Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

overlijden

De zorg voor je kinderen na je overlijden

Het is geen leuk onderwerp om bij stil te staan, maar het is wel belangrijk dat je een regeling treft voor het geval een of beide ouders overlijden. Hoe doe je dat?

Zorg voor kinderen in je testament

In een testament kun je iemand aanwijzen die voor de kinderen moet zorgen als jullie er allebei niet meer zijn. Dit heet een voogdijregeling. Hoe werkt zo’n regeling?

Advertentie

Ouderlijk gezag na overlijden

Meestal hebben getrouwde ouders van een minderjarig kind samen het ouderlijk gezag. Voor ongetrouwde ouders moet het gezag worden geregeld. Ook gescheiden ouders hebben vaak samen het gezag. Als beide ouders het gezag hebben en één van hen overlijdt, dan houdt de ander het ouderlijk gezag. Als ook de laatste ouder overlijdt, dan benoemt de rechter een voogd, mits je van te voren zelf de voogdij hebt geregeld bij een notaris.

Voogdij na overlijden

Als jij en de vader van je kind samen het gezag hebben en een van jullie overlijdt, dan houdt de vader het ouderlijk gezag. Als ook de laatste ouder overlijdt, benoemt de rechter een voogd. In een testament kun je ook zelf een voogd aanwijzen. Na je overlijden neemt deze de verzorging en opvoeding van de (minderjarige) kinderen over.

Behalve emotionele betrokkenheid en morele verplichtingen, legt de wet een scala aan taken, verantwoordelijkheden en beperkingen op. Niet alleen moet de voogd ervoor zorgen dat in de alledaagse levensbehoeften van het kind wordt voorzien (eten, drinken, kleding en woonruimte), hij beslist ook over bijvoorbeeld de schoolkeuze, geloof, medische behandelingen en beheert de financiën van het kind. Bovendien zorgt de voogd voor het beheer van je erfenis ten behoeve van de kinderen.

De door jou aangewezen persoon hoeft pas na jouw overlijden aan te geven of hij voogd wil zijn. Hij kan dus ook weigeren, bijvoorbeeld omdat hij wegens ziekte niet in staat is om voor je kinderen te zorgen. Daarom is het te adviseren om een ‘reservevoogd’ in het testament te benoemen. Deze komt pas in aanmerking als de eerst aangewezen voogd niet kan of niet wil.

Erfenis

Als je kinderen meerderjarig (achttien jaar) worden, eindigt de voogdij. De kinderen krijgen dan de beschikking over je erfenis. Als je de kinderen nog te jong vindt om de hele erfenis in handen te krijgen, kun je in het testament ook een bewindvoerder benoemen. Deze beheert dan de erfenis voor de kinderen totdat zij de in je testament genoemde leeftijd hebben bereikt.

Bewind, wat is dit?

Bewind is het beheren van de erfenis van je kind na jouw overlijden. Heb je niets vastgelegd dan zal de voogd het geld beheren tot je kind meerderjarig is.

Stel je een bewindvoerder aan, dan zal deze de erfenis nog langer kunnen beheren, bijvoorbeeld tot je kind 23 jaar is geworden. Dit kun je in je testament vastleggen. Hiermee kun je voorkomen dat je kind jouw erfenis te snel opmaakt.

Bewindvoerder aanwijzen

Iedereen kan in principe bewindvoerder zijn, het beheren van een erfenis is geen dagtaak. Het is natuurlijk wel belangrijk dat hij of zij voldoende kennis heeft om met geld om te gaan. Het is daarnaast verstandig om ook een reserve-bewindvoerder aan te wijzen.

Wat regelmatig gebeurt is dat de bewindvoerder wordt gekozen uit de familie van de moeder van het kind en de voogd uit die van de vader (of andersom). Dan is het direct informeel geregeld dat als jij en je partner allebei plotseling overlijden, beide families contact blijven houden met elkaar en met jullie kind.

Een bewindvoerder benoem je in een testament dat je door een notaris laat opstellen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Ernst Loendersloot

Notaris

Ernst Loendersloot is senior kandidaat-notaris in Maastricht en werkt al bijna 25 jaar in het notariaat. Hij behandelt als notaris zaken waar je als (aanstaande) ouder mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld het samenlevingscontract en de voogdij.