Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

10x waterspelletjes voor buiten

Als de temperatuur oploopt is verkoeling heerlijk. Vooral als je het kunt combineren met spelen. Deze tien waterspelletjes zorgen voor dikke vette buitenpret.

Advertentie
 1. Waterspel met tuinslang

  Dit heb je nodig: een tuinslang, bekers

  Dit is een simpel, maar erg leuk spel met de tuinslang. Zet een aantal bekers neer op een tafel, laat je kind op afstand staan en spuiten maar. Doel is om zoveel mogelijk bekertjes van de tafel af te spuiten.

 2. Het waterballonnen-vang-spel

  Dit heb je nodig: waterballonnen

  Trek je badpak of zwembroek maar aan, want je gaat nat worden. Laat de kinderen in een kring staan en geef één van hen een met water gevulde ballon. Dit kind gooit de ballon naar een ander kind en ga zo maar door. Degene die de ballon niet vangt is af (en waarschijnlijk kletsnat). De winnaar is degene die uiteindelijk overblijft. Te makkelijk? In de video zie je ook wat varianten voor ervaren waterballon-vangers. Vang ze bijvoorbeeld in een handdoek.

 3. Waterestafette met lepels

  Dit heb je nodig: 2 grote soeplepels, wat pionnen en 4 emmers

  Zet met de pionnen twee parcoursen naast elkaar uit en zet bij beide een (kleine) emmer aan het begin en eind. De emmers aan het begin vul je met water, de emmers aan het eind laat je leeg. Vorm twee groepen en laat de kinderen al slalommend met een soeplepel water langs de pionnen rennen. Aan het eind gooien ze de lepel leeg in de emmer en geven ze hem door aan de volgende. De groep die de emmer het snelst vol heeft wint.

 4. Waterestafette met lekkende emmers

  Dit heb je nodig: twee grote emmers en twee kleine emmers met gaten

  Een variant op de waterestafette met lepels is deze estafette met lekkende emmers. Hiervoor moet je dus eerst gaten maken in twee kleine emmers. De kinderen moeten zo snel mogelijk rennen om zoveel mogelijk water in de grote emmers te gooien.

  Advertentie
 5. Flessenvoetbal

  Dit heb je nodig: een paar lege plastic flessen en een bal

  Geef elk kind een fles gevuld met water. Alle kinderen gaan in een kring staan en zetten hun fles voor zich neer. Vervolgens mag elk kind een poging doen om de fles van een ander om te schieten. Als je eigen fles wordt geraakt, zet je hem snel overeind, zodat er zo min mogelijk water uit loopt. Wie aan het eind de volste fles heeft wint.

 6. Sponzentikkertje

  Dit heb je nodig: een emmer met water en een spons

  Tikkertje, maar dan net even anders: doop de spons in de emmer met water en gooien maar! Word je geraakt, dan doop je de spons weer in de emmer om een ander goed mee nat te gooien.

 7. Water-doorgeef-spel

  Dit heb je nodig: bekertjes

  Zet alle kinderen achter elkaar in een rij en geef ze een bekertje. Alleen bij het voorste kind is het bekertje gevuld met water. Nu moeten ze één voor één achterwaarts hun beker proberen leeg te gieten in die van degene achter ze. Stiekem kijken mag niet! Is het gelukt, dan sluit je achteraan in de rij. Giet je ernaast, dan ben je af.

  Advertentie
 8. Ballonnenparcours

  Dit heb je nodig: waterballonnen en pionnen

  Zet met pionnen een parcours uit en vul ballonnen met water. Laat twee kinderen een waterballon tussen hun buiken klemmen en het parcours doorlopen zonder dat de ballon stuk gaat. Ontploft de ballon toch? Dan beginnen ze opnieuw. Als het eerste duo het eind heeft gehaald, mag het volgende beginnen. Het team dat de minste ballonnen stukmaakt wint.

 9. Waterballonnen meppen

  Dit heb je nodig: koord of waslijn, waterballonnen, stok

  Dit grappige spel vergt wat voorbereiding: span een koord of waslijn in de tuin en knoop de waterballonnen eraan. Nu mogen de kinderen één voor één proberen om ze er met een stok af te meppen. Zorg voor de veiligheid dat de andere kinderen op afstand blijven. Je kunt ze blinddoeken, maar zonder blinddoek is het makkelijker en veiliger.

 10. Bekertje vangen

  Dit heb je nodig: 2 plankjes en bekers gevuld met water

  Leg twee plankjes zo op elkaar dat ze een wipwap vormen. Verdeel de kinderen in teams en laat elk team om de beurt een bekertje vullen en omhoog stampen. De anderen uit het team moeten de beker opvangen. Het team dat de meeste bekertjes heeft opgevangen wint.

Lees ook:

Buitenspelen of naar bed: wanneer roep je je kind binnen?

De 10 leukste buitenspeeltuinen van Nederland