Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ochtendroutine kinderen met ADHD

Voor de meeste gezinnen geldt: ’s ochtends is het spitsuur in huis. Maar als je een kind met ADHD/ADD hebt, zijn de ochtenden vaak extra stressvol. Een goede ochtendroutine kan helpen. Hier 5 tips om meer orde in de chaos te scheppen.

In samenwerking met expert

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Ochtendroutine tip 1: Zichtbare structuur

Kinderen met ADHD en ADD hebben vaak moeite met het behouden van hun concentratie en aandacht. Regelmaat en structuur zijn dan ook hun grote vrienden. Belangrijk is dat dingen dagelijks op dezelfde tijd en plaats gebeuren. Dit betekent dat ze ook in dezelfde volgorde moeten gebeuren. Geef je kind daarom een duidelijke ochtendroutine met regels. Dus bijvoorbeeld: eerst opstaan, omkleden en dan pas ontbijten. Voor kleinere kinderen kun je een ochtendschema met leuke pictogrammen maken, waarin de volgorde van handelingen staan afgebeeld. Voor oudere kinderen kun je de regels opschrijven. Zorg ervoor dat de ochtendroutine op een zichtbare plek voor je kinderen hangt.

Advertentie

Ochtendroutine tip 2: Prikkelarme omgeving

Geuren, geluiden, bewegingen of licht – kinderen met ADHD/ADD kunnen op alles heftiger reageren. Probeer daarom dit soort prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Spreek bijvoorbeeld af dat er in de ochtend helemaal geen elektronische apparaten mogen worden gebruikt, dus geen tv, laptop, tablet of radio. In plaats daarvan kun je rustig de dag door nemen met je kind, zodat hij weet wat er gaat komen. Want hoe minder verrassingen, hoe beter. Maak bijvoorbeeld een weekoverzicht per dag waar je kind aan moet denken, bv om gymspullen mee te nemen of hij naar de BSO gaat. Dit geeft rust.

Ook een opgeruimd huis kan het aantal prikkels verminderen. Probeer de keuken en eettafel netjes te houden. Dus liever niet de tafel vol spullen zetten, focus alleen op het ontbijt.

Ochtendroutine tip 3: Stevig ontbijt

Voeding kan een belangrijke rol spelen in het gedrag van een kind met ADHD/ADD. Een stevig en gezond ontbijt is daarom belangrijk. Kinderen die hongerig zijn hebben namelijk meer moeite zich te concentreren, en zijn sneller geïrriteerd en gefrustreerd.

Ochtendroutine tip 4: Veel beweging

Veel bewegen is belangrijk voor kinderen. Dat geldt zeker voor kinderen met ADHD/ADD. Sport en spel kunnen de concentratie verbeteren en verminderen tegelijkertijd het ‘rusteloze’ gevoel. Laat je kind bijvoorbeeld een paar minuten voetballen of touwtje springen voordat ze naar school gaan.

Ochtendroutine tip 5: Werk vooruit

Pak de avond van tevoren samen met je kind alvast de rugtas in en kies de kleren voor de volgende dag. Door dit samen te doen leert je kind na te denken over wat het moet doen, en creëer je al een beetje zelfstandigheid. Zo voorkom je nodeloze chaotische momenten in de ochtend. Kinderen met ADHD/ADD hebben namelijk de neiging om dingen te vergeten.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Dokter Bosman

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Mariëlle Beckers (47) is orthopedagoog en systeemtherapeut in opleiding bij het AIGR in Amsterdam. Haar expertise ligt op het gebied van opvoeden en onderwijs en werkt graag systemisch, dat wil zeggen niet alleen met kind of ouders maar met het hele gezin samen. Vanwege haar affiniteit met tweelingen (als moeder én oma van een tweeling) is ze zich ook steeds meer gaan verdiepen in deze bijzondere dynamiek en weten tweelingouders haar steeds vaker te vinden.

Na haar studie pedagogische wetenschappen is Mariëlle gaan werken in een GGZ-instelling en is ze onderwijs blijven geven aan de UvA. In haar werk in de GGZ merkte ze te veel focus op alleen het kind, ze mistte een systemische blik en de samenwerking met het onderwijs. In 2010 is Mariëlle haar eigen praktijk begonnen in Amsterdam. In deze praktijk houdt zij zich bezig met het geven van advies aan ouders en andere opvoeders over alles wat met kinderen en opgroeien te maken heeft.

Ook is zij als gedragswetenschapper betrokken bij een aantal gezinshuizen waardoor ze tevens veel kennis heeft over pleeg-en jeugdzorg en daar bijkomend hechting en vroegkinderlijk trauma. Over deze laatste onderwerpen gaf ze afgelopen jaar als gastdocent les op de Pabo in Amsterdam. Ze is diagnostisch bevoegd, wat wil zeggen dat ze ook kinderen ziet voor psychologisch onderzoeken.

In haar praktijk kijken ze breed naar het kind en het systeem om het kind heen. Omdat Mariëlle zich verder wilde verdiepen in het systemische werken is ze in 2021 de opleiding tot systeem en relatietherapeut gestart. In 2023 hoopt ze deze af te ronden. Naast haar werk is Mariëlle moeder van 7 kinderen en oma van twee kleinkinderen.

Voor meer informatie:

Social media van Mariëlle Beckers:

Podcasts: Media: Publicaties:

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken