Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Checklist: 10 foto's die je zeker wilt maken van je pasgeboren baby

Eindelijk is het zover: na maanden wachten kun je je baby in je armen sluiten. Die eerste dag is er een vol onvergetelijke momenten. De eerste ontmoeting, het eerste huiltje en de eerste keer voeden. Allemaal mijlpalen die té mooi zijn om niet vast te leggen. Helaas kun je dit in alle hectiek nog weleens vergeten. Daarom hier een handige checklist met foto's die je wilt nemen.

Advertentie

Doe mee met onze wedstrijd Geboortefoto van het jaar!

Zo maak je de mooiste foto’s

Voordat we beginnen met de checklist is het handig om tijdens het fotograferen rekening te houden met de volgende dingen:

  • Gebruik geen flitser: natuurlijk licht zorgt voor mooiere, gepolijste foto zonder lelijke, rode oogjes. Daarnaast wil je natuurlijk je baby niet afschrikken met het felle licht.
  • Zorg dus dat er voldoende natuurlijk licht is: lichten uit, gordijnen open, en maak de foto’s het liefst in de buurt van een (dak)raam. Maak geen kiekjes met een raam op de achtergrond trouwens, want dat werkt niet. Tegenlicht heet dat.
  • Zorg dat je baby met z’n gezichtje in de richting van het natuurlijk licht (raam/dakraam) ligt als je een foto maakt.
  • Wit reflecteert, maak hier gebruik van. Leg je kind bijvoorbeeld op een wit dekentje als hij op de foto gaat.
  • Maak de foto’s altijd in kleur. Je kunt ze later altijd nog omzetten naar zwart-wit. Zo kun je in elk geval kiezen.

Tip! De zachtste wiegdekens met mooie prints bestel je via deze link.

Checklist: 10 mooie momenten om vast te leggen

1. Het eerste huilmoment

Advertentie

Later wordt je vroeg of laat nog wel eens gek van het gehuil, maar dat eerste huiltje is er een die als muziek in de oren klinkt. Een teken dat je baby alive and kicking is. Welkom kleintje!

2. De eerste momenten tussen moeder en baby

Het eerste moment dat je je baby kan vasthouden is onbetaalbaar. Maak je vooral geen zorgen om hoe je er uitziet, en geniet gewoon van het moment. En laat het vastleggen, want je krijgt geen herkansing!

3. En natuurlijk ook met papa

Advertentie

Die verliefde blik van je partner als hij naar jullie baby kijkt is toch om te smelten? Ook die wil je hebben voor in het plakboek.

4. Het weegmoment

Iedereen gaat het je vragen: hoe groot was ‘ie bij de geboorte? En dan bedoelen ze: hoe zwaar. Want 3500 gram mag dan gemiddeld zijn, er zijn heel wat uitschieters naar boven en onder. Op de foto dus dat weegmoment.

5. Het ziekenhuisbedje

Terwijl je baby vredig in het ziekenhuisbedje ligt te slapen, kun jij je ogen waarschijnlijk niet van hem afhouden. Vergeet daarom zeker niet een paar mooie foto’s hiervan te maken. Ben je thuis bevallen? Ook dan is een eerste foto in het wiegje een leuke voor later.

6. Detail voetjes of handen

Die ieniemini teentjes en vingertjes zijn toch TE schattig? Maak hier daarom zeker een paar foto’s van. Je kind groeit zo ontzettend hard de eerste tijd dat je al dat schattigs meteen vast moet leggen.

7. De eerste maaltijd

Aan de borst of aan de fles: het maakt niet uit! Deze mijlpaal wil je vastleggen.

8. Het ziekenhuisarmbandje

Het is sowieso leuk om dit armbandje te bewaren en bijvoorbeeld in een fotoboek te plakken. Maar vergeet vooral ook niet om een foto te maken als herinnering. Thuis bevallen? Vergeet niet om een foto te maken met de verloskundige en/of kraamhulp die bij de geboorte aanwezig waren.

9. Mooie close up gezichtje

Geloof ons: hier kun je er niet genoeg van maken! Zeker die eerste uren als je kind nog zo’n lief verkreukeld hoofdje heeft.

10. Met het gezinnetje

De eerste foto met z’n drietje of – als je al meer kinderen hebt – het hele gezin. Om in een lijstje te doen!

Tip: deze 10 indrukwekkende geboortefoto’s moet je gezien hebben.

Bron: Jababy.nl – Beelden: Shutterstock