Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ochtendroutine kinderen met ADHD

Voor de meeste gezinnen geldt: ’s ochtends is het spitsuur in huis. Maar als je een kind met ADHD/ADD hebt, zijn de ochtenden vaak extra stressvol. Een goede ochtendroutine kan helpen. Hier 5 tips om meer orde in de chaos te scheppen.

In samenwerking met expert

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Ochtendroutine tip 1: Zichtbare structuur

Kinderen met ADHD en ADD hebben vaak moeite met het behouden van hun concentratie en aandacht. Regelmaat en structuur zijn dan ook hun grote vrienden. Belangrijk is dat dingen dagelijks op dezelfde tijd en plaats gebeuren. Dit betekent dat ze ook in dezelfde volgorde moeten gebeuren. Geef je kind daarom een duidelijke ochtendroutine met regels. Dus bijvoorbeeld: eerst opstaan, omkleden en dan pas ontbijten. Voor kleinere kinderen kun je een ochtendschema met leuke pictogrammen maken, waarin de volgorde van handelingen staan afgebeeld. Voor oudere kinderen kun je de regels opschrijven. Zorg ervoor dat de ochtendroutine op een zichtbare plek voor je kinderen hangt.

Advertentie

Bron: Dokter Bosman

Ochtendroutine tip 2: Prikkelarme omgeving

Geuren, geluiden, bewegingen of licht – kinderen met ADHD/ADD kunnen op alles heftiger reageren. Probeer daarom dit soort prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Spreek bijvoorbeeld af dat er tijdens het ontbijt geen elektronische apparaten mogen worden gebruikt, dus geen tv, laptop, tablet of radio. In plaats daarvan kun je rustig de dag door nemen met je kind, zodat hij weet wat er gaat komen. Want hoe minder verrassingen, hoe beter.

Ook een opgeruimd huis kan het aantal prikkels verminderen. Probeer de keuken en eettafel netjes te houden. Dus liever niet de tafel vol spullen zetten, focus alleen op het ontbijt.

Ochtendroutine tip 3: Stevig ontbijt

Voeding kan een belangrijke rol spelen in het gedrag van een kind met ADHD/ADD. Een stevig en gezond ontbijt is daarom belangrij. Kinderen die hongerig zijn hebben namelijk meer moeite zich te concentreren, en zijn sneller geïrriteerd en gefrustreerd.

Minder suiker

Skip voedingsmiddelen die veel suiker bevatten. Teveel suikerinname leidt tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat weer kan zorgen voor prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Dat is bij iedereen zo, maar bij kinderen met ADHD/ADD kunnen pieken en dalen zorgen voor uitbarstingen van hyperactiviteit en stemmingswisselingen.

tip

Ochtendroutine tip 4: Veel beweging

Veel bewegen is belangrijk voor kinderen. Dat geldt zeker voor kinderen met ADHD/ADD. Sport en spel kunnen de concentratie verbeteren en verminderen tegelijkertijd het ‘rusteloze’ gevoel. Laat je kind bijvoorbeeld een paar minuten voetballen of touwtje springen voordat ze naar school gaan.

Ochtendroutine tip 5: Werk vooruit

Pak de avond van tevoren samen met je kind alvast de rugtas in en kies de kleren voor de volgende dag. Door dit samen te doen leert je kind na te denken over wat het moet doen, en creëer je al een beetje zelfstandigheid. Zo voorkom je nodeloze chaotische momenten in de ochtend. Kinderen met ADHD/ADD hebben namelijk de neiging om dingen te vergeten.

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Mariëlle Beckers (43) is orthopedagoog. Ze is samen met psycholoog Sonja Borgsteede eigenaar van Buro Bloei. Ze biedt hier opvoedondersteuning voor ouders werkt met kinderen en jongeren zelf en doet diagnostiek. Haar werkzaamheden zijn heel divers en haar kennis over opvoeden, ontwikkeling en onderwijs is breed. Mariëlle heeft 4 dochters en 3 zoons in de leeftijd van 7 tot 21 jaar.

Contact
Website
Facebook
Instagram