Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Billen afvegen? Liever niet, zeggen basisschooldocenten

Kinderen worden steeds later zindelijk. Zelfs zo laat dat er gemiddeld in iedere kleuterklas ongeveer twee kinderen zitten die niet zindelijk zijn. Het gevolg is dat kleuterklasdocenten gemiddeld bijna een halfuur per week kwijt zijn aan het verschonen van leerlingen.

Advertentie

Ruim driekwart van de leerkrachten (78%) geeft aan in hun werk belemmerd te worden door onzindelijke leerlingen. 74 procent vindt dat helpen bij afvegen niet tot de taken van een basisschooldocent hoort en de helft (51%) vindt zelfs dat het dagelijkse schoolprogramma in de onderbouw te vaak verstoord wordt door kinderen die niet zindelijk zijn.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) in opdracht van Essity (het moederbedrijf van onder andere Libresse, Edet en Plenty). In totaal namen 406 basisschoolleraren (waarvan 120 leraren die lesgeven aan groep 1 en 2), 538 ouders en 525 pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven deel aan het onderzoek.

Met deze speelse items is je kind binnen no-time zindelijk.

Belang van zindelijkheid

Al op het kinderdagverblijf worden kinderen getraind op zindelijkheid. Zo geeft 84 procent van de pedagogisch medewerkers aan dat zindelijkheid en naar de wc gaan vaste thema’s zijn in het dagprogramma. Toch maakt een derde van de basisschooldocenten (38%) dagelijks mee dat een leerling het in zijn of haar broek doet. Op zo’n moment kost het de leerkracht niet alleen tijd om de leerling te verschonen; dit heeft geregeld ook tot gevolg dat de leerkracht de rest van de klas alleen moet laten. Om dit probleem tegen te gaan bespreekt 42 procent van de docenten het belang van zindelijkheid tijdens de oudergesprekken.

Advertentie

Lees ook: 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden

Oplossingen

Over de oplossing zijn de meeste leraren het eens: het helpt om ouders bewuster te maken van het belang van zindelijkheid in de opvoeding. Training en voorlichting voor ouders wordt ook genoemd als oplossing (43%). ‘Leerkrachten staan onder grote druk en hebben veel ballen in de lucht te houden. Begrijpelijk dat zij taken als het verschonen van leerlingen er niet bij kunnen hebben. Met de conclusies uit dit onderzoek hopen we het bewustzijn onder ouders over het belang van zindelijkheid van hun kinderen te vergroten’, zegt licht een woordvoerder van Essity het onderzoek toe.

Zindelijk worden

Maar hoe zorg je ervoor dat je kind – op tijd – zindelijk wordt? Dit kan door middel van een zindelijkheidstraining. Met deze zindelijkheidstraining in 5 stappen train je je kind om overdag zindelijk te worden en uiteindelijk ook ’s nachts. Heb je het gevoel dat je kind echt al goed weet wanneer hij moet plassen of poepen? Dan kun je ook voor deze methode gaan waarbij je kind in een weekend zindelijk wordt.

Lees ook: Tips bij zindelijk worden

 

Bron: Essity – beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties