Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

(Uit)eten op vakantie

Peuters en kleuters zijn dol op avontuur, behalve als het op eten aankomt. ‘Lust ik niet’ en ‘wil ik niet’ zijn de favoriete kreten. Hoe ga je daarmee om op vakantie? En kun je je kind meenemen naar een buitenlands restaurant?

Op onderzoek

Waarschijnlijk eet je peuter/kleuter op deze leeftijd gewoon met de pot mee, ook op vakantie. Als je zelf eten maakt, is het leuk om je kind te betrekken bij het bereiden van de maaltijd. Doe samen boodschappen. Laat hem de ingrediënten zien, proeven, ruiken. Geef hem een makkelijke taak, zoals de groente wassen.

Advertentie

Bekijk samen de plaatjes op de etiketten. Op de olijfolie bijvoorbeeld, staat een mooie dame. Wat is de kleur van haar jurk? En bespreek tijdens het eten of deze spaghettisliertjes nou anders smaken dan die van thuis. Zo maak je van het eten een leuk onderzoekspelletje.

De kleine is de baas

Peuters en kleuters vinden het heerlijk om voor even de baas te mogen zijn. Op vakantie kun je best af en toe van de regels afwijken en je kindje laten bepalen wat het menu wordt. “Vandaag mag jíj in de supermarkt uitkiezen wat mama gaat koken vanavond.” Ook leuk: bepalen in welk restaurant hij wil eten. “Welk restaurant ziet eruit alsof het het lekkerste eten heeft?” Grote kans dat je kind dan ook beter zijn bordje leeg eet.

Afleiding

In een restaurant zit je meestal langer aan tafel dan thuis en dat is voor kleine kinderen een behoorlijke opgave. Zoek daarom een restaurant uit dat grenst aan een autovrij plein, boulevard of strand, zodat de kinderen tussendoor even kunnen spelen. Check of er kinderstoelen aanwezig zijn en of er een speelhoek aanwezig is.

Als ze niet van tafel mogen of kunnen om te spelen, zorg dan zelf voor afleiding. Een etui met potloden en papier doet al wonderen, net als een boek, de lievelingsknuffels of een paar autootjes.

Eet niet te laat

Je kind houdt, zeker de eerste dagen, vaak nog het ritme aan van thuis. Dus laat gaan tafelen is geen goed idee. Bijkomend voordeel is dat het vroeger op de avond nog niet zo druk is en dat het bedienend personeel nog alle tijd voor je heeft. Lukt het niet om  vroeg te gaan eten, zorg dan dat je kind alvast een snack op heeft, zoals een stuk stokbrood, snack groente of een cracker.

Nieuwe smaken

De meeste restaurants hebben een kindermenu. Maar misschien wil je graag dat je kind wat anders eet dan friet met appelmoes. Je kunt voorzichtig beginnen door het een hapje te laten proeven van mama’s of papa’s bord en te vragen waar het naar smaakt.

Allergie

Heeft je een kind een voedselallergie? Maak dan vóór je op vakantie gaat een briefje waarop de allergie staat uitgelegd met de bewuste ingrediënten. Vertaal het (of laat het vertalen) in de taal van het land waar je heen gaat. Kopieer het briefje een paar keer en geef het steeds af aan het personeel als je uit eten gaat. Dan kan de kok er rekening mee houden.