Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 dingen die je vast herkent als je minstens één dochter hebt

Heb je één of misschien zelfs wel meerdere dochters? Wat gezellig! Grote kans dat deze typische 'meisjesdingen' je dan heel bekend voorkomen.

Advertentie

Natuurlijk weten wij ook wel dat niet elk meisje houdt van roze en de oren van je hoofd kletst. Maar eerlijk is eerlijk, hoe genderneutraal je je dochter ook opvoedt, bij het merendeel van de meisjes kloppen een heleboel clichés toch echt.

 1. Kwebbelen

  Bij jullie thuis is het nooit stil. De meeste meiden houden van praten, véél praten. Dikke kans dus dat je dochter van ’s ochtends vroeg tot bedtijd de oren van je hoofd kletst over alles wat ze meemaakt en wat er in haar opkomt.

 2. Drama

  Sommige meiden kunnen zich tot ware dramaqueens ontpoppen als het even niet gaat zoals ze willen. De pleisters zijn niet aan te slepen, want die hebben het beste (placebo)effect bij een gestoten knie of geschaafde elleboog. Ook al is er van de ‘wond’ amper iets te zien.

 3. Kledingruil

  Heb je meer dan één dochter? Handig! Zeker basics als sokken, hemdjes en maillots kunnen prima in één grote gezamenlijke lade waar alle meiden uit kunnen graaien.

  Advertentie
 4. Kift

  Maar het kan ook tot ruzie leiden… In een ‘kippenhok’ is het regelmatig raak, met hoog oplopende emoties. Dan is de pop van de één op mysterieuze wijze in het bed van de ander beland. Of het springtouw van oudste dochter is opeens kapot, terwijl ze het nog helemaal heel had opgeborgen. Worden ze groter, dan gaan de ruzietjes waarschijnlijk over ‘geleende’ kleren of make-up die op onverklaarbare wijze van kamer verwisselt.

 5. Roze

  Genderneutraal opvoeden krijgt steeds meer de aandacht, maar de meeste meisjesmoeders ontkomen niet aan roze. Koop je het zelf niet, dan krijg je die roze jurkjes wel cadeau. Meisjes hebben bovendien de neiging elkaar aan te steken met hun obsessie voor die ene kleur. De wasmand, de kledingkast, de kapstok: alles is roze. Liefst met glitters! Het houdt ooit op, hoor. Eerst breidt het kleurenpalet zich voorzichtig uit naar paars en lila en eenmaal op de middelbare school zie je geen meisje meer van top tot teen in barbietinten. Wie weet loopt je dochter dan in het zwart.

Meer weten? Veel typisch jongens- of meisjesgedrag is aangeleerd, maar sommige eigenschappen zijn aangeboren. Lees hier welke dat zijn. 

 1. Jullie huis swingt

  Veel meiden zijn gek op zingen en dansen. Alle liedjes van K3 en Kinderen voor Kinderen worden meegezongen en de bijbehorende dansjes eindeloos geoefend. Je betrapt jezelf erop dat je er op de fiets weleens een hartstochtelijk ‘Laat het los, laat het gááááán!’ uitgooit (in de winter gevolgd door ‘De kou heeft me sowieso nooit gedeerd’).

 2. Papa is populair

  Kleine meisjes willen vaak met hun vader trouwen. Niet gek, want vaders zijn dol op hun dochter(s) en vice versa. Hoe stoer ze ook zijn, veel vaders kunnen al snel staartjes maken als de beste. En regelmatig moet hij zelf in kappersstoel om zijn haar kunstig te laten invlechten. Lees ook: Vaders praten meer met dochter dan zoon

 3. Een uitpuilende knutselkast

  De meeste meiden zijn ook gek op fröbelen. De kleurstiften, tekenblokken, lijm, scharen én glitters zijn niet aan te slepen. Heerlijk dat ze zich zo goed kunnen vermaken, alleen minder leuk dat er in alle hoeken van het huis glitters liggen.

 4. Beautyqueen

  (Kinder)make-up, nagellak, kettinkjes en armbanden, de meeste meisjes kunnen er geen genoeg van krijgen. Op een regenachtige dag kunnen ze zich prima urenlang vermaken met het opmaken van poppen, het aankleden van de knuffels of het lakken van meisjesnagels in alle kleuren van de regenboog. Met glitters (grrr, altijd weer die glitters!).

 5. Jongens?!

  Als je alleen maar dochters hebt, kun je verbaasd staan kijken naar het geschreeuw en de drukke vechtmoves van onbesuisde jongetjes op het schoolplein of in de speeltuin. Geloof jongensmoeders gerust: zoons zijn óók heel leuk en ontroerend en bijzonder. Al zijn veel moeders (stiekem) toch wel blij als ze minstens één dochter hebben.

Meer lezen: 9 dingen die je herkent als je alleen maar zoons hebt