Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
paspoort kind

Heeft mijn kind een paspoort nodig?

Om naar het buitenland te reizen met je kind heeft hij een eigen reisdocument nodig. Afhankelijk van het land van bestemming is een paspoort nodig of volstaat een identiteitskaart. Hoe vraag je een reisdocument aan? En heb je toestemming nodig als je alleen met je kind op reis gaat?

Is een eigen paspoort of identiteitskaart echt nodig?

Ja, alle kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig, ongeacht de leeftijd van een kind. In sommige landen volstaat een identiteitskaart (ID-kaart). Een ID-kaart is een stuk goedkoper dan een paspoort, maar alleen geldig binnen de EU-landen, Monaco, San Marino, Turkije of Zwitserland. Met een paspoort kan je de hele wereld over reizen.

Medische zorg

Een geldig identiteitsbewijs is niet alleen nodig om naar het buitenland te reizen, ook als je kind op vakantie medische zorg nodig heeft, moet hij zich kunnen legitimeren. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, ook voor kinderen jonger dan veertien jaar.

Kun je geen identiteitsbewijs laten zien, dan kan de zorgverlener de kosten van de behandeling voor je kind niet declareren bij een zorgverzekeraar. Alle gemaakte kosten komen dan voor jouw rekening en dit bedrag kan flink oplopen.   

Paspoort of identiteitsbewijs aanvragen

Een paspoort of identiteitsbewijs aanvragen kan bij je eigen gemeente. Voor kinderen tot twaalf jaar is bij de aanvraag van zowel een ID-kaart als paspoort toestemming nodig van beide ouders. Voor kinderen tot achttien jaar is alleen voor de aanvraag van een paspoort toestemming van beide ouders nodig.

Bij sommige gemeenten moeten beide ouders aanwezig zijn in het gemeentehuis bij de aanvraag van een reisdocument voor hun kind. Controleer van tevoren welke regels er in jouw gemeente gelden. In sommige gemeenten is schriftelijke toestemming ook voldoende.

Bij een aanvraag van een paspoort of ID-kaart is in elk geval vereist:

 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Een geldig identiteitsbewijs van de ouders.
 • Toestemming van beide ouders/gezaghebbenden (schriftelijk of fysiek: dit is afhankelijk van de gemeente waarin je woont).
 • Mogelijk moet je kind mee naar het gemeentehuis; bij de aanvraag en bij het ophalen van het reisdocument. Dit verschilt per gemeente.

Goed om te weten

 • Meestal kun je het reisdocument voor je kind binnen vijf werkdagen ophalen.
 • De kosten voor een paspoort en identiteitskaart zijn per gemeente verschillend. Maximaal mag een gemeente € 29,05 rekenen voor een identiteitskaart en € 52,00 voor een paspoort voor een kind onder de achttien jaar.
 • De identiteitskaart en het paspoort voor kinderen onder de achttien jaar is vijf jaar geldig.

Heb je toestemming nodig om alleen met je kind te reizen?

Ja, als je alleen met je minderjarige kind naar het buitenland reist moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag. Ook als jij en je partner gezamenlijk ouderlijk gezag hebben of als je getrouwd bent.

Dit zijn de regels als je alleen met je kind reist:

 • Als je als ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag alleen met je kind reist, heb je toestemming nodig van je partner. Zorg dat je een daarom een ingevuld toestemmingsformulier meeneemt.
 • Heb je alleen zelf het ouderlijk gezag (eenhoofdig) en reis je alleen met je kind, dan heb je geen toestemming nodig. Wél aanvullende documenten.
 • Als je als ouder zonder ouderlijk gezag alleen met je kind reist, is het aan te raden om een ingevuld toestemmingsformulier te laten zien. Het zorgt voor een snellere grenscontrole.    
 • In het geval dat een ouder is overleden, is het handig om enkele aanvullende documenten mee te nemen: een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop de oudergegevens en een kopie van de overlijdensakte. Ook een digitale versie op je mobiele telefoon volstaat.

Toestemmingsformulier reizen met je kind naar het buitenland

Het toestemmingsformulier heb je nodig om aan te tonen dat de persoon die (ook) het gezag over je kind heeft, hiervoor toestemming geeft. Het formulier is niet verplicht, maar zorgt wel dat er geen vertraging ontstaat en de grenscontrole sneller gaat. Heb je meerdere kinderen, dan vul je per kind een formulier in.

Naar het buitenland met kind met andere achternaam

Tegenwoordig zijn er steeds meer ouders ongehuwd. Het kind heeft een andere achternaam dan de moeder of vader. Hetzelfde geldt voor pleegkinderen die een andere achternaam hebben dan hun pleegouders. Ook gebeurt het vaak dat de moeder na het trouwen haar meisjesnaam aanhoudt en dus een andere achternaam heeft dan haar kind.

Het dragen van een andere achternaam dan het kind met wie je reist, kan aanleiding geven voor extra controles. Zorg daarom voor de juiste papieren, zodat je niet lang hoeft te wachten, geen discussies hoeft te voeren en in het ergste geval niet de vlucht mist.

Juiste papieren kind naar het buitenland

Naast een toestemmingsverklaring moeten ook de volgende documenten worden meegenomen als je alleen met je minderjarig kind naar het buitenland reist.

 • Een kopie van paspoort of identiteitskaart van de toestemminggevende ouder
 • Een recent internationaal uittreksel Basisregistratie personen (BRP) van je kind. Deze kun je opvragen bij de gemeente.
 • Een recent uittreksel gezagsregister. Deze kun je opvragen bij de rechtbank.
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting