Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind oranje shirt bellenblaas

Tips voor een geweldige Koningsdag met kinderen

Waar je in het verleden misschien tot in de late uurtjes doorging tijdens koningsnacht, spaar je tegenwoordig liever je energie voor het oranjefeest zelf op 27 april. Cupcakes verkopen op de vrijmarkt, buurtborrels en openluchtoptredens: er is dit jaar weer genoeg te doen. Met deze tips maak je er een gezellige Koningsdag van, voor jou én de kinderen.

Advertentie

Trek jullie mooiste oranje outfit aan

Op Koningsdag mogen jullie alles uit de kast halen om zo mooi en gek mogelijk voor de dag te komen. Omdat oranje niet bij iedereen in de kast hangt, hier de leukste outfits:

Koningsdag kleding voor baby en kind:

Koningsdag outfit voor jou:

Oranje zwangerschapskleding:

Koningsdag accessoires:

Tips voor een gezellige Koningsdag

Ben je bijna uitgerekend of heb je net een baby? Of beviel die ‘Woningsdag’ je stiekem wel? Wat de reden ook is, thuis kun je er net zo goed een feestje van maken.

Duik de keuken in: 5 recepten

Door iets lekkers op tafel te zetten met Koningsdag, kom je maximaal in de oranjestemming. En misschien heb je wel een kleine meesterbakker in huis die je maar al te graag helpt. Deze recepten zijn kindvriendelijk, lekker én helemaal in het thema.

 1. Kroontjes van bladerdeeg en abrikozen

  oranje kroontjes
  Beeld: Leuke Recepten

  Advertentie
 2. Koninklijke koekjes

  koninklijke koekjes
  Beeld: Handmade Helen

 3. Koningsdag cupcakes

  kroontjes cupcakes
  Beeld: KeukenLiefde

 4. Oranje donuts

  koningsdag oranje donuts
  Beeld: Uit Paulines Keuken

 5. Gezond rood-wit-blauw toetje

  rood wit blauw toetje
  Beeld: Leuke Recepten

  Advertentie

Wil je het jezelf écht makkelijk maken? Met deze bakmix zet je zó oranje cupcakes op tafel

Oud-Hollandse spelletjes

Koekhappen, spijkerpoepen en sjoelen: deze spelletjes worden van generatie op generatie doorgegeven. Ken jij ze allemaal nog? Fris je geheugen voor Koningsdag op en bekijk deze 10 oud-Hollandse spelletjes voor alle leeftijden.

Knutselen voor Koningsdag

Voor de thuisblijvers is er online genoeg inspiratie te vinden om een hele dag lang te fröbelen met oranje papier of rood-wit-blauwe strijkkralen. Of ga vóór Koningsdag al aan de slag, zodat je je outfit compleet kunt maken met een zelfgemaakte ketting of speldje. De leukste ideeën op een rij:

 1. Koninklijke speld

  koningsdag strijkkraaltjes
  Beeld: Lady Lemonade

  Geen lintje van de koning gekregen? Niet getreurd, met maar een paar benodigdheden maak je zelf een prachtig speldje om mee voor de dag te komen op Koningsdag.

 2. Het huis versieren

  koningsdag slinger
  Beeld: BeColorAnd

  Met deze Zuid-Amerikaanse slinger maak je niet alleen het huis gezellig, maar breng je ook een ode aan koningin Máxima.

 3. Jezelf versieren

  koningsdag ketting
  Beeld: Lady Lemonade

  Als je liever geen geld uitgeeft aan een compleet nieuwe outfit, kun je met wat leuke accessoires toch helemaal in thema gaan. En door het zelf te maken ben je nóg meer budgetproof bezig.

 4. Koning Toiletrol

  koningsdag wc-rol knutselen
  Beeld: Freubelweb

  Het klinkt wat oneerbiedig richting onze majesteit, maar met zoiets eenvoudigs als een wc-rol flans je al een koning in elkaar. Veel knutselplezier!

Koningsdag tips voor als je op pad gaat

Wat is er te doen op Koningsdag?

Met jonge kinderen vermijd je misschien liever mensenmassa’s en feestvierders met net een oranjebittertje (of biertje) te veel op. Gelukkig zijn er ook genoeg steden die activiteiten speciaal voor kinderen organiseren, zoals de Liedjesbende en kinderdisco in Groningen of Koningsdag op de Goffert in Nijmegen. Bekijk hier een compleet overzicht van de activiteiten per regio.

Een zakcentje verdienen

Sta je dit jaar met je kind achter een kraam of verkopen jullie spullen op een kleedje? Met deze originele ideeën trek je in elk geval de aandacht.

 1. Photobooth

  Hang een laken of andere achtergrond op (bijvoorbeeld aan twee ladders of een kledingrek) en leg er allerlei verkleedspullen bij, zoals kroontjes en snorren op stokjes, gekke hoeden en boa’s. Ook leuk: maak een oranje bordje met ‘Koning(in) van de dag’ of ‘Koningsdag 2022’. Voor een klein bedrag mogen kinderen zich bij jou verkleden en maak jij een foto met hun telefoon, dan hebben ze meteen een leuk aandenken.

 2. Raadspelletjes

  Doet het altijd goed. Zet drie verschillende potten gevuld met snoep neer. Bijvoorbeeld één kleine met kauwgomballen, een middelgrote met drop en een grote met lolly’s. Heb je goed geraden hoeveel snoepjes er in de pot zitten, dan is de pot voor jou.

 3. Nagels lakken of schminken

  Richt op een kleine tafel met twee stoelen een schminkhoek in. Met oranje, rode, witte en blauwe nagellak, maar denk ook aan glitternagellak. En koop rood/wit/blauwe schmink of een schminkstift, waarmee je vlaggen op beide wangen zet.

 4. Catering

  Ga rond met eten en drinken. Maak zelf een van bovenstaande recepten en leg ze op een dienblad met handvatten. Doe een koord of doek door de handvatten, zodat je het dienblad om je nek kunt dragen en ga de vrijmarkt rond!

 5. Levende fruitmachine

  Laat drie kinderen op een tafel zitten en doe ze een blinddoek om. Ieder heeft een mandje met vier stuks fruit erin en als een vierde kind met een belletje rinkelt, moeten de zittende kinderen allemaal een stuk fruit omhoog houden. Bij drie dezelfde winnen ze een prijs.

 6. Big band

  Muziek maken en/of dansen op muziek levert ook vaak wat op. Laat je kind een band samenstellen met zijn beste vrienden en een spetterend (of vals, dat mag ook) optreden geven.

Meer inspiratie nodig? Koningsdag met je kind: tips om te verdienen én te overleven

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting