Commercieel

Vaccinaties tijdens de zwangerschap: dit moet je weten

 
Pregnant woman resting on sofa holding cup of coffee Getty Images
Getty Images
 
Leestijd 3 minuten

Wist je dat wanneer je zwanger bent je in aanmerking komt voor vaccinaties? Dat roept vast meteen allemaal vragen op. Daarom zetten we alle informatie voor je op een rij.

Tijdens je zwangerschap kun je de kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik genoemd) en de griepprik halen. Ontdek hieronder meer over deze vaccinaties.

Griepprik

Ben je 22 weken of langer zwanger tussen 15 oktober 2024 en 1 maart 2025? Dan mag je de griepprik halen bij de jeugdgezondheidszorg (het consultatiebureau). Met deze griepprik heeft je baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Ook verkleint het de kans dat je baby ernstig ziek wordt van griep. Baby's hebben namelijk een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals benauwdheidsklachten of ziekenhuisopname.

Hoe beschermt de griepprik tegen griep?

Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan tegen het griepvirus. Deze komen via de placenta bij je ongeboren baby terecht. Zo heeft je baby voldoende antistoffen en is hij de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen griep.

Griepprik, ook zinvol voor jou

Niet alleen bescherm je je baby met de griepprik, ook is deze prik zinvol voor jezelf. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Als je na de vaccinatie toch griep krijgt, verloopt de infectie meestal mild. Hetzelfde geldt voor je baby.

Is het een veilige prik?

De griepprik tijdens de zwangerschap is veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In het buitenland wordt de prik al langer gegeven aan zwangere vrouwen. En daar zijn goede ervaringen mee. Wel kun je wat onschuldige bijwerkingen krijgen, zoals roodheid, zwelling en pijn op de prikplek. Ook verhoging, koorts, spierpijn of hoofdpijn kunnen voorkomen.

Kinkhoestprik

Naast de griepprik mag je als je zwanger bent ook de kinkhoestprik (voorheen 22 wekenprik) halen. Met deze vaccinatie bescherm je je baby vanaf de geboorte tegen kinkhoest, een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Vooral bij pasgeboren baby's kan kinkhoest ernstig verlopen. Soms krijgen ze ademnood, longontsteking, stuipen of lopen ze een hersenbeschadiging op. In een enkel geval kan een kind eraan overlijden.

Wanneer haal je deze prik?

Ook de kinkhoestprik mag je halen vanaf 22 weken zwangerschap. Dit kun je doen tot aan twee weken voor de bevalling. Als je je snel na 22 weken laat vaccineren, dan is je baby ook beschermd als hij te vroeg wordt geboren. De prik beschermt niet alleen je baby, maar ook jezelf tegen kinkhoest. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Een prik minder voor je baby

Heb je de kinkhoestprik gehaald, dan krijgt je baby één prik minder. Ook start het Rijksvaccinatieprogramma voor hem dan een maand later. Namelijk pas bij drie maanden. Sommige baby's krijgen alsnog bij twee maanden een extra prik. Bijvoorbeeld als ze te vroeg geboren zijn.

Twee prikken, één afspraak

Ben je 22 weken of langer zwanger tussen 15 oktober 2024 en 1 maart 2025? Dan mag je de griepprik halen bij het consultatiebureau. Informatie hierover krijg je van je verloskundige of gynaecoloog. Heb je nog geen kinkhoestprik tegen kinkhoest gehaald? Doe dat dan tegelijk met de griepprik. Beide vaccinaties kunnen namelijk veilig tegelijkertijd worden gehaald.