Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom het belangrijker is dat je kind sociaal vaardig is dan slim

Hoe slim is mijn kind? Op de één of andere manier is dat een belangrijke vraag voor ouders, belangrijker dan hoe sportief hun kind is of hoe sociaal vaardig. Terwijl juist sociale skills het recept zijn voor geluk volgens ontwikkelingspsycholoog Steven de Pont.

In samenwerking met expert

Steven Pont

Opvoedcoach

Intelligentie

Ik weet niet precies wat het is, maar het geeft ons als ouders waarschijnlijk een veilig gevoel als we een slim kind hebben. We hebben misschien het idee dat ze dan hoger op de maatschappelijke ladder zullen eindigen, meer geld zullen verdienen en dus ook gelukkiger zullen zijn. Maar bij die gedachtegang zijn een paar kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste is intelligentie maar een klein onderdeel van wat een kind in zijn totaliteit is. IQ zegt bijvoorbeeld niets over je emotionele, sociale of lichamelijke ontwikkeling. Het zegt alleen dat je cognitief voorligt op de rest. En daar hebben ze ooit een formule voor bedacht.

Advertentie

Meer lezen? Kinderen hebben intelligentie vooral aan moeder te danken

Hoe het werkt

Hoe die werkt is eigenlijk vrij simpel, maar je moet wel even opletten; je deelt de mentale leeftijd van het kind (dus hoever die cognitief voorloopt) door zijn werkelijke leeftijd en dat vermenigvuldig je met honderd. Dus als je een kind van 5 hebt met de cognitieve vermogens van een kind van 10, dan heb je een IQ van  10 : 5 = 2 x 100 = 200. En een kind van 8 met de cognitieve vermogens van een kind van 8 heeft een IQ van 8 : 8 = 1 x 100 = 100. En dat is dan ook precies het gemiddelde IQ.

Wat is het probleem?

Maar wat blijkt nu? Het is vaak helemaal niet zo leuk om heel slim te zijn. Je wordt bijvoorbeeld snel als eigenwijs gezien, of misschien zelfs wel als arrogant. Dat maakt je emotionele ontwikkeling en sociale ontwikkeling al een stukje moeilijker, omdat mensen het lastig vinden om met je om te gaan. En ook ouders krijgen vaak niet zo veel begrip. Je hebt toch een slim kind, dus wat is het probleem? Die gaat later vast naar het gymnasium.

Lees ook: Moeder deelt slimme hack om schermtijd te verminderen

Leiding geven

En dat klopt ook. Maar wat ook klopt, is dat om hoog op de maatschappelijke ladder te stijgen, nog iets anders belangrijk is. Een aantal jaren geleden is er naast het IQ namelijk ook het EQ bedacht. En dat is hoe slim je emotioneel bent. En wat blijkt: mensen met een hoog EQ geven vaak leiding aan mensen met een hoog IQ. Omdat leidinggeven meer iets sociaals dan iets slims is. Intelligente mensen blijken ook al niet wijzer dan mensen met een meer gemiddeld IQ. Ze kunnen alleen meer informatie verwerken, het zegt ook niets over hoe eerlijk, moreel of barmhartig ze zijn.

Advertentie

Gratis probleempjes

Maar zijn mensen met een hoog IQ dan niet gelukkiger? Helaas, ook dat is weer een tegenvaller. Zo blijken ze meer te piekeren, stellen ze hogere en onrealistische eisen aan zichzelf en ook moeten ze de hele dag met dommere mensen dan zijzelf omgaan. Grote slimheid lijkt misschien aantrekkelijk, maar dat is het dus niet. Je krijgt er vaak een paar probleempjes gratis bij. Een hoog IQ voorspelt dus geen geluk.

Lees ook: Sociaal- emotionele ontwikkeling van je peuter

Lekker sociaal

Wie wel gelukkiger zijn, zijn de sociaal vaardige kinderen. Dus misschien moeten we ons bij het kinderdagverblijf en aan het schoolhek wat minder druk maken over in hoeverre ons kind qua slimheid voorligt op de rest, maar juist investeren in hun sociale slimheid. Weg dus van die schermpjes en lekker veel spelen, want daar word je uiteindelijk het meest sociaal vaardig en dus later ook het gelukkigst van.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Steven Pont

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is oud-onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut, mediator en auteur van verschillende boeken over en voor kinderen. Hij geeft op verschillende gebieden lezingen, trainingen en workshops, waarbij de relatie tussen de aard van het individu en de invloed van de omgeving (het systeem) steeds centraal staat.

Podcast:
Nul 18 Bennis en Pontcast

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu