Omgaan met zakgeld

Je kind leren omgaan met geld

Een belangrijke taak voor ouders is hun kind leren omgaan met geld. Krijgen ze die vaardigheid onder de knie, dan hebben ze daar hun leven lang plezier van. Hier een aantal tips op een rij.

Je kind leren omgaan met geld

Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind te leren omgaan met geld. Want ook hiervoor geldt: jong geleerd, oud gedaan. Je kind zal er dus zijn hele leven profijt van hebben. Omgaan met geld is namelijk erg belangrijk. En er zijn genoeg volwassenen die het niet goed kunnen. Daarom deze tips om je kind te leren omgaan geld.

Advertentie

Geef zakgeld

Als je kind vijf of zes jaar is, kun je beginnen met zakgeld. Je kind is hier oud genoeg voor als hij de verschillende munten herkent, zelfs als je denkt dat hij nog niet zo met geld bezig is. Door het krijgen van zakgeld leert je kleuter spelenderwijs omgaan met geld. Hoeveel zakgeld je geeft, is afhankelijk van hoeveel je zelf te besteden hebt en wat je kind van het zakgeld moet betalen. Is het alleen voor kleine dingen als snoep en speelgoed, dan kan een (paar) euro per week al voldoende zijn. Is je kind wat ouder en moet hij ook zelf cadeaus betalen, dan is een hoger bedrag nodig.

Op www.nibud.nl kun je vinden hoeveel zakgeld per leeftijd je kunt geven.

Zakgelddag

Spreek af met je kind op welke dag hij zakgeld krijgt. Zo leert hij plannen: hij weet waar hij op kan rekenen en hoe lang hij ermee moet doen.

Een mooie spaarpot

Een leuke spaarpot is een goede start als je begint met zakgeld. Kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag dat ze sparen groeit.

Bepaal een spaardoel

Sparen zonder een speciaal doel is lastig. Bespreek en bepaal samen met je kind een spaardoel. Stimuleer hem hiervoor iedere week een vast bedrag te sparen. Zo voorkom je dat hij zijn zakgeld er direct doorheen jaagt. Kinderen hebben weinig geduld. Leg uit dat sparen tijd kost, des te meer voldoening geeft het als hij eindelijk het bedrag bij elkaar heeft. Heeft je kind uiteindelijk zijn spaardoel bereikt? Maak dan van de aanschaf een speciale gebeurtenis.

Spaargeld verhogen

Je hoeft niet elk klusje dat je kind in huis doet te belonen. Dagelijkse klussen en karweitjes, zoals speelgoed opruimen, mag je best van je kleuter verwachten zonder dat daar een beloning tegenover staat. Voor extra klussen kun je wel een beloning afspreken. Zo leert je kind met grotere bedragen omgaan.

Spaarrekening

Als je kleuter net begint met sparen, geef dan contant geld. Geld moet op deze leeftijd zichtbaar zijn: zo ziet je kind dat geld ook op kan raken. Bovendien geeft het beter overzicht en meer controle. Geld op een spaarrekening bij de bank is op deze leeftijd nog moeilijk te begrijpen. Pin af en toe wel waar hij bij is en laat op een afschrift zien dat het bedrag van je rekening is afgeschreven. Veel kinderen zien een pinautomaat namelijk als een soort onuitputtelijke geldboom.

Op = op

Als het zakgeld op is of je kind komt nog iets tekort, spring dan niet bij. Tekortkomen, blut zijn en fouten maken hoort bij het leerproces. Geef je kind dus ook de kans om eens zelf te kiezen hoe hij zijn zakgeld besteedt, ook al begaat hij een keer een miskoop. Juist dan kun je je kind leren omgaan met geld en erover na te denken.

In samenwerking met www.wijzeringeldzaken.nl