Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind 7 jaar

Kind 7 jaar oud

Je zevenjarige wordt almaar wijzer en de hilarische gevalletjes-klok-klepel komen steeds minder voor. De ‘fietsenrekken’ daarentegen zijn niet van de lucht: dag melktanden! Wat kun je qua ontwikkeling verwachten van een kind van 7 jaar?

In samenwerking met expert

José Sagasser

Pedagoog

Jouw kind van 7 jaar in het kort
Eerste spreekbeurt. Nieuwe tanden. Ik ben op jou. Dat kan ik zelf. Ik help jou, jij helpt mij.

Advertentie

1. Verstandelijk

Een zevenjarige denkt logisch na, kent oorzaak en gevolg en beredeneert zijn keuzes. Hij kan nu ook een spreekbeurt houden: een onderwerp kiezen, bedenken wat hij wil vertellen en daar een mooi verhaal van maken. Binnen de tijd. Sommige kinderen beginnen er meteen aan en doen dit vol overgave, anderen zien er enorm tegenop, kunnen zich niet concentreren en schuiven al het werk voor zich uit. Dan is het handig om een (klein) handje te helpen. Hier meer tips hoe je kunt helpen bij een spreekbeurt.

Tip: bekijk samen met je kind wat precies van hem wordt verwacht. Stel daarna een paar vragen: wat vind je leuk aan dit onderwerp? Wat wil je erover vertellen? Ga samen naar de bibliotheek en haal boeken over het onderwerp, zoek eventueel samen op internet. Staat alles wat je kind wil vertellen min of meer vast? Maak een groot spiekbriefje en laat hem oefenen met een zandloper of kookwekker erbij, om de tijd in de gaten te houden. Loopt je kind even vast met z’n verhaal? Richt je dan op wat anders. Bedenk samen toepasselijke voorwerpen die hij in de klas kan tonen.

De uitspraak en grammatica van je kind op deze leeftijd is bijna op volwassen niveau. Zijn woordenschat wordt de komende jaren nog flink uitgebreid, een proces dat doorgaat tot na de middelbare school. Een kind van zeven kent zo’n 20.000 woorden en kan ongeveer 200 woorden lezen. Dit jaar zal je kind nóg meer woorden leren lezen én schrijven. Hij zal hele zinnen op papier zetten, inclusief punten en komma’s. Wat taalontwikkeling betreft lopen jongens trouwens gemiddeld anderhalf jaar achter op meisjes.

2. Cognitieve ontwikkeling

Een zevenjarige kan al wat meer klokkijken; naast de hele en halve uren kan hij nu ook kwartieren aflezen. Een zevenjarige:

Advertentie
  • begrijpt de tafels van 1, 2, 3, 4, 5 en 10 (afhankelijk van de schoolmethode).
  • kan simpele verhaalsommetjes oplossen; drie kinderen mogen vijftien snoepjes verdelen. Hoeveel snoepjes krijgt elk kind?
  • kan tellen in stappen van tien.
  • weet wat de helft van vijftig en honderd is.
  • leert rekenen (optellen en aftrekken) tot honderd.
  • kan simpele rekensommen tot twintig uit het hoofd (geautomatiseerd).
  • heeft inzicht in de begrippen centimeter, meter en kilometer.
  • begrijpt lengte en gewicht en kan het soms inschatten.
  • begrijpt dagen en kalenderdata.

Lees ook: Dit leert je kind nog meer in groep 4

3. Lichamelijke/Motorische ontwikkeling

Je kind krijgt iets meer controle over zijn lichaam en denkt meer na voor hij iets doet. Hij leert om iets meer geduld te hebben. Meisjes meestal iets sneller dan jongens.

Veel zevenjarigen wisselen hun melktanden. Door de gaten die in de mond ontstaan gaan sommige kinderen slissen of lispelen. Dat gaat meestal weer over als de nieuwe voortanden doorkomen. Blijft je kind slissen, dan heeft hij misschien een verkeerde gewoonte aangeleerd en maakt hij de ‘s’ bijvoorbeeld met zijn tong vóór in plaats van achter zijn tanden. Een logopedist kan dan helpen.

Tip: Tijd voor een leuk tandendoosje, hier vind je de leukste

De oog-handcoördinatie van een zevenjarige is nu zo goed dat hij ‘prutstaakjes’ kan doen, waarmee hij zijn fijne motoriek weer oefent. Paperclips of knopen sorteren bijvoorbeeld, of tekeningen maken van stip tot stip, kralen rijgen, figuren overtrekken met potlood, eenvoudige knopen maken en veters strikken.

Advertentie

4. Sociaal-emotionele ontwikkeling

Leeftijdgenootjes worden steeds belangrijker. Meisjes en jongens ontdekken elkaar en de eerste briefjes met ‘Ik ben op jou’ worden geschreven. Vriendenboekjes zag je misschien al in groep 3, maar die zijn nu echt in, en sommige zevenjarigen hebben al een hecht vriendengroepje.

De meeste kinderen weten goed wie het populairst is in de klas. En wie nummer twee en drie. Ze kunnen zich druk maken over hun eigen positie en doen dan van alles om zelf ‘hogerop’ te komen, zoals vervelende dingen over anderen vertellen of andere kinderen buitensluiten.

Tip: heeft je kind maar één vriendje? Maak je geen zorgen. Zo’n vriendschap kan juist heel waardevol zijn. Er is ruimte voor gesprekken, of ze delen leuke geheimen.

5. Persoonlijkheid/gedrag

Kinderen van zeven worden steeds zelfstandiger en daarmee ook weerbaarder. Laat je kind zo veel mogelijk zelf proberen en grijp niet te snel in.

Vindt hij iets moeilijk? Van proberen kun je leren: als hij die uitdrukking op het kinderdagverblijf of op school nog niet geleerd heeft, is dit een goeie om erin te gooien. Wil je kind graag op een club? Prima, maar laat ’m zelf de club opbellen om een afspraak te maken. Wil hij dat een vriendje komt spelen? Dan mag hij hem zelf uitnodigen.

Alleen een boodschap doen bij de buurtwinkel of zelf zijn lunch klaarmaken, zijn ook echt goede uitdagingen. Kinderen kunnen nu ook al wat taken krijgen bij de verzorging van een huisdier. Check na afloop van het verzorgen van jullie huisdier wel even of het hok/de kooi goed dicht zit!

Tip: stimuleer je kind om dingen zelf te doen door hem uitgebreid te complimenteren als hij iets goed of iets nieuws heeft gedaan.

6. Opvoeding: kind 7 jaar

Help hem
Een kind van 7 jaar heeft zijn ouders nog steeds nodig voor hulp en discipline. Probeer je verwachtingen af te stemmen op zijn leeftijd en ontwikkelingsfase. Kinderen van zeven hebben het zo druk met de wereld om zich heen dat ze de dagelijkse dingetjes zoals opruimen nogal eens vergeten. Rommel kan best gezellig zijn, maar niemand, inclusief je kind, moet last krijgen van de troep. Dat brengt chaos in zijn hoofd. Vandaar dat het handig is om hem te leren opruimen. Met het commando ‘ruim je troep op’ kan je kind niet zo veel; hij weet niet waar hij moet beginnen. Help hem door samen te werken. Verzin een opruimverhaal, waarbij je om de beurt een zin maakt. Of doe een wedstrijd: wie het eerst vijftien dingen heeft opgeruimd. Wil je kind echt niet opruimen? Laat hem dan de gevolgen ervaren. Voetballen? Als je voetbalschoenen kwijt zijn, tja…

Tip: zo leer je je kind zijn kamer (vaker) op te ruimen.

Laat hem jou helpen
Je kind voelt zich al groot en wil niets liever dan jou helpen. Laat hem zo veel mogelijk spelenderwijs in en rondom het huis helpen. Bij het boodschappen doen bijvoorbeeld. Geef je kind in de supermarkt een lijstje met spullen die hij moet zoeken en vergelijk samen de prijzen tussen de verschillende merken. Of laat ’m brood bestellen bij de bakker. De boodschappen inpakken, is ook zo’n leuk klusje. Laat hem niet helpen als je haast hebt, maar neem er de tijd voor. Ook voor de complimenten na afloop! Lees hier alles over welke huishoudelijke klusjes bij welke leeftijd passen.

Tip: als je kind mag meehelpen, denkt hij misschien dat-ie ook mag beslissen over de aankopen. Maak daar van tevoren duidelijk afspraken over: ‘Jij mag het toetje kiezen en het broodbeleg, maar we kopen geen dingen die niet op het lijstje staan.’

Lees ook: Waarom het zo belangrijk is om als ouders het goede voorbeeld te geven

Alleen thuis
Vraag je je weleens af of je jouw zevenjarige even alleen thuis kan laten om bijvoorbeeld een ander kind op te halen of om snel een boodschap te doen? Hoewel een kind van zeven dolgraag groot wil zijn en snakt naar meer verantwoordelijkheden, is het niet verstandig om ’m alleen thuis te laten. Op die leeftijd kunnen kinderen nog niet adequaat reageren als er in huis een gevaarlijke situatie ontstaat, zoals brand of kortsluiting.

Tip: dit is wel het moment om met je kind door te nemen wat hij moet doen in geval van nood. Hoe werkt de telefoon precies? Wat is het noodnummer? Kan je kind gemakkelijk naar buiten of naar de buren?

Herkansing
Floep je er weleens iets uit wat je meteen zou willen terugnemen? Of doe je weleens iets waar je direct spijt van hebt? Je kind natuurlijk ook. Een goede manier om je (vaak impulsieve) zevenjarige iets bij te brengen, of liever gezegd iets af te leren, is het zinnetje ‘We beginnen even opnieuw’. Zeg het bijvoorbeeld als je kind iets brutaals zegt of z’n tong naar je uitsteekt. Grote kans dat je kind je bij z’n herkansing een dikke zoen geeft. Wie wil nou liever een preek dan een herkansing?

Lees ook: Dit kan een kind van 8 jaar

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut , Seksuelevorming

Hoe ontwikkelt jouw kind zich, jaar na jaar, vanaf het moment dat hij naar de basisschool gaat? Elk kind is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, dat vooropgesteld. En met die belangrijke nuance in gedachten geven wij je een algemeen overzicht van wat je zou kunnen verwachten van je 4-jarige dochter, je 5-jarige zoon, enzovoorts, tot en met je 12-jarige puber.

José Sagasser

Pedagoog

José Sagasser is pedagoog en moeder van drie kinderen. Ze werkt al jaren voor Ouders van Nu en heeft sinds 1995 haar eigen opvoedbureau: OPVON. Ouders kunnen bij haar terecht met vragen over huilen, eten, zindelijk worden, slapen, de peuterpuberteit, naar school gaan, et cetera. Ze schreef onder andere het boek 'De kleine koning' over peuters en de brochure 'Slaapproblemen de baas'.

Contact
Website

Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit