procent binnen een jaar.
Mogelijke oorzaken
Als zwanger worden niet lukt, kan dat verschillende oorzaken hebben, zowel bij jou als je partner. Zo kan de levensstijl van invloed zijn. Roken en alcohol drinken hebben invloed op je vruchtbaarheid, net als onder- of overgewicht. Ook kan je eisprong uitblijven of onregelmatig zijn, of kun je verklevingen in je baarmoeder of in beide eileiders hebben. Andere oorzaken zijn: vervroegd in de overgang zijn of een hormoonstoornis hebben. En als je ouder bent dan 35 kan dat ook een reden zijn dat je niet spontaan zwanger wordt. Ook een verminderde kwaliteit van het zaad bij je partner kan een reden zijn waarom een zwangerschap uitblijft.
Vruchtbaarheidstraject
Probeer je al een jaar om zwanger te raken en lukt het niet? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog waarna er mogelijk wordt gestart met een vruchtbaarheidstraject. Er bestaan verschillende trajecten, zoals:
- Intra-uteriene inseminatie (IUI): de zaadcellen worden na bewerking in het laboratorium direct in de baarmoeder ingebracht.
- In-vitrofertilisatie (IVF): de eicel wordt in een glazen schaaltje met zaadcellen in het laboratorium bevrucht, om vervolgens als embryo in de baarmoeder te worden teruggeplaatst.
- Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI): een eicel wordt in het laboratorium handmatig bevrucht met een zaadcel en daarna in de baarmoeder geplaatst.
Bij IVF en ICSI komt hormoonmedicatie kijken. Bij IUI in bepaalde gevallen ook, bijvoorbeeld als er een onregelmatige of geen eisprong is.
Kunstmatige rijping
Bij een IVF- en een ICSI-behandeling krijg je medicatie volgens een schema. Je krijgt eerst hormonen die de eierstokken stimuleren om meerdere eicellen tegelijk te laten rijpen. Normaal rijpt er elke maand één eicel uit, door de hormonen rijpen er gemiddeld vijf tot tien tegelijk uit. Bij een IUI-behandeling zonder regelmatige eisprong wordt ook gestuurd op de rijping van twee of drie eicellen. Wanneer de eicellen rijp genoeg zijn wordt medicatie toegediend om een eisprong op te wekken. Deze medicatie bevat het hCG-hormoon.
Hormoonmedicatie
Er zijn twee soorten vruchtbaarheidsmedicijnen die voor deze trajecten gebruikt worden: synthetische vruchtbaarheidsmedicijnen en natuurlijke vruchtbaarheidsmedicijnen. Deze natuurlijke vruchtbaarheidsmedicijnen worden gemaakt van het hormoon hCG dat uit de urine van zwangere vrouwen wordt gewonnen. Moeders voor Moeders is een organisatie die deze urine verzamelt. Dankzij donaties van zwangere vrouwen hebben artsen en patiënten een keuze in het soort medicatie dat ze gebruiken tijdens een vruchtbaarheidstraject. Niet elke patiënt reageert namelijk hetzelfde op bepaalde medicatie. Daarnaast geven patiënten steeds vaker de voorkeur aan natuurlijke medicijnen. De twee verschillende varianten zorgen ervoor dat er altijd voldoende vruchtbaarheidsmedicatie beschikbaar is voor vrouwen die dat nodig hebben.
Dit doet Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen API en zamelt urine in van zwangere vrouwen ter verkrijging van het hormoon hCG. Alle urine die Moeders voor Moeders inzamelt wordt naar de Aspen fabriek in Boxtel gebracht waar het hCG-hormoon uit de urine wordt gewonnen en wordt verwerkt tot bruikbare grondstof. Dit proces duurt 6 tot 9 maanden. Aspen API levert het hCG vervolgens aan verschillende farmaceutische bedrijven die er hun eigen vruchtbaarheidsmedicijn van maken. Deze vruchtbaarheidsmedicijnen zijn uitsluitend bestemd voor menselijk gebruik en niet voor andere doeleinden zoals de bio-industrie of afslankproducten.
Ook doneren?
Zwangere vrouwen kunnen hun urine doneren tussen de zesde en de zestiende week van de zwangerschap. In deze periode is de concentratie van het hormoon hCG in de urine namelijk het hoogst. Aanmelden kan tot en met de elfde week. Ontdek meer over Moeders voor Moeders.